Last news in Fakti

11 Март, 2019 06:21 5 187 12

Пловдив: Затворен жилищен комплекс на мястото на парк

  • пловдив-
  • парцел-
  • зелена зона-
  • комплекс-
  • жилища

По статут имотът е зелена зона

Жители на няколко квартала в Пловдив се вдигнаха на бунт срещу застрояването на емблематичен парк от 16 декара до детска градина „Славей” в район „Северен”. През 2006г. имотът бе един от апортираните в дружеството на бизнесмена Георги Гергов по панаирната сделка. Преди време той го продал на друга частна фирма, твърдяха протестиращите. Но именно с мотива, че теренът е частна собственост, от общината отказваха да поддържат хубавия парк до детската градина.

Зелените площи запустяваха, но въпреки това, заради големите дървета и прохладата от тях, а и площадката с катерушки от соц-а, бяха притегателно място за жителите на района. „Сечта на дърветата е започнала точно на 3 март – националният ни празник. А на това място е бил 9-ти пехотен полк под командването на полковник Дрангов навремето. Каква памет имаме, та унищожаваме историята си!?”, казват жителите на района, цитирани от „Монитор”. На протеста срещу застрояването на зелената площ, както според ОУП на Пловдив се води теренът, бяха дошли стотици пловдивчани на различна възраст – от бебета до старци на по 90 години. Всички те носеха плакати, че искат парк, а не поредния жилищен мастодонт. „През 2009 г. статутът на имота е бил променен от зелена зона в комплексно жилищно застрояване. Защо, кмете? Има ли внесено инвестиционно предложение за строителство? Кой е дал разрешение да се строи?”, бяха само малка част от многобройните въпроси, на които трябваше да отговаря пред избирателите си кметът на район „Северен” Ральо Ралев.

Единствено той от всички общинари пожертва неделния си следобед, за да отговори на въпросите на хората. По думите му инвестиционно предложение за строителство не било внесено, но Ралев не уточни дали има предвид внесено в район „Северен” или в голяма община. След което сложи името си в подписката срещу застрояването на терена. Само за 4 часа в подписката се бяха записали над 320 човека.

Пред Агенция Монитор Ралев обясни, че частникът има право да загради терена си, каквито първи стъпки били вече направени. Дърветата в зоната били изсечени с разрешението на районното кметство. По думите на районния кмет издаденото разрешение било само за санитарна сеч и тепърва от понеделник Общинският инспекторат щял да проверява дали има нарушения. „Вчера (б.р. на 9 март) лично отидох до мястото и видях роми, които са започнали да ограждат парка. Дойдоха полицаи и ги прибраха в районното, защото ромите не си носеха лични карти", обясни районният кмет.

Протестиращите излязоха с декларация, в която призоваха за спиране на бетона в парковите зони, както и призоваха прокуратурата да се самосезира за случващото се. Те поискаха община Пловдив да си върне собствеността върху парка и да запази статута му. Паркът да се възстанови, искат още хората. Друго тяхно желание е да зелената зона да бъде облагородена и там да играят децата им.

От пресцентъра на голяма община уточниха, че в първия работен ден ще направят проверка дали статутът на терена е променен, дали има внесено инвестиционно предложение, идеен или работен проекти и за какво точно строителство, както и дали има издадено разрешение за строеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 н стоименов

    27 5 Отговор
    не се питайте каква памет имаме защото никога не сме имали такава гнус ме е че съм от това неблагодарно племе
  • 2 Мръсно

    21 4 Отговор
    Гнусно племе
  • 3 Герб крадците

    26 1 Отговор
    Тотев съмнителния кмет на град Пловдив който спечели балотажа на предните избори с 1% преднина. Пловдивчани са си виновни че не го изринаха и неговата шайка междувременно!

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    22 3 Отговор
    Де що е Герб всичко е далавера и усовяване на пари чрез застрояване и бутафорни ремонти. А видите ли да се работи в почивни дни веднага се обаждайте на 112 и подавайте сигнал, защото нищо легално не се прави в почивен ден, това не е авариен екип.
  • 5 батко

    13 0 Отговор
    Както и при Созополските дюни и тук ще е от законно по законно.
  • 6 fjj

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Герб крадците":

    Спечели балотажа с 51%, но от общо гласували 30% пловдивчани. Излиза че, е избран от 16% от имащите право на глас.
  • 7 Данъкоплатец

    8 0 Отговор
    Имота от зелената зона продаден от районното кметство, дърветата изрязани, "пожертвалия" неделния си следобед кмет Ралев щял да провери в понеделник дали всичко е законно!
  • 8 Garrincha

    13 0 Отговор
    Не трябват протести - камъне и дръвя требват ! В тая клета държавичка, не пуснем ли кръв на "служителите на народа" няма да стане !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Теодор

    3 0 Отговор
    Понякога и протестите не помагат. Пример с една горичка в ж.к.Сторгозия" в Плевен. Бяха се събрали всички, лягаха по земята, но тогавашния втора свирка и сегашен кмет Георги Спартански наричаше с обидни думи и псуваше народа наред.Накрая след голямата борка си вдигнаха едно огромно ОМВ,взеха си рушветите и сега даже втори мандат кмет, но тогава нямаше телевизия, която да подкрепя хората както сега, за това поне протестирайте на улицата, че иначе директно ще ви подминат и смачкат.
  • 11 ИДЕТЕ В МОСКВА И СА НАСЛАДЕТЕ

    0 0 Отговор
    НА БЛАГОУСТРОЙСТВО. БЛОКОВЕТЕ СА В КАРЕТА ДО 4- 5 БРОЯ КАТО КЪМ ТЯХ ИМА ПАРК ПОНЕ 20 ДЕКАРА. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ПАРКО МЕСТА КОЛКОТО ИСКАШ .ИМА БОГАТАШИ ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО ЗАМОЖНИ ОТ ГЕРГОВ НО НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРАВЯТ ТАКИВА ВЕРОЛОМСТВА СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ.
  • 12 Тук ли

    0 0 Отговор
    Къде ли 🍭