Last news in Fakti

29 Юни, 2021 07:07 19 077 27

Очебийна разлика между България и Гърция

  • тютюневи складове-
  • българия-
  • гърция

Какво направиха с Тютюневите складове при съседите и българския вариант

Тютюнев склад, строен пред 30-те години на миналия век, отвори врати като културен център след 11-месечна реставрация и ремонти в столицата на Гърция - Атина. Новото пространство за арт събития възкръсва след дълга сага – от 2000 г. насам. Процесът на ремонта бе спрян заради финансовата криза, завладяла южната ни съседка. Зад възстановяването на сградата стои фондация „Neon” в лицето на мецената Димитрис Даскалопулос. Инвестицията възлиза на 1.2 млн. евро.

В момента културният център представя впечатляващата изложба „Портали” с участието на 59 артисти от 27 държави. Общата експозиционна площ е 6500 кв.м. Новината за отварянето на новия културен център, приютен в тютюнев склад, ни накара да се върнем към българската и по-точно – пловдивската действителност, уточнява TrafficNews.bg.

Пловдив има богата история като център на тютюнопроизводителите и тютюнотърговците. Между двете Световни войни в града има цели 30 тютюневи къщи, които разполагат със свои сгради за съхранение на продукцията. В голямата си част те са затворени в карето между Централна и Сточна гара и ул. „Иван Вазов”. Каква е съдбата на разрушаващите се пловдивски складове днес, които от години са във фокуса на общественото внимание, но не и на компетентните органи, които трябва да вземат стратегическите решения за оцеляването им?

От години в публичното пространство се върти новината, че утре ще бъде представена единната концепция за развитието на Тютюневия град, създадена съвместно от експертите на Министерството на културата и Община Пловдив. Утре така и не идва, а светлина в тунела не се вижда. Документът би трябвало да съдържа описание на охранителните зони на всички сгради, единни правила – много от които действат и в момента. Него обаче все още го няма.

Преди време - на въпрос за складовете, настоящият министър на културата проф. Велислав Минеков също не отговори конкретно какво се случва с Тютюневия град, а сподели, че в ръководеното от него ведомство от години са затлачвани проекти за възстановяване и реставрация на множество сгради – паметници на културата, включително и в Пловдив.

Очебийна разлика между България и Гърция

„Има незавършени преписки за недвижими паметници на културата в Пловдив. Реставрации, затънали в очакване на становище. НИНКН беше унищожен през годините, напълно съзнателно с цел корупция и тон не на служителите, а на тези, които даваха последния подпис”, каза Минеков. Той обяви, че видял чакащи преписки по на 3,6 и 8 години.

Очебийна разлика между България и Гърция

Бездействието, естествено, води до разруха. И тя ясно си личи дори при бегла разходка сред Тютюневите складове. С протокол № 5 от 22.05.2000г. от Националния съвет за опазване паметниците на културата зоната има статут на групова недвижима културна ценност - групова архитектурно-строителна недвижима културна ценност - система от улични ансамбли, която обхваща сградите от ул. „Иван Вазов“ до ул. „Цанко Дюстабанов”. Зона ценност, в която картината е като от украинския град Припят до Чернобилската АЕЦ. В Пловдив обаче атомна катастрофа не е имало, а има тишина и безразличие. И тя е резултат не само от липсата на инициатива на собствениците – сградите в зоната са частна собственост, но и от чиновническото забавяне да се създадат условия и правила, които да стимулират инвеститорите да вдъхнат живот на складовете. Затова Тютюневият град се е превърнал в българския Припят, само дето не е преживял ядрена катастрофа. Неслучайно една от най-централните части на града е

ЗОНА НА ЗАБВЕНИЕ

Освен че е в защитена зона - „Система от улични ансамбли по ул. ”Иван Вазов” и ул. ”Ц. Дюстабанов” - част от Историческа зона “Филипопол – Тримонциум–Пловдив” - групова археологическа и архитектурно-строителна недвижима културна ценност, Тютюневият град има съкровища, които са емблематични и притежават единичен статут на недвижима културна ценност.

