Last news in Fakti

8 Юни, 2020 20:37 8 934 6

Тези наемодатели продават имотите си

  • airbnb-
  • наем-
  • инвестиции-
  • продажба

Повечето инвеститори не мислят, че скоро ще могат да печелят от Airbnb

Тези наемодатели продават имотите си - 1
Снимка: Shutterstock

През последните 2-3 години авиационният и туристически сектори вървяха неизменно нагоре. Това тласна много хора към придобиването на имоти с цел отдаването им под наем. Част от тях придобиха къщи и апартаменти срещу спестени пари. Други обаче решиха да рискуват като придобият инвестиционните имоти със заемен капитал и загубиха.

През последните два месеца голяма част от въпросните имоти останаха празни. За инвеститорите, за които това е основен доход, собствеността на такъв актив като жилище или къща се оказва доста скъпо удоволствие. Поради тази причина те вече искат да излязат от нея и обявяват имотите си за продажба. Друг е въпросът дали има кои да им купи имотите, като има предвид, че купувачите също заеха изчаквателна позиция. И изчакването не е толкова с цел спад на цените на имотите, а по-скоро неяснотата за това дали ще имат работа и ако „да” колко ще получават.

Безспорно Airbnb е един от многото примери след средата на март 2020 г., че подобен бизнес е под голям риск. Самата платформа прогнозираше бляскав дебют на Wallstreet през тази година, но в замяна на това налице са 25% съкращения на персонала.

Единственото, което успяха да направят от платформата за краткосрочни наеми, е да обезщетят наемодателите с 25% от стойността на всяка отменена резервация. Собствениците обаче признават, че това е крайно недостатъчно.

Част от наемодателите в Airbnb не са собственици на имоти. Те наемат такива на месечен принцип, след което ги отдават под наем в платформата на краткосрочен и печелят от разликата. Тези играчи също възнамеряват да се откажат от този вид бизнес.

Друга група инвеститори, които разполагат с повече от един имот, който отдават под наем, планират да се разделят с един от тях и да изчакат да видят какво ще се случи на пазара. В случаи, че няма признаци на възстановяване до края на текущата година, то те най-вероятно ще излязат напълно от инвестицията Airbnb.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ел чапо

    10 0 Отговор
    Дааа в бизнеса е така,риск печели риск губи
  • 2 Горо

    7 2 Отговор
    Това,което предричах и преди,че всеки селянин с по 2-3 имота ще се прости с тях.Това е началото на спукването на балона
  • 3 Чоки

    6 3 Отговор
    Нищо подобно. Интелигентните купувачи, които не са на зор и имат финансови възможности, изчакват цените на имотния пазар да се върнат към нормалните си нива, а именно 30-50% надолу.

    Коментиран от #4

  • 4 :D:D:D

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чоки":

    На всеки 10 гладни овце дето са взели заем за да стават инвеститори.Има само по един дето не е на зор. За сега :D Мен ми казаха да чакам че сега няма право часния съдя изпълнител да продава. Някакво тъпо правило да замажат очите на стадото покраи пандемията. Но да се подготвя ми казаха.
  • 5 Тито

    8 0 Отговор
    Този бизнес е умрял във зародиша си има много алчни хора които искат да спечелят пари от въздуха.а сега фалити и със заеми да ви е честито глупаци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.