Last news in Fakti

8 Март, 2021 17:03 2 625 11

Луксозните имоти в София по време на пандемия

  • луксозни имоти-
  • наем-
  • софия-
  • сделки-
  • прогноза-
  • unique estates

Ръст в броя сделки за наем, но спад в цената с 8%

Луксозните имоти в София по време на пандемия - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 8% са спаднали наемните нива на луксозни жилища в София по време на пандемията през 2020 г. За същия период е отчетен ръст в броя сключени сделки в сегмента. Очакванията на специалисти е с напредване на процеса на имунизация поетапно да се възстановят пътуванията, а оттам и отдаването на луксозни имоти в средносрочен план. “Затварянето, ограниченото движение на хора през миналата година, както и изтеглянето на много оферти от наемния пазар доведоха до спад на цените, особено в централната част на града. От средата на 2021 г. обаче очакваме да започне възстановяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени“, коментира Зара Котева, мениджър на отдел „Луксозни и корпоративни наеми“ в Unique Estates.

През последните месеци се наблюдава промяна в структурата на наемите – много имоти за средносрочен престой се предлагат за дълготрайно обитаване. Офертите са основно в централните райони и около Докторски паметник. Търсенето е предимно от млади хора, които работят онлайн за чужди компании, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат договор за няколко месеца, което не се вписва в стандартните двугодишни договори, предлагани от наемодателите.

„Кризата, предизвикана от пандемията, промени пазара и собствениците трябва да са по-гъвкави, ако искат бърза реализация на имотите си. Средносрочните наеми – от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги налагат като срокове“, казва Котева.

Важни при избора на жилище под наем са фактори като близостта до парк, добрите отношения със съседи и етажната собственост, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги допуснат в предлаганите имоти също се нарежда сред критериите за избор.

Наемателите на къщи са основно семейства с деца, като търсенето е главно за имоти с големи дворове, много зеленина, в много случаи – с басейн. Има и много запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи под наем е ограничено и очакванията са за лек ръст на наемите в краткосрочен план.

Моментът е добър и за инвестиционни придобивания, тъй като наемният пазар е стабилен, в някои сегменти с тенденция към плавен ръст. През миналата година доходността от подобна инвестиция се е движила в рамките на 4 до 6%, което е добро ниво за жилищни имоти. Сегментът на средносрочните наеми също показва знаци на възстановяване, което се очаква да подобри нивата на заетост и доходност на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е????

    1 2 Отговор
    И!!!
  • 2 Въпросче

    3 2 Отговор
    В Барселона как е ?
  • 3 Хахаха..

    7 1 Отговор
    Луксозната площ олеква.Лукса губи смисъл,поддръжката му е непосилна,богатите също плачат,обичам да ги слушам като циврят..
  • 4 Gggg

    6 5 Отговор
    Ганьоленд и луксозно хахаха лукса е в развитите държави

    Коментиран от #5

  • 5 Русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Gggg":

    Луксът е прахосничество. Рожба на материализма. Типичен е за консуматорските общества, които колонизират и заробват цели нации, за да тънат в охолства. В резултат стават още по-нещастни и лакоми.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Ако наистина наемите падат не е рентабилно да вземете жилище!Аз искам да взема прилична гарсониера старо строителство до 40-44 хиляди евро и да я давам за 500 лв!и да сметнем!имате 10% данък държава от 6000 наем на година се прощавате с 600лв,от 5400 имате данък ремонт, не по малко от 500 на година и ви остават да речем 4900,трябват ви 15-17 години за да е коректна сделката за вас! като сметнете стават около 18г ,ако купите на 44 хиляди евро!Пасва,но имате риск....Риска ви е много по малък от държане на пари в банка!!Гледайки реалната ситуация в софия ,е правилно да търсите Гарсониера ,гараж,или земя!Не е случайно,че мафията на магистратите изкупува де що има земя в бг!Уверявам ви аз смятам точно и виждам на дълбоко!Кйто има свободни пари да си го позволи!

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пропуснал си разходите по паспортизацията. Ако е много стара гарсониерата ти и няма запазени архиви на сградата в общината, не ти мърда комисия, заснемане, проект наново, предписани ремонти....... Нагласи си 5-10 бона допълнително. Или изчакай до края на другата година. След това никой няма да може да ти прехвърли жилище, ако не му е извадил паспорт. И разходите за него няма да може да ти добави към цената, защото пазарът ще се е свил до болезно състояние, и продавачите ще се молят някой да им купи бар*аците.
  • 8 eng Pepponio

    3 0 Отговор
    А техническите паспорти ? До края на 2022 трябвало било всяка къща, коптор и барака да има такъв. Как ще стане ?
  • 9 гастарбайтер

    4 0 Отговор
    Някой много му се иска българите да нямат имоти но не му се получава и квичи като бясно прасяе.

    Коментиран от #10

  • 10 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "гастарбайтер":

    Някой също много се дразни, че българите така и не заживяха на кредит, да ронуват цял живот на някоя банка. Е, сега с паспортизацията хем ще вземат жилищата на много хора, хем останалите ще заживеят на кредит, че да си изплащат препоръчаните ремонти, от комисията по заснемането.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.