Складовете на Димитър Кудоглу на ул."Кап. Андреев" 2 имат безрадостна съдба. Опасани от метална конструкция след пожара на 20 август 2016 г., той е просто една коруба, която рано или късно ще падне, ако не се пристъпи към възстановяване.

Складът на ул. „Екзарх Йосиф” 13 и ул. „Иван Вазов” също бе покосен от огнената стихия преди близо 5 години. И той е в трагично състояние. Нароченият за виновник за палежа бездомник Любомир Данчев. Той бе вкаран в затвора, излежа присъдата си, но в публичното пространство остана съмнението, че не е реалният виновник за жестокия пожар.

Бившият склад на „Ориент Табако” на ул. „Одрин” 8 и на ул."Д-р Г. М. Димитров" – той бе първият, който бе на ръба да изчезне от историята на Пловдив. На 6 март 2016 г. Собствениците започнаха да бутат сградата, в която има огромен стенопис дело на пловдивския художник Вълчан Петров. Споровете дали сградата е единичен паметник на културата, или не се превърнаха в емблематичен пример за безстопанственост. Оказа се, че е декларирана с грешен адрес и това формално отвърза ръцете на собствениците и постави пред невъзможност съдебните институции да им потърсят сметка за разрушението. Така или иначе процесът на събаряне бе спрян с активното участие на гражданите на Пловдив. Каква ще бъде съдбата на склада не е ясно.

Очебийна разлика между България и Гърция

Много са сградите, които нямат единичен статут, но са част от ансамбъла и попадат в защитената зона. Те също са в тежко състояние.

Складът на ул. „Г. М. Димитров” 29, който също бе засегнат от пожара на 20 август 2016 г., е пред срутване. Собствениците не укрепиха сградата, въпреки заповедта на тогавашния кмет Иван Тотев. Това съобщиха за PlovdivTime от културното ведомство преди време. После работници на инвеститора в съседния имот Таха Рахман събориха част от стената. Още преди това от Националния институт за недвижимо културно наследство бяха издали разрешение за демонтаж на запазените зидове, но министър Боил Банов спря изпълнението.

Тютюневият склад на ъгъла на Сточна гара и ул. „Авксентий Велешки” също е пред разпад. На няколко пъти собствениците пристъпваха към събарянето му, след като имаха издадено разрешение. Намеса на тогавашния министър на културата Боил Банов спираше бутането. И този склад е със спорен статут дали попада в защитената зона. В момента в Министерството на културата върви процедура по установяване на качествата на сградата, след като арх. Петкана Бакалова внесе предложение във ведомството за даване на статут на склада.

Съседният склад на бул. „Христо Ботев” 51 също е пред разпад. Там до 2017 г. се помещаваше центърът за сценични изкуства Stage 51, но общата разруха в Тютюневия град принуди създателите на центъра за го закрият.

Складът на бул. „Христо Ботев” 55 също е в тежко състояние и оставен да се разпада. Макар и без единичен статут на паметник на културата той има славна история, защото на времето е бил собственост на „Никотея” – фабриката първообраз на „Никотиана” от романа „Тютюн” на Димитър Димов.

Между другото съборените складове, свързани с тютюневата индустрия в Пловдив, никак не са малко и съвсем не се ограничават в зоната между бул. „Христо Ботев” и ул. „Иван Вазов”. Складът на кооперативното дружество „Подем” на бул. „Цар Борис III Обединител” 128 бе превърнат в мебелен магазин, а след това съборен преди няколко години. Преди 10 ноември са съборени здания, на мястото на които е построен Техническият университет. Складът на тютюнотърговеца Марко Белчев на ул. „Булаир” е бутната и на нейно място е построена сградата на „Машпроект”. На мястото на прочутата фабрика „Левски” на ул. „Гладстон” днес е Домът на културата „Борис Христов”. До обновената сграда на Кепитъл Сити Център” пък са били картонажните цехове, а днес там е празно пространство. Няма го и складът на Дочо Ангелов и Стойчо Миндалов на ул. „Кавала”, където се издига жилищна сграда.

