Last news in Fakti

10 Март, 2020 16:21 2 647 3

Допълнителен данък за чуждестранните купувачи

  • великобритания-
  • гербов данък-
  • чужденци-
  • покупка-
  • имот
Допълнителен данък за чуждестранните купувачи - 1
Снимка: Shutterstock

Допълнителен гербов данък в размер на 3% ще плащат чуждестранните купувачи на недвижими имоти. Мярката ще бъде разгледана при обсъждане на бюджета на Лондон за 2020 г.

В момента нерезидентите плащат същият размер данък при покупка на жилище, какъвто и самите британци. Той варира от 0% за имоти на стойност под 144 360 EUR до 12% за обекти с цена над 1.7 млн. EUR.

В навечерието на изборите през 2019 г. Борис Джонсън обеща да въведе допълнителен гербов данък в размер на 3% за чуждестранни инвеститори, а събраната сума в течение на миналата година в размер на 138.6 млн. EUR – отива за бездомните.

„Въвеждането на допълнителен данък е лишен от всякаква логика. Ако правителството смята, че „наказването” на заможни хора, особено чужденци, ще съживи икономиката и ще нареди нещата, това едва ли ще се случи”, казва Чарли Уелс, управляващ директор на агенцията Prime Purchase.

Анализатори изчисляват, че ако промяната бъде въведена, то чуждестранните инвеститори ще са принудени да плащат гербов данък в размер до 18%. От тях 12% ще са данък за придобиването на имот на стойност над 1.7 млн. EUR, още 3% в случай, че това не е първо жилище и още 3% нововъведения данък.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vinetutkata

    3 0 Отговор
    Това като защитна мярка срещу прегряване на пазара на имоти след Брекзит ли е?
    Хаха
  • 2 боцмана

    12 0 Отговор
    Закъснели са англетеатеа , гербов данък има в България от десет години и той не е само за жилища , а за всичко.
  • 3 Кореняк селянин

    2 0 Отговор
    В София вдигайте данъка на имотите, шот не се диша вече.