Last news in Fakti

25 Юли, 2019 08:32 4 048 7

Ето как Германия може да реши проблема с недостига на жилища

  • германия-
  • жилища-
  • дефицит-
  • проблем-
  • решение

В големите германски градове жилищната площ не достига

Ето как Германия може да реши проблема с недостига на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Според експертите от Института за германска икономика (IW) в Кьолн, през последните три години в Германия са били построени само 283 000 жилища - няма и една пета от нуждите. В тази връзка специалистите препоръчват през тази и следващата година да бъдат изградени 340 хиляди нови жилища.

За да установят нуждите от ново строителство в градските и селските региони така, че да бъдат запълнени липсите, специалистите са взели предвид очакваното демографско развитие, необходимостта от жилища, пригодени за по-възрастни хора, както и на съществуващия свободен жилищен фонд.

Големите градове изостават

Най-остра нужда от ново строителство има в големите градове. Така например в Кьолн и Щутгарт са построени само половината от жилищата, необходими за покриване на нуждите. Недостиг на нови жилища, макар и не чак толкова остър, има също и в Мюнхен, Франкфурт на Майн и Берлин.

В Щутгарт са изградени само 56 процента от жилищата, необходими за да няма дефицит, в Мюнхен - 67%, в Берлин - 73, а във Франкфурт на Майн - 78 процента. В тези градове нуждата от жилища не е само моментно явление, а трайна тенденция, посочват още авторите на изследването.

Проблемите са комплексни

Твърде малко се строи и в университетските градове като Мюнстер, например. А сред причините за тежкото положение е големият наплив към градовете, недостигът на персонал в службите, отговарящи за строителството, твърде строгите разпоредби и липсата на квалифицирани кадри в този сектор. Строителните работи изостават, а в големите градове наемите растат неудържимо. В тази връзка градските управи би трябвало да направят нещо срещу поскъпването на наемите, препоръчват от IW.

И още: активното предлагане на подходящи терени за строителство може да привлече инвеститори. Освен това има стари сгради, които могат да бъдат преустроени, вместо да строят нови. А и градовете с финансови проблеми, като един Кьолн, би трябвало да получават повече средства от държавата - например за разширяване на крайградската транспортна мрежа. Ако съществуват по-добри комуникации между центъра и околностите, живеенето в тях ще стане по-привлекателно и търсенето на жилища в града ще спадне.

Извън градовете предлагането надвишава търсенето

Ситуацията в провинцията е съвсем различна. Докато в големите градове има остър недостиг на жилищна площ, в по-слаборазвитите и селските региони се строи прекалено много - с 50 процента повече от търсенето, отбелязват от Института за германска икономика. Поради тази причина много от построените жилища стоят празни.

Все пак има и една донякъде добра новина: в бъдеще остротата на проблема с жилищата вероятно ще се притъпи. Авторите на проучването смятат, че до 2025-а година дефицитът на жилища ще спадне до 260 хиляди годишно, а до 2030-а - до 246 хиляди липсващи жилища. Основната причина за това развитие: очакваният спад в притока на мигранти, които годишно не бива да надхвърлят 400 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    10 2 Отговор
    Теглете кредите и купувайте в София, пък каквото ще да става.
  • 2 дрън

    17 5 Отговор
    Германия може да реши проблема с недостига на жилища като разкара арабските цинганори.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лора

    9 2 Отговор
    Това строителство е за тамошното население, значи германците...! Щом казват хората, че има недостиг на жилища, то е така...! А емигрантите, те живеят при други условия и повечето не пречат...!
  • 5 Живеещ в германия от 7 години

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "дрън":

    А не е ли по-добре да се изнесат всички шваби и да ни оставят на мира

    Коментиран от #6

  • 6 Иска ти се...!

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Живеещ в германия от 7 години":

    Какво ще правиш сам в тази огромна държава..?!
  • 7 ДОКО

    0 0 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ЩЕ СТРОИ ПАЛАТКИ..