1 987 2

Спад на инвестициите в този имотен сегмент

Причината е понижена инвестиционна активност в Европа, Северна и Южна Америка

Спад на инвестициите в този имотен сегмент
Снимка: Shutterstock

На световния пазар на търговски имоти се наблюдава тенденция за спад на инвестициите, сочат данните на консултантската компания JLL. През първото полугодие на текущата година понижението е в рамките на 9% спрямо същия период на миналата година. Реализираните вложения за периода януари-юни е 341 млрд. USD.

„Въпреки забавянето на световната икономика и геополитическото напрежение, отслабването на монетарната политика на няколко централни банки спомага за развитието на пазара на търговски имоти”, коментират от JLL.

Северна и Южна Америка са привлекли за първото полугодие на тази година с 8% по-малко инвестиции спрямо същия период на миналата година. Общата стойност на всички сделки е 145 млрд. USD. Най-голям спад на вложения в сегмента се наблюдава в европейските държави, в Близкия Изток и в Африка.

Единствено в Азиатско-тихоокенаския регион се регистрира ръст на инвестициите в търговски имоти в рамките на 6%. „Локомотивите” в случая са Китай (+97%) и Сингапур (+90%). Отслабват позициите на Австралия, Индия и Хонг Конг.

По равнище на инвестиционна активност лидер остава Ню Йорк, независимо, че за разглеждания период се регистрира спад от 9% на вложенията в сегмента. Заедно с него в ТОП 5 влизат Токио, Шанхай, Сеул и Париж.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ррр
  Отговор
  1 15:03  14.08.19
  С развитието на технологиите и комуникациите все по малко значение ще има мястото на живеене. Стига да не работиш в някой завод като робите в 3 сменен график
 • Селяндур
  Отговор
  2 19:29  15.08.19
  К'во става с цените в Сф? Що нема сделки?

Напиши коментар:


Публикувай