Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 10:25 6 029 6

Пловдив: Действащ реновиран площад без Акт 16

  • пловдив-
  • площад централен-
  • ремонт-
  • археология
Пловдив: Действащ реновиран площад без Акт 16 - 1
Снимки: М. Богданова

Преди близо 5 месеца беше открит площад „Централен“ в Пловдив. Обектът, обаче все още не е получил Акт 16, който е необходим, за да може реновирането официално да завърши. В момента общината подготвя екзекутивните документи на площада, но тъй като имотът е с историческа стойност, те трябва да минат и през НИНКН, което удължава и без това тромавата процедура.

Проблемът е, че реновираната част вече дава дефекти. Те обаче могат да бъдат отстранени едва, когато се получат документите за официалното финализиране на строителния процес. Дотогава ремонтираното ще продължава да се руши.

Също така липсва и информация кога площадът ще бъде свързан с „Форум – Север” и Одеона, където все още има археологически разкопки. След тяхното приключване ще се направи и технически проект, с който да се реализира вторият етап.

За 2020 г. е предвидено завършването на форумния комплекс и свързването на площада с разкопките от Изток, които бяха купени от Община Пловдив от частна фирма. 250 000 лв. са отделени за археологически разкопки през текущата година.

До приемането на бюджета на община Пловдив на 11 февруари разкопките са спрени. След като последните бъдат финализирани ще започне работа по финализиране работата на форумния комплекс. За тази дейност са отделени 500 000 лв. – 200 000 лв. за изготвяне на технически проект за форум Юг и Изток и 300 000 лв. – за северната част в зоната на Одеона. Там се предвижда консервация, реставрация, възстановяване на сцената и художествено осветление.

Пловдив: Действащ реновиран площад без Акт 16

Пловдив: Действащ реновиран площад без Акт 16

Пловдив: Действащ реновиран площад без Акт 16

Пловдив: Действащ реновиран площад без Акт 16


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    6 3 Отговор
    Туткането е типична наша черта...

    Коментиран от #5

  • 2 Портних

    8 1 Отговор
    То като протеклия варнЯнски булевард Васил Левски- Тиквата го откри без акт 16 и после всички видяхме резила, като падна дъжд
  • 3 партията

    12 1 Отговор
    Това е дело на Партийният вожд Тотев, бивш кмет на Пловдив, два мандата! Той едно шосе от 2 км. го ремонтира 4 години! Но, Империята растеше с всеки изминал ден!
  • 4 оня с коня

    5 1 Отговор
    Строителство без АКТ 16 е като Войска без Ф 16
  • 5 Бай Шиле

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смях":

    Не е туткане, а протакане , докато се изпарят парите! От 500хил само 200хил за проектантите и 300хил за работата! Някой светна ли му червената лампа в главата?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.