Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 08:27 6 213 19

Промени при санирането на сградите

  • саниране-
  • сгради-
  • европа-
  • унифициране-
  • енергийна ефективност

Европейският съюз въвежда нови задължителни минимални енергийни стандарти

Промени при санирането на сградите - 1

Като част от „Зелената сделка“ Европейската комисия предложи нови задължителни минимални енергийни стандарти за вече построените сгради в Съюза. Целите са две – да се намалят вредните за климата емисии от 2050 г. и да се създадат нови работни места, ангажирани с реновирането на сградите.

Близо 11% от сградите в Европейския съюз се санират ежегодно, но за съжаление в повечето случаи това не подобрява енергийната им ефективност. Само 1% от тях са истински енергийно обновени. Поради и това от Брюксел се опитват въвеждането на задължителен енергиен стандарт за сградите.

„Това е стандарт, който трябва да важи при прилаганото на мерките за енергийна ефективност оттук нататък, за сградите, които тепърва ще се санират. Ако прогнозната стойност на средствата, които ще отделим следващите години за енергийна ефектност, надхвърлят 4.5 млрд. лв. от различните източници, държим тези средства да бъдат изразходвани по най-ефективния начин, т.е. от така направената инвестиция да има максимална полза години напред“, каза вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

Новата политика на ЕС за реновирането на сградите надгражда досегашното понятие за саниране. Става дума за енергийно независими сгради, чрез монтирането на фотоволтаични инсталации. Целта е максимално минимизиране на разходите за отопление и охлаждане, чрез използването на възобновяема енергия.

По-високи ще са и изискванията към качеството на материали, които се влагат в самото саниране. Целта е колкото се може повече сгради да са с ефективен клас „А“. „Това са сгради с много по-голяма енергийна ефективност и енергоикономичност спрямо клас „В“ и клас „С“. Бих казал, че в България няма проблеми да се постигне този клас“ казва проф. Димитър Назърски от УАСГ. От университета са разработили наръчник как да се извършва санирането у нас, така че да отговаря на най-високите европейски стандарти. Те ще бъдат заложени от МРРБ в бъдещата програма за реновиране на сградния фонд.

Целта на новия европейски стандарт е също така да се определи какво точно стои зад понятията „реновиране“, саниране“ и „енергийно обновяване“. „По-високите стандарти, които трябва да се покриват, касаят не само фасадната изолация, нова изолация на покривите, нови дограми, но и прилагането на други технически решения, особено за по-големите сгради. Това включва термопомпи, разполагане на фотоволтаични колектори, слънчеви панели на покрива на сградата. Покривите на сградите, особено на големите многофамилни, индустриални и търговски площи, са огромен ресурс, който би било редно да бъде усвоен“, допълва Дончев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То санирането лесно!

    52 4 Отговор
    А какви пари ще се усвоят? И с усвоените пари, кой ще си купи апартаменти, и те също ли ще са санирани?
  • 2 да де

    46 8 Отговор
    Демек за едни подарък, а за други които сме си санирали къщите за собствено сметка среден пръст.

    Коментиран от #5

  • 3 Бен Гън

    39 4 Отговор
    Пак ще се сертифицираме и паспортизираме. Ялови административни рестрикции,целящи едно-събиране на пари.Такса въздух.
  • 4 БАЙ Х@Й

    28 3 Отговор
    Като ученици пишехме един слоган : "Хора, живейте докато не е излязла мода да се прави нещо друго!" ! Май това време наближава!
  • 5 Бай Ганьо

    8 20 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Имал си бол пари, дал си...
  • 6 целоФанСфолиО

    36 3 Отговор
    С една дума - БОЙКОВЦИТЕ ще имат още ПАРИ за УСВОЯВАНЕ. Паричните потоци текат в правилната посока и в точните джобове , определени от ВОЖДА !
  • 7 Българка

    24 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    са огромен ресурс, който би било редно да бъде усвоен“, допълва Дончев.
    Томислав Дончев ли е тоя, който иска още да се усвоява/ краде? Не ми става ясно от статията
  • 8 Тъп

    16 3 Отговор
    Много получиха безплатно саниране. Да споделят, колко зле е изпълнено, как някой се е налапал, колко им е студено и т.н.

    Коментиран от #16

  • 9 С една дума

    22 2 Отговор
    Вдига се стандарта на краденето у нас.
  • 10 Коментатор

    26 2 Отговор
    Санирането на нашата сграда беше една голяма кражба с трима подизпълнителя на изпълнителя на проекта и със силно завишени цени на работата. Некачествен проект и некачествено изпълнение, без реален контрол нито от инвеститора (общината), нито от строителния надзор - такава беше ситуацията при нас. Въображението Ви не може да си представи по-некадърно изпълнение на строителните работи. С цената на много нерви и усилия от страна на живущите се постигна нещо задоволително на пръв поглед, като си даваме сметка за скритите дефекти в изпълнението на работите, за които се пестеше от материали и труд. Дано не навсякъде и било така..

    Коментиран от #13

  • 11 Хахах

    15 0 Отговор
    Демек в EU едни пари се усвояват, а резултатът е 1% от целта. Найс, а?
  • 12 Гост

    17 0 Отговор
    Некадърно изпълнение , с евтин матрЯл и със зверска цена на квадрат. Е тва българското саниране. Една ГОЛЯМА ГЕРБЕРАСТКА КРАЖБА!
  • 13 Неблагодарен народ

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Коментатор":

    Еййй ние си санирахме къщата със собствени средства и пак се опитваха да претупат работа майсторите ,ти един лев не си дал и пак недоволен..Ами що не се отказахте от саниране за моя сметка включително и не си санирахте сами . И покрива сами да си направите и т.н. НЕБЛАГОДАРНИЦИ СТЕ ВИЕ..Ял и пил за моя сметка ама яденето не било вкусно...
  • 14 ЕдинДруг

    10 0 Отговор
    И тая простотия преживяваме! Помните ли "Красива България" - санирани кирпичени училища, нови мазилки и боички по фасадите на някои къщи! Каква полза от това : ползата е , че изоставаме още повече от желаното благоденствие ! Ползата е , че не се пречкаме на първия свят, защото сме вече на нивото на третия свят! Не сме нищо повече от пазар за евро стоки и ресурс за работна ръка!
  • 15 ТъйМъй

    8 0 Отговор
    Това важи за Европа. Тук не е Европа, тук е България.
  • 16 Ичко

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тъп":

    много съм доволен от санирането е можеше и по добре терасата ми беше остъклена другите им остаклиха терасите а аз дали защото късно се върнах от гурбет или защото ми беше остъклена терасата истървах остъкляването от санирането което беше и по добро а и ново сега мисля да се набутам догодина с ново остъкляване
  • 17 Ибрикчи Хасан Паламарката

    4 3 Отговор
    За ЕС един голям х@й
  • 18 Досегашното

    3 0 Отговор
    понятие за саниране беше,фирмите които го правят да имат 300% печалба на кв.м.Това инженер специалист го е изчислил и наблюдавал некачествено праскане на лепило.Така,че Дончев ти си също лъжец като тиквата,само дето изказа ти е един клас по -висок от неговия.Нищо по реда си и ти не направи ,само имитиращ фигурант -дейност-00.ОСТАВКА!
  • 19 project man

    5 1 Отговор
    Така наречените панелки при правилна експлоатация от интелигентни хора и добра поддръжка имат срок на годност над 100 години. Понеже повече от 80 % от българите са собственици това дразни дэбилите. Иначе паспортизацията на сградите си е нещо нормално, но и тук има извращения и дэбилизъм.