Last news in Fakti

12 Март, 2019 10:12 3 208 14

Берлин: Средният наем при жилищата надвиши 10 EUR/кв.м

  • берлин-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство

Инвеститорите строят предимно луксозни апартаменти

Берлин: Средният наем при жилищата надвиши 10 EUR/кв.м - 1
Снимка: Shutterstock

Наемът на жилища в Берлин продължава да се повишава. За пръв път средната стойност на квадратен метър надвиши 10 EUR. Прогнозите на експерти е, че тя ще продължи възходящия си тренд.

Изследване на CBRE се основава на проучване на 81 000 оферти и обхваща периода 2017 и 2018 г. В него са включени всички 12 региона на германската столица. Средната цена на квадратен метър е 10.3 EUR, което е с 5.6% повече спрямо 2017 г.

Специален закон контролира с колко собствениците на жилища могат да повишават наема на година. Той обаче не обхваща новите предложения. Наскоро, за да бъде решен този проблем, берлинските власти предложиха да бъдат „замразени” наемните нива за срок от 5 години.

Наемите силно варират в зависимост от района, в който се намира жилището. В известния централен район Фридрихсхайн Кройцберг, наемът на квадратен метър жилищна площ се е увеличил средно с 9.1%, до 13 EUR на месец. Най-ниски са наемите в района на Марцан Хелерсдорф - 7.7 EUR/кв.м, като повишението в рамките на една година е 5.3% спрямо 2017 г.

Единственият плюс за сегашните или потенциални жители на Берлин е, че темпът на поскъпване на апартаментите се забавя. За 2018 г. той е 5.6%, а за 2017-а - 8.8%.

Авторите на анализа обаче прогнозират поскъпването да продължи. Основната причина е повишеният интерес. Недостигът е налице, въпреки че строителните инвеститори през последните години се опитват да увеличат предложенията. Към момента в германската столица в процес на строеж са 26 000 жилищни единици. Това ще подобри ситуацията за близо 40 000 души, които всяка година мигрират в града. Проблемът обаче се състои в това, че инвеститорите се концентрират върху изграждането на луксозни апартаменти, като игнорират средния ценови сегмент.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитров

    10 6 Отговор
    Системата в Германия е измислена така ,че каквото изкарат хората го дават за наеми и данъци...е остава и за екскурзия до Испания и някой и друг вурст :)

    Коментиран от #3

  • 2 NikNay

    1 7 Отговор
    И това нас директно какво ни засяга? Или само отчитане на дейност и пълнене на страницата.
  • 3 329

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димитров":

    Господинчо да те светна аз малко, плащам 700 евро наем за апартамент в Берлин. С половинката ми двамата вземаме общо малко над 3300 евро чисти на месец. На годината поне два пъти ходим на хубави места, имаме чисто нова кола VW na liзинг и сме спестили хубави пари. Ако ти кажа половинката ми в Русе вземаше малко над 600 чисти като сестра и мислихме да се местим в София а в София наемите за подобен апартамент почват в момента едни 1000 лева а заплатите плачи майка ......

    Коментиран от #6

  • 4 329

    8 5 Отговор
    Стана дълго за четене за това почнах нов. Както съм го написал да не си мислите, че в Германия е розово и парите ги събираме ей така. Но системата е такава, че работите ли ДОБРЕ СТЕ и всичко ще си позволите и накрая пари ще ви останат. А в БГ двама бачкахме и накрая на месеца някой път ни се налагаше да прибягваме до бързите заеми. Знам има хора които са добре и в БГ като ИТ специалисти, лекари и т.н но ние не сме от тях и много се радвам, че се махнах от БГ
  • 5 Кирил

    8 5 Отговор
    С всяка изминала година,да живееш и работиш в Германия става все по лоша идея

    Коментиран от #7

  • 6 321

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "329":

    Не се заяждам, ама от статията и това което си писал излиза, че ползвате двустаен апартамент до 70 кв.м. Такъв в момента в София, широк център е 600 лева. По кварталите е 400-500 лева. Не знам дали живеете в центъра на Берлин. Явно поне от няколко години сте в Германия, а до преди две години тези горните цени бяха почти наполовина. А той долу човекът това ти е написал, като отидеш 1-2 пъти на екскурзия и си платиш лизинга и не остава много за спестяване. Но, ми е интересно още нещо. Колко са ви режийните - ток, вода, отопление, интернет, телевизия, данъци на жилище и кола, каско, гражданска и други. Просто ми е интересно.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Аз съм си в София на 3 К чисто, 5 дни по 7 часа. Супер си ми е, за всичко остава време и ми е супер. Бил съм в чужбина - вече няма смисъл от гурбет. Преди 15 години мой близък си купи хубар апартамент в София с 2 год. в Германия. Сега и там и тук - все едно

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "321":

    От прочетеното аз разбирам така, човека тука бил много зле и до колкото разбирам е от Русе и нали знаете как е в провинцията. Явно ако успява да спести 1000 евро на месец в Берлин за него са супер пари и за няколко години е събрал пари където тука няма да събере. Може пък 700 евро квартира да са му с всички екстри като вода и ... знам ли.
    После за квартирите за София масово се вдигнаха и вече наближават 1000 лева поне от това което виждам по сайтовете за обяви.

    Мен повече ме интересува 7 коментар дето работи за 3 хилки чисто - 5 дни по 7 часа какво работи, не ми се вярва да е от хората в масовото положение в нашата мила родина.
  • 9 отговор

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    ще ти отговоря - аусорс фирма, икономическо образование и разбира се - силен английски език. Търсим и още хора ако те интересува

    Коментиран от #11

  • 10 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "321":

    Ей така като почнете да се чудите, кво има за неразбиране. Посочил 3330 нето на месец като махнеш 700 остават 2600е на година прави над 30 000е или 60 000 лв. Ако от тия пари не пести поне нещо и не може да си позволи кола на изплащане по добре да се гр@мне. Познавам доста българи които се оправиха в Германия. Ако нямах хубава работа тук щях да се махна.
  • 11 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "отговор":

    и аз ще ти отговоря на теб - дрън дрън ярина.
  • 12 Живял в Берлин

    9 2 Отговор
    Само да ви светна, че в германския квадрат няма включени общи части, стени, стълбище и двор. 50 квадратни метра си е двустаен. В БГ 50квадрата ти е едностаен. Така като се гледа чиста площ средни наемни цени в Берлин са колкото в София, а да не кажа и че са по-ниски. В магазина обаче там прясното мляко (не органик) е 35 цента литъра и пазаруваш за 10 евро за седмица. А трудът се цени повече от България...
  • 13 Фен Фан

    2 0 Отговор
    Ами след като Фандъкова взема най -адекватните мнения ....
  • 14 Дедук

    0 0 Отговор
    Трябва да се развива строителството и да се ценят стройтелите щото е :7 ммх