Last news in Fakti

29 Октомври, 2002 00:00 717 0

В жк „Слатина“ западните зони са по-предпочитани

  • долара-
  • комплекса-
  • големи-
  • наемане-
  • години-
  • преди-
  • доста-
  • време-
  • района-
  • средните офертни цени-
  • бул “шипченски проход”-
  • гара подуяне разпределителна
Жилищният комплекс “Слатина”

се намира
в източните зони на столицата. На север граничи с района на гара Подуяне-разпределителна. На изток комплексът достига до Полувисшия железопътен институт, от него го делят улиците “Боян магесник и “Кривина”. На юг “границата” минава по бул. “Шипченски проход”. На запад от комплекса се намират жк “Гео Милев”, стадион “Академик”, зала “Фестивална” и кв. “Редута”.
Един от основните

екологични рискове
е р. Драгалевска, чието корито в района на комплекса сега е доста занемарено и не е почиствано от дълго време. Това поражда рискове от преливане по време на поройни дъждове. По долината на реката има и много импровизирани сметища. От тях през лятото понякога се носят доста неприятни миризми. По-интензивно е движението по бул. “Шипченски проход” и улиците “Слатинска” и “Гео Милев”. На малко по-голямо шумово натоварване са подложени живущите в северните зони на комплекса. Там блоковете са близо до района на гара Подуяне-разпределителна, където минава и жп линията за Бургас и Истамбул.

Незавършената вертикална планировка
е главен минус на инфраструктурата в комплекса. Това важи най-вече за северните му зони, намиращи се в близост до жп линията. По вътрешнокварталните улици има доста дупки, които при лошо време стават кални локви, неизсъхващи с месеци.
Разстоянията между блокове в жк “Слатина” са достатъчни и няма дефицит на места за паркиране. Комплексът е застрояван преди двайсетина години и в общи линии няма големи проблеми с канализационната и водопроводната мрежа. Преди десетина години топлофикационната мрежа на комплекса е бил свързана към ТЕЦ “София-изток” (бившата “Трайчо Костов”). Дотогава тя е била обслужвана от ВОЦ.

Транспорт
От и за комплекса могат да се ползват трамвай N№20 и автобуси 1, 3, 5, 5А, 6, 9, 11, 72 и 75.

Преобладават панелните и ЕПК
- блокове. През последните десетина години бяха построени и няколко тухлени кооперации. На места из жк “Слатина” има останали и еднофамилни къщи с или без дворове. Определено по-предпочитани от клиентите са жилищата в блоковете, на запад от реката.

Конюнктура
В началото на февруари гарсониерите са се предлагали средно по 10 640 долара, а към края на октомври има леко нарастване до 10 860. При двустайните увеличението на средните офертни цени за периода е по-чувствително - от 14 010 на 14 900 долара. Логично при тристайните апартаменти има спад на средните офертни цени - от 18 850 на 18 060 долара. Главни причини за това са малкото търсене на големи жилища и изключително голямото им предлагане.
На пазара на наемите не се наблюдават големи изменения. Преди около 8 месеца гарсониерите са се предлагали за наемане средно за 82 долара, а през октомври с нищожно изменение - 83. При предложнията за наемане на двустайни апратаменти се наблюдава леко увеличение от 105 на 113 долара. При тристайните, които най-малко се търсят за наемане, средната офертна цена за периода е спаднала от 143 на 135 долара.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА