Last news in Fakti

13 Май, 2020 16:50 4 043 5

Разликата при обзавеждането на жилище ново и старо строителство

  • архитектура-
  • дизайн-
  • тенденции-
  • жилище-
  • апартамент-
  • esteta interiori

Често жилищата ново строителство са с неусвояеми пространства, които няма как да се оползотворят с готови мебели

Разликата при обзавеждането на жилище ново и старо строителство - 1

Забързаното ежедневие и постоянната липса на време изискват от бизнесите да се адаптират и подобряват. Именно такова подобрение успешно е приложено от компанията за интериорни решения Esteta Interiori. Продуктовата ѝ гама е надградена с услугата интериорен дизайн, предлагана от собственото дизайнерско студио на компанията. С обединяването на интериорно проектиране, доставка и монтаж на цялостно обзавеждане Esteta Interiori напълно затваря кръга от дизайн до завършване на проект. По този начин времето, което отнема да се завърши жилището, се намалява значително, събирайки всички стъпки от процеса на едно място, а от клиента се изисква не само да одобри проекта, а да се стартира работa по него. За необходимостта от консултация с интериорен дизайнер и тънкости от бранша, разказва в интервю за ФАКТИ управителят ѝ Евгени Генчев.

Много от българите сами решават да променят визията на помещенията. Разполагат с определена сума, купуват определени мебели, но в крайна сметка крайният продукт – визията, не ги удовлетворява. Как бихте ги убедили, че ще им е по-изгодно, ако използват услугите на професионалист? Че ще дадат малко повече пари, но ще живеят в една далеч по-уютна обстановка.

Да, това е често дискутирана тема. На пръв поглед нещата изглеждат много по-прости, отколкото са. Почти всеки има албум с идеи в Instagram или Pinterest, които само чакат да бъдат реализирани. Проблемът с това, е че тези идеи отговарят за специално пространство, в което са реализирани. Когато интериорно решение, предвидено за изцяло различно жилище, се приложи в пространство с различни условия и архитектурни дадености, резултатите няма как да са същите като на снимката в Instagram. Красивите картини, на които всички се наслаждаваме в Pinterest, са плод на дизайнерска мисъл, последвана от майсторско изпълнение и най-често професионален фотограф.

Друг проблем с обзавеждането на апартамент с готови решения идва и от новото строителство. Често жилищата идват с неусвоеяеми пространства, ниши и чупки, които няма как да се оползотворят с готови мебели. Някой трябва да проектира мебeли за там, вземайки предвид много повече фактори, от просто свободното пространство.

При работaта с интериорен дизайнер, тези проблеми са елиминирани. Предлагаме не само картинки на добри идеи, а реални и изпълними планове и проекти, които могат да се осъществят. Все пак ние от Esteta Interiori сме и изпълнители, не само интериорни дизайнери.

Разликата при обзавеждането на жилище ново и старо строителство

Каква е разликата в обзавеждането на едно жилище в стара сграда и такова в нова?

Хубав въпрос. Разликата е много голяма и идва от модерните тенденции в обзавеждането, а те от своя страна са породени от пространството, с което разполагат самите строители. Като основна разлика може да разгледаме местоположението на кухнята и подстъпите към баните в апартамента.

Старите сгради дължат своя чар на архитектурните си нестандартности и автентични декоративни елементи. Стараем се да запазим и включим колкото се може повече от тях в стила на апартамента, стига клиентът да търси класическия стил. Качественото старо стрoителство често е просторно и с високи тавани, даващи свобода за добавянето на окачен таван с различни височини, акустични и декоративни панели, както и стенни облицовки с широкоформатни плочи. Този тип стрoителство носи със себе си и ред проблеми, които изискват цялостно прекрояване на жилището. Като по стандарт, банята и тоалетната са достъпни само от коридора, спалнята е много малка или изключително голяма, а кухнята винаги е автономно помещение. Често всекидневната е преходна или включва вестибюл. Старите електрическа и ВиК инсталации също трябва да бъдат прекроени и модернизирани, за да паснат на модерните тенденции.

