Last news in Fakti

17 Декември, 2021 15:37 7 874 36

"Спаси София" е против нов квартал между "Младост" и "Горубляне"

  • спаси софия-
  • нов квартал-
  • младост-
  • горубляне

Хората от двата квартала са "За" изграждането

"Спаси София" е против нов квартал между "Младост" и "Горубляне" - 1
Снимка: БГНЕС

Столична община планира изграждането на нов квартал между ж.к. "Младост" и квартал" Горубляне", този терен момента е зелен клин на София, през който преминават две реки.
Четири детски градини, училище, църква, велоалея, много зелени пространства и ниско строителство, с изградени улици и булеварди. Така може би ще изглежда новият квартал, който в началото са наричали „експериментален“. Тази седмица беше обсъден проекта за план за регулация и застрояване на терена.
Територията между квартал Горубляне, промишлената зона и парка между Младост и Горубляне е била предвидена за застрояване отдавна, каза за БНР архитект Георги Митрев. Наричали са квартала експериментален. В момента територията не е застроена, посочва той и разказва как ще изглежда новия квартал:

"Това е територия предвидена по ОУП за жилищно строителство и не се засягат съществуващите сега зелени площи и паркове. Предвиждат се дори нови територии за озеленяване, както и прилежащата инфраструктура. Освен това този квартал ще е с нискоетажни сгради", поясни още Митрев.

Жителите на Горубляне, които не веднъж са организирали протести срещу управлението на София, с искане за оставка на кмета на града, в случая напълно подкрепят проекта:

"Това е много добре разработен ПУП, всичко е предвидено за хората, участвали са дори архитекти от САЩ, ние си дадохме земята и не съжаляваме, защото всичко е предвидено", поясниха хората.


"Започнаха да ни обграждат строежи от всякъде", коментира пред БНР Христо Илиев - от "Спаси София":

"Въздухът ще се замърси още, още трафик и улици, още запечатване на почвата, това ще засили неравномерното разрастване на града - той трябва да се разраства на север, а не на юг", каза още Илиев.

Илиев се опасява, че ще се създаде поредното панелно гето, без едновременно с това да се създаде необходимата инфраструктура. И счита, че блоковете няма да са ниско строителство, както се обещава. От инициативния комитет Горубляне не са съгласни и заявиха, че от "Спаси София" заблуждават обществеността и това е поредната манипулация. Защото проектът е изцяло съобразен и със зони за зелени територии, а свободни площи в "Младост" има.

"Смятам, че всяка една територия, която има потенциал, е добре той да бъде използван. И дори кв. "Младост" изостава от изграждането на паркове, които могат да се изградят, а територия има", коментира пред БНР и кметът на район Младост - архитект Стефан Стефанов:

Следващото обществено обсъждане ще бъде на 12 януари. До тогава могат да се изпращат становища и препоръки до администрацията в "Младост" и до главния архитект на София Здравко Здравков. Тук става дума за територия между двата квартала, която е оставена като "зелен клин", за да може да навлиза свеж въздух от Витоша и това не е случайно", коментира в "Хоризонт до обед" Воислав Тодоров, член на няколко инициативни комитета, които работят за запазване на зелените площи в Младост, бивш общински съветник.

"По ОУП на София предвижда строителство там. Става дума за около 350 нови жилищни сгради, 50 обществени и 50 производствени, тоест цял един квартал.

А територията, която беше определена за Източен парк, планът за нея спря, а се придвижва напред само планът за нов квартал. В даден момент може територията за парка за бъде "захапана" от бъдещия квартал", смята Тодоров.
Източният парк като територия в момента обаче е реституиран и е частна собственост и хората желаят да си строят жилища, отговори на въпрос Воислав Тодоров.

Според Воислав Тодоров общият общественият интерес не е защитен с новия квартал. А планът за новия квартал не е законен:

"Така че, включете се като граждани в общественото обсъждане, напишете становище, за да запазим зелените площи и чистия въздух в тези квартали", каза още Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ьяаьяа

    12 2 Отговор
    той тоз пл е против всичко... Да хванат да оправят сегашните проблеми.
  • 3 Унищожи София

    24 2 Отговор
    Да изградят и сметище.
  • 4 Грульо

    30 5 Отговор
    Фън Дъкова още ще се нагуши. :D
  • 5 Ами

    12 10 Отговор
    по добре, от колкото да гъчкат и презастрояват останалите!
  • 6 Оставка

    28 3 Отговор
    Айде. Презастроихте София . Столицата е мръсна и грозна благодарение на вашата корупция и некомпетентност.Бързат защото от юни няма да могат да правят шменти капели с гаражните площи
  • 7 глоги

    25 7 Отговор
    " този терен момента е зелен клин на София" ТОЗИ ТЕРЕН В МОМЕНТА Е ЗЕЛЕНИЯТ КИЛИМ НА СОФИЯ. Някой богаташ пак иска да строи блокове-луксозни сгради и ще ошушка зелените площи,които в София са останали вече много малко. Нали уж искаме да сме "зелени" и да спадне нивото на праха в софийския въздух?!
  • 8 ????

