Last news in Fakti

18 Декември, 2021 10:21 7 998 16

Милка Христова осуети продажба на два апетитни имота

  • милка христова-
  • жилища-
  • апартаменти

Единият е ул. „Пиротска“, а другият на ул. „Опълченска“

Милка Христова осуети продажба на два апетитни имота - 1

„Предлага ни се да ликвидираме съсобственост в четири магазина и пет апартамента в сграда, намираща се на ул. „Пиротска“, но при неприемливи за Столична община условия. Всичко би изглеждало приемливо, ако няма алтернатива и ако цената на нашите имоти не е силно подценена“, изтъкна заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Столичния общински съвет Милка Христова. С внесения доклад се предлага делът на Столична община, който е 18/60 идеални части от магазините и апартаментите, да се продаде на съсобствениците – частни търговски дружества на обща цена от 236 хил.лв. без ДДС.

Тя счита, че при наличието на девет обекта е най-добре да се направи доброволна или съдебна делба, при което Столична община би получила най-малкото магазин с площ от около 30 кв.м. и апартаменти с обща площ над 135 кв.м.

„Сега ни се предлага да ликвидираме тази съсобственост при цена около 650 евро на квадрат, а мотивите за ниската цена е лошото състояние, в което се намира сградата“, обясни социалистката.

Според нея има много голямо противоречие между констативните протоколи за състоянието на сградата, съставени от общинската администрация в лицето на район „Възраждане“ и оценките направени от лицензираните оценители, включително и такава от общинското „Софинвест“ ЕООД.

„Това е поредна оценка на „Софинвест“, която грубо нарушава общинския интерес“, заяви Христова и добави, че цената, която се предлага, е по-ниска дори от цената, на която съсобствениците са закупили частите от магазините и апартаментите през 2012 г.

Заместник-председателят на СОС обясни още, че докладът ощетява икономически интересите на гражданите на София, като даде пример с друга сграда в центъра на София, която е била в много по-лошо състояние, но е била постигната на търг цена от над 2 400 евро/кв.м. При това съотношение на цените 650 евро/кв.м. и 2400 кв.м. всеки може да си направи съответните изводи.

Във втория имот, представляващ терен намиращ се на ул. „Опълченска“, Столична община има мажоритарен дял от 70% или 273 кв. м, а съсобственикът има 30% или 115 квадрата.

„Предлага ни се да го продадем на частна фирма на цена от 216 000 евро без ДДС , което е по-малко от 800 евро на квадрат. „Отново с лека ръка се иска да се съгласим да продадем своята собственост и то на такава ниска цена, а не да търсим варианти за застрояване и по-добра реализация на общинската собственост.”

В отговор на обяснението на кмета на района, че частната фирма не е съгласна да строи и обезщети общината с построени обекти, Милка Христова даде алтернативен вариант как да се реши проблема.

„Когато има съсобственици и те не могат да се разберат, се прави съдебна делба и имотът излиза за публична продан. Бъдете сигурни, че когато това стане, цената, която ще бъде получена, ще бъде многократно по-висока от тези 795 евро, които ни се предлагат“, категорична бе тя.

Заместник-председателят на групата на „БСП за България“ отново обърна внимание на начина, по който е направена скандалната оценка на имота. „Първата е извършена отново от общинскито дружество – „Софинвест“ ЕООД, което оценява този имот на около 120 888 евро или по 445 евро/кв.м. След това е направена втора оценка и цената вече е 216 000 евро. Или по 795 евро/кв.м. При такъв марж ние трябва да сме най-големите наивници, за да вярваме в обективността и на тази оценка“, обясни Христова и посочи, че няма собственик на терен, който би продал имот в централната част на София на цената на един апартамент, при положение, че при евентуално застрояване би получил поне 2-3 апартамента.

Христова изтъкна, че имотът има жилищен характер. „Докога ще продаваме жилищни имоти с лека ръка? Ще има ли някога Столична община жилищна политика? Ако ние с лека ръка продължаваме да се освобождаваме от имоти, които имат жилищен характер, прекрасната ни нова наредба за общинските жилища ще бъде оставена без никаква възможност да бъде реализирана. И Столична община ще продължава да се върти като омагьосана в 8 000 панелни апартамента, които има“, заяви общинският съветник.

След проведените гласувания двата доклада не събраха необходимото мнозинство в СОС и бяха отхвърлени.

Според Милка Христова, ако бяха подкрепени двата доклада, това би било коледен подарък за частните търговски дружества, а общинските съветници щяха да изглеждат като джуджетата на Дядо Коледа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо пита

    9 24 Отговор
    Милке общината защо направи жк Малинова Долина в строежи и колко блока са ваши.Колко откраднахте?
  • 2 Пич

    10 26 Отговор
    Така де... Как ще ги продават , без Милка да е включена в далаверата...!!! Това си е , направо престъпно деяние...!!! Сега ще стане ясно на всички , че без солидни рушвети за госпожата , няма да им се отворят парашутите...

    Коментиран от #10

  • 3 Шопо пита

    22 1 Отговор
    Да питам защо руския блок 1 ви в района на жк Малинова долина няма акт 16 вече 28 г.?Данъци не се плащат от десе агенти,преподаватели,политици.Защо
  • 4 Войникът

    17 4 Отговор
    Далаверката на бившите управляващи не може да спре и няма граници 😀😀😀

    Коментиран от #6

  • 5 Шопо

    16 2 Отговор
    Вие в провинцията не знаете ква мафия е тука в София.По добре е в провинцията казвам ви го
  • 6 И тя

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Войникът":

    Като вашата глупост - няма граници !!!
  • 7 Млке у а ау

    11 3 Отговор
    Кажи как Райчево око взе 30 декара за голф игрище?Милке а уу аа
  • 8 Конник

    13 1 Отговор
    А може ли да обърнем монетата? Нека общината купи на тази цена обектите! Цената.трябва да е същата и в двете посоки.
  • 9 Аха

    11 2 Отговор
    Какво да се прави кмет вече втори мандат е от ГЕРБ Савова, няма пускане на кокала.
  • 10 Чумата герб в общината

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ама как така тиквата с подставената си калинка фандък ще допуснат някой да им спре и развали сладката далаверка, за няколко милиончета. Това направо е възмутително...

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    3 8 Отговор
    Само БОЖКОВ НАИ УМНИЯ БЪЛГАРИН НА СВЕТА СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ПОКЛОН ПРЕД БАЩА МУ КРУМ БОЖКОВ УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА ДА ЖИВЕЕ ВАСИЛ БОЖКОВ НАИ УМНИЯ БЪЛГАРИН НА СВЕТА СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ
  • 12 УРА и НАПРЕД

    2 1 Отговор
    Авно Данчето не е била доволна от ЛИЧНИТЕ Й УСЛОВИЯ ?
  • 13 Германец

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Чумата герб в общината":

    Чумата комунизъм дебне в европа - много бързо го забрави Но каун решетников го реализира в българия Пак бсп участват герб не искат рушвети
  • 14 Гумен

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чумата герб в общината":

    Плюи те борисов ние ще вдигаме цените Весела и евтина коледа / ама след 4 год дано стане /
  • 15 жокер

    1 0 Отговор
    Най-добре е да се изкарат на търг, че това с оценителите е много разтегливо. Едно време при Софиански какво количество, имоти за милиони се пробутваха за жълти стотинки на "наши" хора и от тези сделки се пръкнаха бая милионери ...
  • 16 petar svilenov

    1 0 Отговор
    АМИ СЕГА....... ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ ПЛИКОВЕТЕ.