Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 13:11 2 426 2

Уникални имоти изчезват

  • българия-
  • румъния-
  • букурещ-
  • братя-
  • георгиеви-
  • имоти

Българската недвижима собственост в Букурещ е пред разрушаване

Пред рухване е Солаковия хан в Букурещ, в който са живели Ботев и Левски, както и търговската кантора на Евлоги и Христо Георгиеви, които са сред най-големите български дарители. „Братя Георгиеви организират търговия с европейски измерения. Тяхното богатство е резултат на продължителен, усърден труд, който е материализиран за благото на България”, казва историкът проф. Христо Глушков, цитиран от БНТ.

Не малка част от сградите оставени в наследство от двамата братя обаче са в крайно лошо състояние. Днес всички сгради и неща, които Христо и Евлоги Георгиеви са подарили и дарили са в окаяно състояние. А не липсват идеи за приложението на търговската кантора на братя Георгиеви, което би могло да насърчи туризма между България и Румъния. „Чисто практически може да се приложи обучението по български език и история и по този начин нагледно учениците да видят възрожденските ни герои – по кои места са били, как са общували”, казва историкът от Карлово Александър Златанов.

Собственик на близо 70% от сградата, в която са живели и работили братя Георгиеви, в момента е общината в Букурещ. Сградата е със статут на исторически паметник. За последната година местните власти са ремонтирали покрива, което поне частично да предотврати разрушаването ѝ.

Уникални имоти изчезват


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100

    17 0 Отговор
    Важното е, че всяка година имаме бюджетен излишък....
  • 2 Рошко

    14 1 Отговор
    Тя държавата изчезва, вие имоти мислите, ще останат само тикви