Last news in Fakti

28 Юни, 2021 16:27 3 976 3

Всяко пето жилище се купува от инвеститор

  • канада-
  • торонто-
  • хамилтън-
  • цени-
  • имоти-
  • инвестиция

Този факт подтиква към повече строителство канадските предприемачи

Всяко пето жилище се купува от инвеститор - 1
Снимка: Shutterstock

До 20.1% нарасна делът на инвестиционните сделки с недвижими имоти в Канада от началото на пандемията, сочат данните на Националната банка на Канада. Най-голяма активност се наблюдава на пазарите в Торонто и Хамилтън. Делът е по-нисък спрямо предишния бум на пазара на недвижими имоти, но по-висок спрямо дните преди началото на пандемията причинена от коронавируса.

Поскъпването на имотите за изминалите 12 месеца е в рамките на 38% сочат данните на Канадската асоциация на посредниците (CREA). Чуждестранните инвеститори са основните "виновници" за драстичното поскъпване, коментират анализатори. Жилищни експерти и икономисти не успяха количествено да оценят влиянието на инвеститорите върху ценообразуването. Но подчертават, че тази категория купувачи несъмнено влияят върху промяната на цените.

Към днешна дата имотният балон обхваща територията на цяла Канада. Най-много с бума при покупките на имоти се борят малките канадските градчета. Анализатори, обаче са на мнение, че новият резерв в жилищния фонд може да спаси пазара от прегряване. Цените през текущата година ще се увеличат, а през следващата се очаква забавяне в темпа на поскъпване, прогнозират посредници.

Във връзка с това, че делът на свободните площи за отдаване под наем е под 3%, а кризата за достъпни жилища ще е в цяла Канада, жилищата, които се отдават под наем станаха желана инвестиция за големите предприемачи

Цените на имотите скочиха толкова бързо, че в градове, където доскоро са се смятали достъпни, клонят към стойности от 1 млн. USD. Все повече жители, включително и такива с високи доходи, не могат да си купят собствен дом и са принудени да живеят под наем.

Активното търсене обаче стимулира по-нататъшното развитие на пазара. През текущата година обемът строителство на жилищни комплекси се намира на рекордни нива, като повечето от тях са кондоминиуми, които се отдават под наем.

В Торонто средните цени на новите жилища са около 15 000 USD/кв.м. Това означава, че при 20% първоначална вноска за жилище с площ от 46 кв.м. с една спалня инвеститорите ще трябва да отдават под наем жилището за не по-малко от 3000 USD на месец, за да могат да покрият ипотечната вноска, данъците и таксите на имота.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    9 3 Отговор
    Какъв инвеститор. Глобалистите ще изкупят и ще ни вземат всичко и ще плащаме наем.
  • 2 гост

    6 2 Отговор
    Наздраве на инвеститорите! Желая им да си плащат редовно ипотеките ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.