Last news in Fakti

23 Май, 2012 20:20 3 218 6

Сградите ни са сигурни

  • имот-
  • сграда-
  • сигурност-
  • саниране-
  • земетресение-
  • главен архитект-
  • диков
Сградите ни са сигурни - 1
Петър Диков - главен архитект на София (сн. М. Богданова)

Вчерашният земен трус безспорно е тест за качеството на строителство на сградите. „Доволен съм, че българските строители и конструктори правят здрави сгради и това беше проверено при вчерашното земетресение”, каза арх. Петър Диков в интервю по Нова телевизия. Той припомни, че когато в сградите строени преди 1978 г. се правят ремонти, предписват допълнителни мерки като изграждане на противоземетръсни шайби, усилване на конструктивни елементи.

Земните трусове подновиха и дискусията около необходимостта за цялостно саниране на сградите. Отново беше обяснено, че облепването на сградата със стиропор не е саниране. „Работим повече от една година по проблемите с панелните блокове. Силно вярвам, че ще може да защити повече европейски пари за саниране. Мисля, че специално на панелните сгради общината, държавата и европейските фондове трябва да поемат санирането. Не бих казал, че санирането е скъпо, а по-скоро е много масово. В България има над 780 000 панелни жилища. Панелните блокове не са опасни, но те са в границите на тяхната гарантирана сигурност и трябва да предприемам действия, за да знаят хората, че живеят в сигурни сгради”, обясни главният архитект на столицата.

По отношение на старите сгради, то „това са проверени сгради. Те са издържали теста на времето, включително и тези, които не са правени по норми. Фактът, че стоят 100 години стабилно на местото си, че са издържали по няколко земетресения, включително и подобно на това, говори че те са устойчиви” е мнението на арх. Диков. Той окачестви сградите като сигурни, тъй като нормите ни за проектиране са доста добри, както и проектантите и строителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж.

    1 0 Отговор
    Нормите ни са всичко друго, но не и добри.
  • 2 инж2

    2 0 Отговор
    Българските строители не правеха, нито сега могат да направят сгради с качествено изпълнена конструкция. Пукнатини, слягания на основи, конструкции с груби, недопустими отклонения- навсякъде, във всяка сграда. Е, цената е на метър квадратен с 50% печалба.СМЕЛО ДАВАЙ!
  • 3 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    Преди зазиждаха и душа на архитект за здравина, като му даваха по 1 апартамент от всяка новопостроена сграда ама след 2000г с тези "надзорни фирми" само плевни можем да строим. Лично съм се интересувал от тези противоземетръсни шайби и съветвам министърката да си свери часовника като говори за 7-9-а степен и да не става смешна. За Сливен мин. изискване за ново строителство е 4-а. А и както казва арх. Диков старите сгради, без шайби са се доказали и нямат нужда от саниране/ограбване.
  • 4 монти

    3 0 Отговор
    Тоя просто дърпа дявола за опашката с тези си изказвания
  • 5 Ильо войвода

    2 0 Отговор
    Ако стане белята ще гледа тъпо и ще си измие ръцете с някоя институция без лице!
  • 6 Пешо

    2 0 Отговор
    Българския строител в трезво или пияно състояние да уточним.