Има и такива, които все още са запазени, но също в окаяно състояние по ул. „Филип Македонски” и ул. „Любен Каравелов”. Занемарен е и складът на Никола Каишев срещу Централна гара, който е магазин за втора употреба и фитнес. За щастие на пловдивчани има сгради, които също са използвани като складове, но имат доста по-добра съдба като тези на Драматичния театър и къщата на Куюмджиоглу – днес Етнографски музей.

ДОБРИЯТ ПРИМЕР

Очебийна разлика между България и Гърция

Тютюневият склад на "Съединени тютюневи фабрики" - Картела на ул."Екзарх Йосиф" 16 е една от сградите, които могат да бъдат давани за пример, защото е възстановена. Дълго време там имаше магазин за мебели „Галеро”. През 2019 г. складът се превърна в седалище на общинската фондация „Пловдив 2019” и там се случиха множество събития – част от програмата на Европейска столица на културата. Една от залите се ползваше и за репетиционна от оркестъра на Държавна опера-Пловдив. След края на културната инициатива фондацията напусна сградата и тя все още търси наемателя си.

И в Пловдив

Тютюневият склад на ул. „Екзарх Йосиф” 13 от години е успешен пример за обживяване на сграда от такъв тип. Там работи фитнес центърът Тотал Спорт, а във фоайето често се провеждат и културни събития.

„Кепитъл сити център” на бул. „Христо Ботев” 49 - собственост на старата тютюнева фирма „Табакус”, също е обновен склад, който се отличава драстично от своите събратя по булеварда.

Складът на ул. „Филип Македонски” 37 също е обновена и там се помещава болница „Медлайн”.

Складът на ул. „Ангел Букорещлиев” 15 – бившата фабрика „Орел” на Мирдас и Ставридис в подножието на Сахат тепе също възкръсва за живот след дълги години разпад и ще функционира като хотел.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    48 1 Отговор
    Хубаво сравнение :)
  • 2 САНДОКАН

    102 6 Отговор
    ЩО НЕ ПОКАЖЕТЕ ПОЛОВИН МИЛИАРДНАТА МАГИСТРАЛА ДА ГИ ХВАНЕ МАЛКО ЯД ГЪРЦИТЕ

    Коментиран от #8

  • 3 Един от Брюксел

    39 2 Отговор
    Ами в Кърджали върху тютюневите складове ще строят 9 етажни блокове.

    Коментиран от #23

  • 4 Пицирифис

    55 2 Отговор
    Ние пък имаме Молове, Казина и Салони за красота на всяка крачка
  • 5 Сух

    57 4 Отговор
    Това ако се направи в България, едно че цената ще е завишена в пъти, другото е, че ще се направи супер некачествено и малко след това, ще трябва да му се прави ремонт на ремонта..
  • 6 свидетел

    16 47 Отговор
    голям плач за тея съборетини !голяяяяма ценност!
  • 7 Рошко

    57 3 Отговор
    В България си имаме нов вид култура, пайнер чалга дрогирани чалгарки евгени минчев фънки азис, това е бъдещето

    Коментиран от #26

  • 8 Кокорчо🙄

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "САНДОКАН":

    Баааамммму не знаех че тиквата асфалтирал цяла България, докъдето ти поглед стига на всички страни, асфалт
  • 9 сиртакис

    62 2 Отговор
    Какво ни сравнявате с една държава от Европа? Турците вече предпочитат да пътуват по дълго и по сигурно през Сърбия, Северна Македония и Гърция, отколкото през България. А и нашите си, български туристи предпочитат Гърция и Турция пред Българското черноморие, а да не говорим милионите, които се изнесоха посока Запад, вместо да са близо до семействата си... Ето това сме ние
  • 10 Ежко

    21 1 Отговор
    Някой беше питал преди време като гърците ли искаме да станем.
  • 11 stan40

    28 14 Отговор
    Простащината ще ни ликвидира. Отърване от нея няма. Тя дойде с псевдокомунистите през 1945 с. и остана на власт чрез синовете, внуците и правнуците им.
  • 12 Империята на Злото - ДПС и ГЕРБ

    24 2 Отговор
    И по лошо ще става, ако тези феодали вземат властта. Българският народ се събуди! Няма вече Бацо, Пачки да реди и Пеевски до Дубай да ги во̀ди...
  • 13 Тютюна вече не е на мода!