Новото стрoителство от своя страна често се характеризира с неусвояеми чупки и ниши, нестандартни по размери и пропорции стаи, заблуждаващи, че може да поберат готови мебели. Много често строителите подават информация, че в помещението могат да се добави определен набор мебели, но при реализация се вижда, че вътре няма място и за половината. Модерното стрoителство се изгражда в крак с новите тенденции за оползотворяване на пространството. Това включва обединяването на кухня с всекидневна и трапезария, светли спални с големи прозорци и прилежащи към тях бани и гардеробни. Качественото строителство се характеризира и със здрави конструкции, на които могат да се окачат конзолни мебeли и нестандартни интериорни решения.

И двата типа строителство имат своите плюсове и минуси, а в Esteta Interiori, разбира се, имаме примери за успешно реализирани проекти и в двете ситуации.

Разликата при обзавеждането на жилище ново и старо строителство

Може ли панелката да бъде уютна?

Да, разбира се, че апартаментът в панелен блок може да бъде уютен. Има тенденция да се гледа с лошо око на панелните блокове, но това е основно, защото се свързва с годините на тяхното построяване. Преразпределянето на функционалните зони на aпартаменти в панелни блокове е вече много третирана тема, защото има голямо количество от тях. Има много примери за уютно и стилно обзавеждане на този тип апартаменти, а винаги има и какво още да се направи. Важно е да се отбележи обаче, че панелните стени не могат да бъдат събаряни с лека ръка и цялостното им прекрояване е голяма рядкост. Това се случва основно при обединяване на два апартамента в един. Разликите при разпределението идват от предварително усвоени балкони или подобни обединявания. Хитрини, които могат да се приложат в интериорния дизайн на апартамент в панелен блок са използването на преградни панели за зониране и отделяне на пространството. Комбинацията им с окачени тавани на различна височина, декоративно oсветление и ярки цветове на стените носи усещане за уникалност и модерност. Употребата на високо анти-бактериални мазилки и бои в ярки цветове, предвидени специално за по-стари сгради, също ще спомогне за запазването на атмосферата в апартамента свежа за по-дълго време.

Разликата при обзавеждането на жилище ново и старо строителство

Можете да откриете интериорно студио Esteta Design на:
https://design.esteta.bg/
Email: [email protected]
Тел.: +359 882244395
Esteta Design e неразделна част от Esteta Interiori


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балон

    7 2 Отговор
    балона каза пук, всичко се срина със 100 %. Само панел среден етаж Дружба 1 се качи
  • 2 Гост

    9 5 Отговор
    Една стара панелка има много по-добре усвоимо пространство, от една кутийка ново строителство.
  • 3 Камен

    2 1 Отговор
    80% от жилищата се проектират и изграждат бих ги оприличим на третия пол.
  • 4 панелен плъх

    8 3 Отговор
    Аз въм в Люлин, пенел от 65 год. Супер е, само дето до миналате седмица зъзнех от студ, тая вече е като в парник. Общите части вонят, има хлебарки, покрива тече, тече и банята на съседа отгоре. Асансьора се разваля всеки месец. Искам ново строителство, но то е много лошо и не го искам. Така съм чул, значи ще си стоя в панела и ще чакам някоя изпаднала да ме вземе
  • 5 Баче Кико

    5 0 Отговор
    Ходих в ново строителство да гледам мезонет.
    Първо при общите стълби в завършена фаза имаше половин стъпало.
    Асансьор предстоеше да се пусне, ама кога?
    Стълбите в мезонета много високи около 20 см на стъпало.
    Самото стълбище като широчина много тясно около 60 см.
    Тавана на горния етаж завършваше на около 50 см изключително нефункжионално.
    В така наречения хол имаше една греда оъ пода до тавана