Last news in Fakti

5 Юни, 2020 16:50 7 303 18

Санирането вече е под въпрос

  • петя аврамова-
  • саниране

До момента собствениците на 1951 сгради са кандидатствали за следващия етап

Санирането вече е под въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Продължаването на програмата за санирането на старите сгради зависи от широк обществен и политически консенсус и осигуряване на финансовия ресурс. Това призна министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

До момента собствениците на 1951 сгради са кандидатствали за следващия етап от програмата.

Петя Аврамова обаче заяви, че не може да се ангажира със срокове кога ще стартира новия етап. Освен това финансовото министерство трябвало да даде информация за това кога и как могат да се отпуснат нужните средства. Трябвало да се обсъди още дали финансирането ще бъде, както до момента 100% от държавата, или ще се премине към съфинансиране. Иначе към момента вече са отпуснати средства и продължава работата по 146 сгради на територията на 15 общини.

В процес на изпълнение са 52, а други 54 са на етап провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител. На първа фаза техническо обследване са 23 , а пък 8 са на етап за обществена поръчка за обследване. От януари до май 43 са санираните сгради.Аврамова твърди, че едва 1-2% са некачествените ремонти работи по програмата за санирането.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грабеж

    62 6 Отговор
    Абре стига с това саниране. Изтекоха света пари в ямата.
  • 2 файчо

    42 1 Отговор
    Б.Б.: "Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 часа да хващам рейса... Ходех до почивните станции да взимам помия за прасета. Мога да покажа как се копае, как се гърли. Майка ми казваше, че бях картофено момченце, защото ядях пържени картофи с кисело мляко."
  • 3 истина е

    63 4 Отговор
    Герберистките фирми гепиха милиарди от санирането ,и от ЕС. ще получим само един среден пръст ,защото видяха и разбраха къде отидоха парите !

    Коментиран от #13

  • 4 1234578

    59 6 Отговор
    Една част от народа едвам оцелява, някои гладуват. Данъците за бедните са огромни. Задават се икономическите последици на кризата. А те вместо да вдигнат пенсиите на тези пенсионери дето взимат под 300 лева месечно. Вместо да спестят едни 2-3 млрд. лева от саниране. Ще ги праходат за да хранят приближени фирми за топлоизолация и дограма.

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Логика

    69 3 Отговор
    Защо с обществен ресурс се ремонтират частни имоти ? Какъв е смисъла на това саниране когато няма достатъчно пари да се направи за всички ? Аз не желая да плащам ремонтите и подобренията в жилищата на други хора !
  • 6 Ван дер Любе

    54 2 Отговор
    Санирането има два отрицателни ефекта. Първо те са социално несправедливи. Обикновено парите отиват при хора, които могат само да си платят българския принос. Защо всички българи (включително и мизерстващите) да плащат на богатите за това? Възращеемостта от тези пари ще трае десетки години. Второ, както обикновено при Борисов и хунта, цените за това саниране са завишени в пъти. Сигурно, с тези пари можеше да имаме в пъти по-добро здравеопазване, много по-добро образование и повече перспектива пред младите в България.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз съм българче

    34 2 Отговор
    Колко пари "усвоиха", разбирай ограбиха, че можеха да построят от А до Я над 20 града за население от по 50000души.
    Ама градове с цялостно изградена инфраструктура и социални обекти,с нови модерни жилищни сгради. А сега какво имаме, грозни панелки и намазани строители, докопали се до проекти по санирането.
  • 9 123

    28 9 Отговор
    България налива 4 милярда лева в саниране на блокове с апартаменти които са на изживяване, или просто само много скъп грим на старо лице, това са загубени пари за страната. По рентабилно и лесно за България и много по добър ефект ще е построяването на едно и двуетажни еднофамилни къщи, с план тези хора в жилищните блокове да живеят в тези къщи които да са топлоизолирани.България трябва да състави план за премахването на тези жилищни блокове.

    Коментиран от #14

  • 10 само да ти кажа

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "1234578":

    нямам нищо против да се вдигнат пенсиите под 300лв.,но не съм съгласен да не вдигнат и останалите пенсии!А то излиза,че някои хора,които са се скатавали от работа,сега ще вземат наравно с тия,които не си жалеха живота само и само да живеят малко по-добре!
  • 11 АБЦД

    17 3 Отговор
    Първо - санират се най-вече блокове около главни улици. Целта е да се виждат, боядисват се шарено с ярки цветове. С цел пропаганда "вижте как санирахме. Второ - цялата работа е една изолация, боя и глупави дограми по терасите, които загрозяват тотално. Съответно 3 месеца по-късно вече са махнати тук там и еднаквостта я няма. И трето, най-важно - санирането освен за крадене на пари е свързано и с изборите. Едни гласуват за ББ, защото са одобрени, но още чакат началото. Други гласуват, защото е започнало, но нарочно се бави. Ако спечели друг, най-вероятно да спре недовършено. Така просто изнудват заблудените, които са се хванали на въдицата. А всички останали плащаме сметката за тая глупост.
  • 12 стр инженер

    5 9 Отговор
    Някои много ги яде завистта че санират жилищни блокове. Ами ще санират, защото има много живот в тях, по документация при правилна експлоатация - около 100 години. Българите това ги съсипва - злоба и завист. Бъдете здрави !

    Коментиран от #16

  • 13 Лекар БГ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Така е.И много пари препраха там.А много често,качеството на"услугата"е безобразно.За сметка на дебелата такса"подпомагане"-нали така му се казва вече?
    Бих помолил тази Г-жа и след 14.06.да си ходи с маска.
    По-жалко обяснение по случая"Подпорно съоръжение"-Алепу,не бях чувал от действащ Министър,било то и от ГЕРБ.
  • 14 5594

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Много е лесно да махаш, що не опиташ да построиш, а?
  • 15 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234578":

    Подкрепям мнението ти с едно голямо изключение.
    Не трябва да де увеличат само пенсиите под 300 лв., а е крайно време да се преизчислят всички пенсии. Иначе става комунистическо изравняване - работил , не работил - 400 лв.
  • 16 защо злоба

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "стр инженер":

    не не е злоба. България можеше да санира по европейски програми, но от там трудно се краде и затова харчим бюджетните пари на всички за определени интереси. А е и несправедливо. Много хора сами си санираха и подмениха дограмите. И да санират да, но и да се подменя дограмата на едни за сметка на други . Но далаверата е в дограмата.
  • 17 Жувущ

    1 0 Отговор
    Нашият блок кандидатства и беше одобрен. И, о чудо, парите свършиха. Сега блокът е в списъка с "чакащи". И какво чакаме - да дойде Михаля. Мирише на яка измама.
  • 18 Данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Сега като въведат и "прогресивното" подоходно облагане, което всъщност е регресивно за средната класа и ще вием на умряло! Комплект държавни "инструменти" се задават. Ужким щяло да "удари" богатите. Да, да, ама не.