Last news in Fakti

24 Август, 2021 09:21 2 450 5

Мит за екологичното строителство

  • еко строителство-
  • цена-
  • мит-
  • факти

Изграждането на еко сгради е едва със 7% по-скъпо от традиционното

Мит за екологичното строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Широко разпространеното мнение, че цената за изграждане на енергийно ефективна сграда е с 25-30% по-висока от цената при традиционното строителство е мит. Всъщност разликата е между 5% и 7%.

Експерти отбелязват, че допълнителните разходи бързо се изплащат поради високите спестявания при експлоатацията на сградата. Консумацията на енергия се намалява с 25%, а тази на вода с 30%.

Освен това при „зеленото“ строителство се използват не само висококачествени, но също така и материали от масовия сегмент, които също отговарят на изискванията за "зелено" строителство и не оскъпяват проектите. „Например, по време на строителството на сградата на научно-изследователския център Saint-Gobain в Егориевск, близо до Москва, който получи международния сертификат LEED Gold, беше използвано ресурсно санитарно оборудване от икономична класа, което значително намали потреблението на вода“, посочват експерти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бааахти

    10 1 Отговор
    Тъпата статия. Мнооого информация
  • 2 Реалност

    9 0 Отговор
    Всички имоти в Бг се правят в "висококачественни материали" на "най ниски цени".
  • 3 Гоуст

    8 0 Отговор
    И #1 и #2 са абсолютно прави. Това кратичко безсмислено словоизлияние може да се нарече статия само по критериите на Росенчо и Мимето, а качеството и цените няма как да не са "Топ" като всички сме от тарикат нагоре и никой не може да ни цака с топла бира. Тъпото е, че дори когато искаш да си платиш за нещо качествено, обикновено пак получаваш нещо кафяво и миришещо.
  • 4 Анонимен

    7 0 Отговор
    Не знам колко е разликата в цената на строителството, но при един слаб земетръс на много сгради ще изпада некачествената външна топлоизолация! На някои сгради топлоизолацията пада и при по-силен вятър! А какво замърсяване би се получило при един пожар като гори въпросния Експандиран Поли Стирол не ми се и мисли! Ама нали е и еко!?
  • 5 Димов

    7 0 Отговор
    Не схванахте ли, робове, че дори да намалите консумацията, те ще ви вдигнат цената?