    31 4 Отговор
    Няма що! София ще поеме де що има селяни с пари и наглост, пък после ааауу България се обезлюдява, ами тези и гащите си дават да се докопат до София, пък после имало много кифли и батки комплексари !
  • 9 черния

    13 5 Отговор
    Там има 2500 декара за застрояване. По 1 000 000 евра за декар, прави 17 милиона. А иванчева искала парк да се прави...
  • 10 глоги

    7 1 Отговор
    Според Воислав Тодоров общественият интерес не е защитен с новия квартал. БЕЗ ОБЩИЯТ.
  • 11 гръндж

    1 1 Отговор
    Клин е обула Виктория Петрова,за разходката й.
  • 12 ДАААААААААА

    19 2 Отговор
    Един крупен инвеститор, дето построй Бизнес парк, може да има планове и за съседните имоти посока Горубляне.
    Най-вероятно земята вече е закупена като земеделска, тоест ЕВТИНО.
    Следва да се промени статута и да се включи в ПУП, след това строим още един комплекс с редови къщи 350-400 на брой.
    При сегашни цени на къщите в района, няма да са по-малко от 500 000 евраци за брой.
    Познахте ли ИНВЕСТИТОРА ????
  • 13 Миризлив пор

    12 13 Отговор
    Спаси София вместо да обясняват кое как да бъде направено с чужди пари, да вземе да намери парите и откупи терените от собствениците на определената от тях цена. След това да дари земята на общината която да направи парк!
  • 14 Едеее

    13 10 Отговор
    Когато Ние дойдохме в софето- за нас имаше място.
    Но когато искат и други да дойдат след нас- вече неможе, място нямало!
    Виждате ли как всеки мисли само за себе си!
  • 15 мечо

    10 3 Отговор
    строити дъ доидътъ ошти селани диви
  • 16 Историк

    14 1 Отговор
    София трябва да се развива в посока север, а не всичко да гъчка в полите на Витоша. Тези терени, въпреки че преди 40 г половината бяха сметище, са наистина като зелен клин . Ако наистина е само ниско строителство, става . Но няма да стане така. Справка , терена на бившият завод Фурнир. От затворен комплекс с двуетажни сгради и много зеленина, сега там са 60 метровите стени на Артекс.

    Коментиран от #19

  • 17 ПСР

    11 3 Отговор
    Множество частни земи на горубци.Разбира се,че имат интерес,да се строи.Ще се построи нещо мега и естествено,"ниското"ще бъдат сгради на по 4-6 етажа.Ново Сити ъф Горубляне.
    Грам прилежаща инфраструктура няма в този район.Няма улици,няма булеварди,които да поемат трафика."Ще направят"....да,колкото ги направиха в Кръстова вада,напр.В годините на бурно строителство,нагледно се видя,как конкретно се случват"добрите инвеститорски намарения"-примери десетки,Манастирски ливади,Горен Лозенец,Кръстова вада и пр.Юруш на бетона!
  • 18 tate

    16 3 Отговор
    Нещем още селтаци с по 3 коли дараци !! То не се диша вече от боклуци по 20 год,пред блоковете седят по поне 10 недвижими имущества !! АУУУУ как щее взема детето от училище аууу леле ако нямам кола !! МИ ХОДИ С МЕТРОТО ма искат в престижно даскало ма сме от Левски ЖДР и искаме в Англииската ,е оставяме си обувките и влечките пред вратата по стара селска традиция и имаме кофа за използваната кенеф хартия ,ма сме модерни имаме Смарт ТВ и гледаме Планета на "Ултра Хипер "намкво си !! Никакво застрояване не трябва ! Хайде де
  • 19 ????

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Ааа без такива да си се ръгат дивите селяни в "полите" на Витоша и да си вярват че са хванали шлифера на Бог. Оставете "простата" част на София без разширение.
  • 20 Даката

    4 2 Отговор
    Като сте против,обезщетение собствениците по пазарни цени.Стига сте крадяли
  • 21 Верно

    16 0 Отговор
    С тия нови квартали напълнихте София със селяния !
  • 22 Вретенчо

    5 5 Отговор
    Нека има квартали, нека има калабалък. "Спаси София" кой знае кой я финансира и кой я клати на палмата!
  • 23 Боц

    3 1 Отговор
    И какво? Кирчо и Кокорчо ще си затворят очетата? Нали не са оттука и са замалко. Това ако не е корупция. Ма май се съсредоточиха върху боцкането.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лозенчанин

    2 2 Отговор
    А господин Илиев го каня за главен свинар, да си диша чист въздух на воля. Откъде се навъдиха толкова "спасители " бе . Всички бездарници станаха спасители и еколози.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Jacques Yves Moineau

    3 1 Отговор
    Накрая хижа Алеко ще стане идеален център.
  • 28 Софиянеца

    13 1 Отговор
    София е това благодарение на вас селяндурите. Отидете си на село и проблеми няма да има .

    Коментиран от #33

  • 29 Христо

    4 2 Отговор
    Презастроихте я тая София. Егати грозотията.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Циник

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Софиянеца":

    Уви, не са виновни хората от провинцията, че съвременната българска клептокрация унищожи поминъка на българите и София остана единственото място, където има все пак някаква работа и доходи. Достатъчна е една разходка из България за да се види разрухата, която ни доведе демокрацията с помощта на нашите родни предатели и крадци като Костов, Йорданов, Софиянски и десетки други.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СЪДЯ

    0 1 Отговор
    Аз да попитам какво правим с паркоместата дето и сега ги няма ???? В младост паркове- няма, паркоместа - няма, място за още хора -няма!!!
  • 36 Последния Софиянец

    0 0 Отговор
    Еми Канадеца и MyHчо ще оправят нещата . Вече почнаха да оправят обикновените граждани , като шефа на Еконт , и Корнела. Те ще се оправят , а вие ще .....знаете си!