    13 2 Отговор
    Ние имаме повече оранжерии от тях, ние сме номер 1! Даже колумбийците ни свалят шапка!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 stan4o

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тютюна вече не е на мода!":

    Затова внасяме плодове и зеленчуци. Надниците са по 20 евро и българите работят във ферми в чужбина. Цели села от Родопите са гурбетчии.

    Коментиран от #16

  • 16 Така ли?

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "stan4o":

    Ами да си правят оранжерии бе!
  • 17 Нико

    19 4 Отговор
    Очевидната разлика е липсата на 45 г. комунизъм последван от 30 г. псевдодемокрация
  • 18 Дедо

    20 3 Отговор
    сега разбирате защо, едни народи имат история а при варварите всеки който дойде на власт, събаря построеното от тези преди него ... очакваме разрушаване на магистралите, метрото и паметника на червената армия .. и издигане паметник на изправени мутри, чалгари и джентъри
  • 19 Пешо

    17 1 Отговор
    да , ама на нашето море ще остане бетон и за идните поколения, а гръцкото ще си остане голо както до сега
  • 20 К.К.

    12 11 Отговор
    Почти във всеки град в южна България има тютюневи складове, всички ли да станат културно наследство. След по-малко половин век трябва и складовете на Топливо, Наркооп и тем подобни да ги обявят за културно наследство.
  • 21 Пловдив

    14 2 Отговор
    Има прекрасни къщи в Стария град, които се рушат и не се вижда перспектива за тях, какво остава за складовете в Тютюневото градче...

    Коментиран от #22

  • 22 bbbbb

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "Пловдив":

    Нужен е закон за собствеността с ясни правила. Не може да си собственик и да неглижираш състоянието на имота си. Като не можеш да се грижиш за него, друг ще може. Това засяга и всички собственици в съседство. Всички са гледали за добре окосените ливади в Щатите/Западна Европа и подредените свежи къщи, но зад това стои закон, дисциплина, отговорност.
  • 23 На Майка Ти

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Един от Брюксел":

    Курджалииси е у търция.. оправяйте се
  • 24 Минеков -министър!?

    5 5 Отговор
    Изсули се от въпроса,като връв от потури. Безполезен и аморален пияндурник.
  • 25 Бизнесмен

    2 1 Отговор
    Чудя му се на акъла на мецената Димитрис Даскалопулос. Мите, Мите, Мите, събаряш, продаваш тухлите, разбиваш бетона и предаваш желязото за скрап. После даваш терена под наем. Ето, така се прави бизнес! Да знаеш, никога няма да се оправите гърците с вашето мислене. Не случайно една височайша Тиква ни плашеше, че ако не слушкаме, ще станем като Гърция.
  • 26 moiraine

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Добрата новина за това бъдеще е, че раждаемостта намалява. Лошата е, че не е достатъчно бързо.
  • 27 Йо Несбьо

    3 2 Отговор
    Къде сравняваме една средноразвита страна от ЕС като Гърция с България?! Гърците имат национална политика, ние сме нихилисти. Гърците не позволяват на на малцинствата да виреят като такива или ги изолират в планината като помаците и турците. Все още има потомци на българи в Северна Гърция, попитайте ги дали смеят да кажат, че са българи. Цената на земята в Гърция е завишена още 90-те години от правителството, за да не се купува лесно от чужденци. Минималната заплата е 2-3 пъти по-висока от България. Бутилка гръцко вино ти е поне €10 в магазина. Те обаче се уважават сами, а ние не. Продават се скъпо, а ние не. Сега гледах заплата за кол център в Гърция с английски и чешки - €3000 месечно и квартира отделно. На много места като работиш в Гърция работодателят ти дава не просто стая, а цял апартамент за смешни пари. Кога ще ги стигнем е въпросът. С тези темпове дори не се доближаваме.