Last news in Fakti

22 Декември, 2020 11:46 3 242 12

Кой сектор засегна повече пандемията

  • жилища-
  • продажба-
  • наем-
  • недвижими имоти-
  • добромир ганев

Пазарът на наеми по-засегнат от този на покупко-продажбите

Кой сектор засегна повече пандемията - 1
Снимка: М. Богданова ©

"Пазарът на наеми е по-потърпевш от пандемията, отколкото този на покупко-продажбите. Говорим за наем на офиси, магазини, жилища“, казва Добромир Ганев, председател на Националното сдружение недвижими имоти. „Много хора работят от дома си и цените на наемите спаднаха, докато цените при продажбите не са се намалили, но и там има спад. Търсят се по-просторни жилища, с отворени големи тераси, крайградските имоти се търсят, търсят се и свободни площи, за да си построиш дом“, казва той, цитиран от БНР. Третото тримесечие беше добро за пазара на имоти и показва ръст в сравнение с това през миналата година, която беше силна година, но след октомври месец с новите мерки, не очакваме обемът от сделки да има ръст.

"Освен това отчетохме спад 20-30 на сто на годишна база през второто тримесечие, а после имаше ръст. Така че може би първото тримесечие на 2021 ще има ръст на сделките. Пазарът зависи от ситуацията с коронавируса“, поясни Ганев.

„Търговските площи, офис площите и бизнес площите през тази година са в най-засегнатия сегмент на недвижими имоти. Налага се, който иска да остане и да бъде печеливш бизнес, да бъде много гъвкав и да успява да се адаптира бързо към пазара. Доста магазини в момента са с табели „Отдава се под наем“. За съжаление, може би, недалновидността на наемодателите или желанието им за по-бърза реализация на тяхната инвестиция ги кара да държат по-високи наеми, а всички виждаме, че градът е празен, празен е от туристи, всичко е затворено. Едва ли търговците могат да устоят 8-9 месеца".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    30 1 Отговор
    Цените на имотите не са се намалили ,но и там има спад???
  • 2 Кукумян

    11 1 Отговор
    Нерегулиран маркет.
  • 3 Идва края

    25 2 Отговор
    Балона, ах балона.ПУК балона.
  • 4 не кълвем

    23 1 Отговор
    Разбираемо е желанието на брокери ,инвеститори и продавачи да ни заблуждават (ама - яко) с измислени данни ,но ... всеки който отдели една минута и влезне в сайта на "Агенцията по вписванията" мигновенно ще разбере ,че написаното в статията са само инвеститорко-брокерски мечти. Информацията е публична и от нея веднага се вижда ,колко сделки са изповядани до м. Ноември 2019 г. и колко до м. Ноември 2020 г. Всичко друго са мечти (брокерски) и манипулации.
  • 5 don t be idiots

    21 0 Отговор
    Да ,да ,да ,да ! Ама ,разбира се !!! Цените само ще растат (ама ,всеки ден ,даже с часове) за това - бързайте ,вземайте кредити и купувайте нашите калпаво направени ,с неуредени документи ,с лъжлива квадратура (плащаш 100 кв.м. - получаваш 50 кв.м. ,другото е "общи части" ) и в квартали без улици ,тротоари ,ток ,водопровод и канал. Купувайте ,че не останаха (ни къщи ,ни апартаменти. Юруууууш ! ПП. Според сайта за имоти IMOT.BG ,в момента в София се предлагат повече от 13 000 апартамента и повече от 3 000 къщи. Пък дали има глад за апартаменти - преценете сами.
  • 6 гладна кокошка

    18 0 Отговор
    Тия са големи смешници - първото тримесечие спад (не казват с колко процента ама сигурно е с 50 % щото тогава ни удари КОВИДА)) ,второто тримесечие имаме спад с 20-30 % ,но третото тримрсечие имаме ръст (сигурно с 1%) и поради това сме оптимисти ???!!! Той пазара е тотално умрЕл ,тия ни правят на балами ???!!! Абе - брокерчета ,к'во да ги правим?
  • 7 Чакат ни глад мизерия и болести

    14 0 Отговор
    Чака ни глад, мизерия и болести, кризата ще бъде жестока !!! Пазара на имоти ще се срине !!!!
  • 8 Балона скоро ще се спука

    14 0 Отговор
    Балона скоро ще се спука

    Коментиран от #9

  • 9 Умен

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Балона скоро ще се спука":

    Той си е спукан ама са го лепнали с моратириума върху кредитите. А брокитата се упражняват със съчинение върху картинка.
  • 10 Bossman

    5 13 Отговор
    Всичко ще си бъде по старому след като отменят мерките за Корона Вируса.Пак ще се купуват и наемат имоти.А тези черногледите ще пият по една чаша студена вода.А може и да си направят и студен комрес за главата.Много им е нужен.

    Коментиран от #11

  • 11 Умен

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Bossman":

    Глупости на търкалета!
  • 12 КлифърдБъртън

    9 1 Отговор
    Единственият сектор , който кризата не е засегнала е СЕКТОРА с ШКАФЧЕТО с ЕВРО и ЗЛАТО до леглото на ВОЖДА !