Last news in Fakti

15 Април, 2020 20:37 16 996 12

Съседите продават все повече имоти на чужденци

  • турция-
  • имоти-
  • чужденци-
  • покупка-
  • инвестиция
Съседите продават все повече имоти на чужденци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ръст от 13.8% при сделките с недвижими имоти с чужденци, отчитат от Националния институт на Турция. Данните са за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Броят на реализираните сделки от началото на януари до края на март е 10 948.

Общо за разглеждания период в южната ни съседка са продадени 341 038 недвижими имота, което е ръст от 33% спрямо същия период на миналата година. В същото време продажбата на жилища и къщи с помощта на ипотечен заем са се увеличили с рекордните 238.6%, пише турското издание Hurriyet Daily News.

Турците предпочитат старото пред новото строителство. За първите три месеца на тази година са продадени 107 432 имота от първичния пазар, което е с 0.4% по-малко спрямо януари-март 2019 г. и 233 606 имота от вторичния. Ръстът тук на годишна база е 57.2%. само през март в Турция са продадени 108 670 жилища. Това е с 3.4% повече спрямо същия месец на 2019 г. Най-много сделки има в Истанбул – 19 846. Следва Анкара с 12 409 покупко-продажби на имоти. Трети остава Измир – 7131 обекта.

От януари до март тази година чужденци са купили 10 948 жилища и къщи. Само през март нерезидентите са придобили 3036 жилищни единици, което е с 3% по-малко спрямо същия месец на миналата година.

Иранците продължават да оглавяват списъка на чужденците, купили най-много имоти в Турция – 465 броя. Иракчаните са придобили 426 имота, а руснаците – 227. Афганистанците и палестинците, съответно 184 и 119 жилища и къщи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    25 22 Отговор
    То някой трябва да е луд да си купи имот там. Ама в сравнение с Ирак Турция сигурно е рай. ХА ХА ХА

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Спас

    20 16 Отговор
    Тия сирийци, авганистанци, иракчани, кюрди и всичката друга зган трябва да живее някъде- спокойно тука няма да дойдат :), пък камо ли да си купуват некачествен апартамент :).

    Коментиран от #6, #10

  • 4 фактология

    9 9 Отговор
    Зависи къде.Има закон, който не позволява на българин да си купи имот в близост до българо-турската граница или грък до турско-гръцката граница.След смърт имота не може да се наследи с цел живеене в Турция и има срок в който трябва да бъде продаден от наследници. Не споря дали е точно така,но все пак намерих материали свързани на тази тема.

    Коментиран от #9

  • 5 ???

    14 5 Отговор
    Някой до е чувал че ще има още ГОЛЕМИ земетресения в Истанбул???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вал

    6 1 Отговор
    Какво са 30 или 50 хиляди продадени жилища в 80 Турция манипулация на Нашите Недвижими Агенции Нищо
  • 8 Тошо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Ама ходиш на почивка в Турция!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Спас":

    Що за чудо племе сте ! Човек да се чуди и мае???...как може да тайте толкова омраза в душите си,спрямо другите етноси, и ако Господ Творецът ви намразеше!...то днес като народ нямаше да съществувате!...изглежда че и корона-виус няма да ви обуздае, но все пак Всевишният Господ Творецът дава възмездие на целия свят с този вирус, невярващите да се опомнят и да бъдат по човечни, в противен случай ако хората не си взимат поука???...то възмездието НА Господ ще е по жестока!!!...Всъщност Господ Творецът, иска да каже, ей хора???..опомнете се че има една Висша Сила, която ръководи човешките съдбини!..и следи вашите злобни мисли, и деяния, не бъдете толкова алчни към земните блага, и не потисквай ближния си само заради това че има други възгледи и не е от твоята вяра.
  • 11 Василев

    6 0 Отговор
    След образуване на държавата израел, евреите масово започват да куруват от местните араби земите им...Арабите се смеели, тия трябва да са ненормални за тази пущош да ни дават пари, земята не могат да я натоварят на и да си занесат накъде....Но след времи евреите започват да гонят арабити-тази земя е вече еврейска, не е арабска. Сега арабите живеят в гета, нямат прехрана, нямат вода, евреите владеят река Йордан и поливат земите, и се къпят, и имат курорти а арабите /палестинците/ гледат този разкош през телените огради на гетата си и тъжно, тъжно подсмърчат. Извънредно положение-безработица, липса на средства за съществуване-продажба, на земя, на апартаменти, на къши на всичко, само и само да се оцелее. Това иска европа от нас, ние като население не и трябваме. Европа и исраел, и турция и саудитска арабия ги интересуват нашите земи и материяла, който ги населява да им робува. Ама ние сме умни и най ни е лесно да са дърляме на комуниски, комувисоки, русофили, и русофоби, краволюбци и бикомразци, и т.н. И докато ние се наскачаме, ония си оплетоха кошницата...Най-хентилигентната нация на света, майтап бе уили, спаха ни, превзеха ни и ни видяха сметката, докото ние си дрънкаме.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.