Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 06:21 1 797 8

Осигуряват още 14.5 млн. лв. за саниране

  • саниране-
  • мррб-
  • средства

До средствата ще имат достъп 28 общини

Осигуряват още 14.5 млн. лв. за саниране - 1

Двадесет и осем български общини ще имат достъп до 14.5 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради. Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез Оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.) по мярката "Енергийна ефективност в периферните райони-3".

Насоки за кандидатстване по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са публикувани за обществено обсъждане, заедно с проекти на документи по процедурата чрез подбор на проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“. Проектът на насоки за кандидатстване включва условията за кандидатстване и условия за изпълнение на проектните предложения.

Основна цел е с инвестицията да се повиши енергийната ефективност на обществените сгради и жилищния сектор в опорните центрове от 4-то ниво, съгласно Националната концепция за пространствено развитие на България за периода 2013-2025 г. Това са градовете: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан, Червен бряг.

Процедурата „Енергийна ефективност в периферните райони-3“ е с индикативен общ бюджет от 14,5 млн. лв., като окончателният размер средствата ще бъде определен при публикуване на Насоките за кандидатстване.

Общините ще могат да кандидатстват с проекти към края на годината. Ще се финансират мерки за повишаване на енергийна ефективност на сградите, като целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, намаляване на разходите за отопление, обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на експлоатация и други.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кърджали

    5 1 Отговор
    Къде е Кърджали ГЕРБЕРИ ДОЛНИ ИЛИ ПАРИТЕ ОТИДОХА ЗА АЛАДИН И ЛАМПИТЕ НА НОВИЯ МОСТ

    Коментиран от #4

  • 2 БОЙКО БОРИСОВ

    3 1 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ СМЕ В ИГРАТА ЗА Volkswagen ПА КАТ НЕ СТАНЕ НЯМА ЛОША РЕКЛАМА🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒 ВСИЧКИ ШЕ ВА КАЧА НА ПОЖАРНАТА
  • 3 Лаура Кьовеши

    6 0 Отговор
    В Европа (Полша, Хърватско, Чехия ...) всички блокове са санирани. В БГ санираните блокове са единици. Къде отидоха милионите?
  • 4 Своирепият брокер

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кърджали":

    Кърджали е страхотен град!
  • 5 Кой68

    6 0 Отговор
    Осигурени пари за КРАДЕНЕ? Досега "санирането" бе тотален провал и така ще остане....... Защото санирането не е само да налепиш плоскости по фасадата на блок, а да се проверят и връзките м/у панелите /не с къртене, а си има уред/?
  • 6 наблюдател

    1 1 Отговор
    Защо от моите данъци да се санират(разбирай слагат стиропор) некачествено хорските коптори, които след 10 год. ще паднат ?! Да ги бутат направо да има поне място за нови, енергийно ефективни сгради
  • 7 Galya

    0 0 Отговор
    Санират няма лошо ама само козметично. Отвън а вътре сградите санират ли ги
  • 8 цачо

    0 0 Отговор
    Голямото лапане започва пааак!