Last news in Fakti

15 Декември, 2021 11:11 4 069 8

Бум на покупката на имоти при съседите

  • турция-
  • чужденци-
  • имоти-
  • покупка

Евтината лира привлича купувачи от цял свят

Бум на покупката на имоти при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

С 48.4 са се увеличили продажбите на жилища на чужденци в Турция през ноември тази година спрямо същия месец на миналата. Така на практика се стигна до рекордни нива за цялата история на проследяване на пазара. Основната причина за силният интерес е обезценяването на турската лира спрямо американския долар. Това направи покупката на имоти за тези, които плащат в долари, много изгодна.

През ноември 7363 чужденци са купили имоти в южната ни съседка. Това е най-силния месечен показател от момента на водене на статистика през 2013 г.

Иранците продължават да са на първо място по отношение придобиване на имот в Турция. Следват иракчаните и руснаците.

Истанбул остава най-атрактивния турски град за придобиване на жилище или къща. През изминалия месец там са сключени 2922 сделки с чужденци. Второто място е за Анталия и Анкара.

Като цяло продажбата на жилища през ноември в Турция отчитат ръст от 59% на годишна база, достигайки до 178 814 сделки. За първите 11 месеца на текущата година продажбите на чужденци са се увеличили с 39.4% отново на годишна база, а продажбите като цяло (включително на турски граждани) са спаднали с 9.2% за разглеждания период.

На 13 декември турската лира се обезцени спрямо американския долар до рекордното ниво от 14.99 лири за 1 USD.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    4 3 Отговор
    "Бум на покупКАТА..." 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай пешо

    4 2 Отговор
    Вярно е,.. Б.Гейс и Д.Безос ме поканиха на рожденния ден на Бил,..толкова ефтино, че не видях даже и да плащат...
    А къщите по Златния рог, толкова ефтини, че с парите за софийски имот, можеш да купиш няколко,...
    Е, аз не купих защото си имам
  • 4 ПСР

    7 5 Отговор
    Снимката показва красивата улица"Истаклал".Ако имах свободни пари,бих инвестирал в кв."Бейоглу",някъде в билзост до пл."Таксим".Истанбул е невероятно красив град.
  • 5 Хохо

    3 4 Отговор
    Купуват основно турци живеещи на Запад.С един потребителски кредит от Германия можеш да купиш тристаен в Истанбул или Анталия.
  • 6 Гост

    6 0 Отговор
    Сега купуват, щото лирата е трохи. Като свърши зарибяването почва дрането. Яко данъци нагоре и който искал да има, ще плаща. Който не му се плаща, ще продава да се отърве. Брокерите от комисион не бягат.

    Коментиран от #8

  • 7 фАНТОМасс

    1 1 Отговор
    Дали и Бойко е инвестирал там ? За някоя от миските , които изчуква ! Пък и ще му е по-близо от Барселона !
  • 8 БРАВО

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Разумен коментар,.. ами Турция захранва европейската икономика с качествени стоки и суровини,,... ами в частност Българският пазар също се захранва с нискокачествени стки на мижави цени,...Предполага се, че имат много стокови запаси, които трябва да се реализират на ниски цени,.. А това са обикновенни иконм.закони