Last news in Fakti

12 Декември, 2020 09:21 13 873 39

В кои квартали и какви жилища се търсят

  • софия-
  • жилища-
  • продажба-
  • квартали-
  • вид-
  • bulgarian properties

Най-голям е делът на 3-стайните жилища

В кои квартали и какви жилища се търсят - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 3-тото тримесечие на 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40%, на тристайните – 55%, а на 4-стайните – 5%. През последните месеци тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София. "Вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно", коментират анализаторите на Bulgarian Properties.

Средната площ на закупените жилища е 92 кв.м. – нараства с близо 10 кв.м. от 81 кв.м. в края на 2019 г.

Най-купувани са жилищата на 5-ти етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните части на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора.

Развитието на метрото продължава да бъде водещо за развитието и нарастването на интереса към различните райони на София. След пускането на третата линия на метрото се засили интересът към райони, през които то преминава - Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Лагера, Овча купел.

"Обявяването на плановете за разклонение на метрото в посока IKEA и София Ринг Мол и появата на нови мащабни комплекси в този район също привлякоха вниманието и интереса на купувачите. Към тези квартали добавяме и кварталите Младост, Люлин и Надежда, както и Студентски град, към които винаги има наличен интерес и съответен кръг от купувачи. Остава в сила засиленото внимание към затворените комплекси и към партерните апартаменти с двор в тях, както и към комплексите от къщи в периферните зони на София", допълват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonim

    73 9 Отговор
    Няма пазар за имоти в София последните 3 месеца нека пишат измишльотини който изка да вярва
  • 2 Кой кой град ве????

    19 8 Отговор
    За кой град пишете веееееееееееееее
  • 3 Даааа

    44 5 Отговор
    Търсят се , направо не останаха !
  • 4 милена

    16 5 Отговор
    И кво?
  • 5 Искам

    49 14 Отговор
    да позфравя всички, който отдават под наем или продават жилища в София-нямата представа каквон предстой всичкимасово работещите хоум офис ще работят и за в бъдещв от вкъщи и вече няма сми да се стой в София и аз съм жив пример. Балона се пука уважаеми

    Коментиран от #7, #38

  • 6 Софиянецо

    36 5 Отговор
    Причината и за това, и за всичко била пандемията ??? Сякаш покупката на жилище е като покупката на хляб от магазина. И няма разлика между 110 стотинки и 110 хил. евро.
  • 7 Перо

    27 16 Отговор

    До коментар #5 от "Искам":

    Ами отивай си на село,без връщане.И други да те последват. Вируса е вечен!

    Коментиран от #11, #12

  • 8 търсят се

    38 12 Отговор
    но не и в бг.
    Само да свърши пандемийката и се изстрелваме всички навън. Видяхме ги нашите красавци, как се грижат за народа като е в нужда. Как не им пука, че не ги искаме. Не им дреме и си седят. Тук, няма работа, няма помощ от държавата, няма здравеопазване. Само забрани, глоби, наказания. Никакви права. Махам се. И не само аз. Нека си управляват бабите и дядовците. Много хора са на моето мнение. Досега търпях и имах надежди, че все някога ще живеем добре тук, но добре, че беше тази ситуация, за да видя че съм просто един от наивниците. Да си ги купуват тъпите апартаменти те, дето ни окрадоха парите и бивота. Аз ще си купя някъде другаде. Където има някаква сигурност и държавата се грижи за работещите си граждани и не само за тях.

    Коментиран от #9, #27

  • 9 Добре

    13 20 Отговор

    До коментар #8 от "търсят се":

    но с какво ще си купиш жилище някъде другаде. Ти ако можеше и тук щеше да си купиш.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Селски

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    бек от калната столица яж фашкии коплексиран панелен плъх
  • 12 Сам ли

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    ли си харесваш коментарите бедняк я бързо се качвай на 8 трамвай 45 годишени марш в Люлин.
  • 13 Инспектор Мадуро

    13 13 Отговор
    Ей отрепки софийски, якето падало ли ви е, докато вие сте в него?
  • 14 ke da

    23 5 Отговор
    Младост сте я принизили до нивото на Люлин, явно статията е спонсорирана от имащите зъб на първия квартал посмял да отхвърли властта на строителната мафия управляваща София!
  • 15 аз тук съм си купил

    33 11 Отговор

    До коментар #9 от "Добре":

    , но ми отесня. А всички които познавам навън, си бачкат и си го изплащат. Както тук, но сега в кризата, им дават пари в кеш, на който остана без работа. Болниците-болници. не кандидатстваш за да ти спрат кредита, а само показваш че си съкратен. Намалиха ддс-то на всички хранителни продукти. Подпомагат бизнеса. Купуваш нещо, плащаш 60 процента, държавата другите. Хем не се свиваш, хем и продавача не остава без клиенти. Нашите л.нари само крадат. За това изчезвам. Вземам на кредит апартамент, пускам тоя тук с наематели докато се продаде и забравям за кочината. 4 приятели сме. Решили сме да се изнасяме със семействата. Точка. Стига мизерия. Гадни пътища, въздух, хора, горива, храна. Всичко.

