Last news in Fakti

17 Януари, 2013 14:34 27 826 21

Изкуствени острови в Поморие копират Дубай

  • поморие-
  • инвестиции-
  • остров-
  • дубай

През първите седмици на новата година отново се заговори за построяването на изкуствен остров до Поморие. За плановете на кмета на общината пишат днес дори и руските медии. Идеята е да се изградят три острова на разстояние 100 метра от брега, а помежду си да бъдат свързани с пешеходни зони. На единият от островите ще има хотел, чиято категория да бъде между 5 и 7 звезди с цялата необходима инфраструктура, а на другите два острова се предвижда построяването на развлекателни комплекси, включващи аквапарк, аквариум, център за гмуркане, казина, ресторанти и други. Така Поморие ще може да привлича по-висока категория туристи.

Идеята за подобен комплекс датират отпреди няколко години, но тогава се считаше за утопична, тъй като предварителните изчисления показаха, че инвестицията възлиза на около 200 млн. EUR. Сега обаче има интерес от предприемачи от Русия и Катар за реализирането на подобен проект.

Какво се предлага в момента в Поморие

Справка в специализирания сайт imot.bg показва, че в черноморския град се продават около 320 апартамента. Цените започват от 23 500 EUR за имот с площ 32 кв.м, или 734 EUR/кв.м, който е ново строителство и е разположен в близост до морския бряг. Най-големите ваканционни апартаменти, които могат да бъдат купени, са с площ около 150 кв.м. Имот с подобна големина се търгува срещу 137 000 EUR. Намира се в новопостроена сграда, разположена на 30 метра от морския бряг.

Слабо остава предлагането на къщи. Преобладаващата част от 30-те оферти са за не много луксозни двуетажни къщи, строени в периода 2000-2008 г. Нова къща с Акт 16 и площ 133 кв.м, разположена в затворен комплекс се продава срещу 106 400 EUR.

Ограничено предлагане се наблюдава и при парцелите – около 80 оферти. Част от тях са със статут на земеделска земя и им предстои регулация. Подобен имот от 500 кв.м е с цена 24 500 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    8 2 Отговор
    Добра идея !
    Преди да направят заустване на фекалните води или след това ?
    Симпатяги !

    Коментиран от #21

  • 2 JOHN

    1 3 Отговор
    Каквото и да го правят,Дубай си е Дубай. ;)))
  • 3 Bossman

    2 2 Отговор
    Току виж вземат да построят в Поморие и най-високата сграда в света,че да влязат поморийците в рекордите на Гинес.
  • 4 Торг

    2 1 Отговор
    Дубай си е Дубай. защо да не копират нека има нещо и нащта държава

    Коментиран от #18

  • 5 диан

    4 1 Отговор
    ами на брегът няма място
    и ще бетонират навътре в морето
    докато има синьо или зелено някъде не ни е спокоино
    само на сиво се кефим:)
  • 6 DUNDI

    1 0 Отговор
    Цялата статия за мене е чиста спекула , то тук се застроиха страшно много непродаваеми апартаменти.Нали трябва да се намери начин да се разпродадат.
  • 7 BUL

    3 0 Отговор
    България е райска това, което ни трябва е ,по сурови наказания за вандалите,и за всеки, който си изхвърли фаса, да има глоба от по 50лв уверявам ви за нула,време ще се събере,сериозна сума,и България ще е по чиста и красива.
  • 8 ххх

    2 2 Отговор
    Прав си за много неща но и сега има наказания-просто трябва воля да се налагат...и сила разбира се..а държавата има сила,значи пак опираме до воля
  • 9 Радо

    2 6 Отговор
    На бетон ще докараме Дубай а доходите все ще са Африкански както иска премиера лъскави пътища и 7 милиона клошари!
  • 10 Песимист

    2 5 Отговор
    Може да ги започнат но няма да ги завършат защото пак някой ще опапа парите!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    6 1 Отговор
    поморие-най мръсния град и аз го сравнявам с ямбол или нещо такова циганско.пълно с цигани

    Коментиран от #20

  • 13 Копи-пейст

    1 3 Отговор
    Хахахахахахахахахахахаха.Дубай срещу тях да тичаме не може да ги стигнеме.Какви са тези сравнения,автора да прегледа какво е направено в Дубай,после да пише.
  • 14 До коментар 12

    6 2 Отговор
    Ти ако наричаш Поморие град, жестоко си се объркал. Отиди сега зимат и нз дали ще видиш човек по улицата. Това е просто едно село, чийто жители се мислят за граждани и всемогъщи :)
  • 15 Кви 5 лева?

    2 0 Отговор
    ОСТРОВИТЕ В ДУБАЙ са губеща инвестиция. Сега строителството там е замразено. Проектът за картата на света е спрян, поради икономическа неизгодност и е препродаден. Имотният балон се спука и там. Защо нашите "бизнесмени" си мислят че ще могат да повторят имотния бум от добрите времена на икономическия разцвет в света? Не са ли чували за кризата и спада? На кого ще си продадат имотите и островите? Кой ще е този балама?
  • 16 Антитеза

    5 0 Отговор
    Другият проект беше Да се премахнат всички рибарски лодки и на тяхно място да се построи яхтено пристанище... Това не само, че няма да даде работа на хората, а и ще я отнеме. А като говорим за инвестиции- тук не става въпрос за европари, които се губят незнайно, а за частна инвестиция. Разликата е огромна. Жалко, че дори за хубавите проекти ще измислите какво лошо да кажете....
  • 17 хаха

    0 2 Отговор
    Б.лшит...ОМГФ.....
    Абе е.аси смешното нещо - ако се пак е вярно значи пак политиците гледат да лапнат поредните милиони...
  • 18 JOHN

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Торг":

    Защото България е "много добре" та дай сега да тръгнем да копираме силните!Заради такива с мислене като твоето ни е на това дередже държавата!
  • 19 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор
    ili Dubai kopira Pomorie.
  • 20 Веска Минева

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    mai ti si m..la:))))
  • 21 Веска Минева

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Йосифов":

    i nai purvo tvoita usta da zaustat!!!!