    Коментиран от #32

  • 16 аха така е

    38 1 Отговор
    Пак поръчкова статийка (абе ,брокерите от къде имат пари да плащат за такива статии?!)! Така е ,интерес (сигурно) има ,ама купувачи - няма (за справка - проверете в Агенция по вписванията). Няма и да има при тези "пазарни" цени ,в които инвеститора си е заделил "само" 300% печалба. А такава печалба се постига ,само като икономисваш от абсолютно всичко и лъготиш за чистата жилищна площ (има парадокс в Малинова долина ,където общите части са 41% от стойността на жилището ,значи - плащаш за 100 кв.м. ,а реално ще живееш на 60 кв.м.) и още куууп инвеститорско-строително-брокерски тарикатлъци. Та ,така.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "аха така е":

    На хранилка са при банките, заедно със строителите.
  • 19 нико

    8 31 Отговор
    Айде пак потурковците зейнаха с мазни усти - как се сринал пазара, кой щял да живее видиш ли...
    Много ви се иска жилище, ама като нямате кеш и ви мързи да работите - марш на село при мама и тате (те повечето и сега са си там, нищо че отговарят на всяка статия за имоти в София).

    Коментиран от #20

  • 20 кофти

    38 2 Отговор

    До коментар #19 от "нико":

    Кофти е да си брокерче на недвижими имоти в наши дни ,нали Нико? Всъщност ,да си брокер на имоти е равнозначно на професионален лъжец - въртите ,лъготите и усуквате - само и само балъка да лапне и да приберете комисионничката ,а па после - балъка да е мислил и да не се е хващал на хорото - вас ,какво ви интересува.
  • 21 Бай Иван

    10 2 Отговор
    До13 на Жельо Желев,да сте благодарни,гняв такава ,марш от София
  • 22 Гост

    31 2 Отговор
    Като топъл хляб се харчат тези имоти 92м2 на хартия,а като влезнеш се чудиш къде са тези квадрати щото ролетката показва 68м2.и то в най-добрия случай обикновенно са и по-малко.Да им са честити новите жилища на будалите.

    Коментиран от #29

  • 23 Балонът скоро ще се спука

    26 3 Отговор
    Балона скоро ще се спука !!! Няма никакъв пазар на ивоти вече !!!!
  • 24 Няма продажби на имоти

    25 4 Отговор
    Продажби няма !!! Брокерите мрете гладни и лъжете на поразия !!! Балонът скоро ще се спука !!!
  • 25 Българин

    8 4 Отговор
    А кой ги продава тези жилища аз от години търся да си купя и не мога да намеря има но те са били за Англичани
  • 26 Реална оферта

    22 0 Отговор
    Панелна Гарсониерата на 50 години в Младост. 41кв. Вътре е за изтриване от земята до тавана. Почнаха от 49к и стигнаха до 55к Евро!!! Не знам какво се случва в този град..
  • 27 Норгес

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "търсят се":

    И като цъфнеш тука за един месец ще похарчиш дребните си парички и обратния път ще ти се вижда единствения правилен. Да миеш коли не е дългосрочна стратегия.
  • 28 Ай, стига, бе!

    0 3 Отговор
    Неграмотник !
  • 29 Ай, стига, бе!

    2 11 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Неграмотник ! Кой да ти плаща идеалните части, а?

    Коментиран от #30

  • 30 искам

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ай, стига, бе!":

    мазния брокер да ми ги плати
  • 31 Да се смееш ли, да плачеш ли..

    14 0 Отговор
    Високи са цените в България. И няма реално основание за това. Нито заплати, нито социални помощи.
    За справка, самотна майка с дете в Холандия взима 1800 евро социал. Живее в социално тристайно жилище на 10км. от центъра на Амстердам, за което плаща 500 евро с включени вода, ток и отопление. Мъжът си прави регистрация на друг адрес и работи за около 1800-2000 евро чисто. Получава се около 3200 евро чист доход за семейството.
    Цените на имотите в Амстердам са два пъти по високи от цените на имотите в София.
    Да се смееш ли, да плачеш ли.
    Има нещо сбъркано в системата..
  • 32 Санитар

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "аз тук съм си купил":

    Абсолютно правилно!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Умен

    11 0 Отговор
    Айде пак брокерски увъртания. Никъде не се казва бройка а само проценти, защо ли? Защото са паднали продажбите. Изчезнаха тарикатите с инвестициите спонсорирани от банка, които купуваха двустайни за крактосрочни наеми, защото туризъм няма вече почти година. Останаха само семействата, на които им трябва тристаен и то ако могат да си го позволят.
  • 35 Гост

    7 0 Отговор
    Във Валенсия/на море,университетски град,страхотна архитектура/апартаментите са по 1000-1200 €,В ЗАВЪРШЕН ВИД.
    Живях там 17 години.

    Коментиран от #36

  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    А защо се махна оттам като е толкова хубаво?
  • 37 ЛУкас

    7 1 Отговор
    Само балъци могат да взимат с кредит апартамент в кочината софия
  • 38 Меркантилност

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Искам":

    нали като работят от вкъщи пак ще плащат наем глупако

    Коментиран от #39

  • 39 Умен

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Меркантилност":

    От вкъщи не е равно на квартира! Не значи и че вкъщи е София -най-мръсният град в света! Не значи и че всички ИТ са на квартира. От няколко години брокитата повтарят, че ИТ-тата купували и за туй имало търсене и цените скачали!