Last news in Fakti

29 Декември, 2021 07:21 2 625 6

Промяна в цената на общинските жилища

  • общински жилища

Наемът се повишава през 2022 година

Промяна в цената на общинските жилища - 1
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет подготвя актуализация на цените на общинските жилища в София. В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде купен на стойности между 20 000 и 40 000 лева, а сделки с общински имоти в София не са правени в последните три години.

Предвижда се пазарните стойности на общинските жилища да бъдат приближени до пазарните стойности на останалите имоти. "Около 1240 са желаещите към ноември 2021 за закупуване на жилище. Колко ще бъдат повишени цените, ще реши работната група на СОС. Преди последното заседание на комисията съм предложил политическите партии да актуализират списъците с участници в работната група и това ще бъде колективно решение, като идеята е да бъде справедливо спрямо пазарните цени по районите и кварталите на София", каза арх. Ивайло Петков, председател на Комисията по архитектура към СОС, цитиран от БНТ.

Механизмът ще бъде справедлив, а подобренията в апартаментите ще бъдат отчетени, тоест, хората, които предвиждат да ги закупят за постоянно, няма да бъдат разочаровани. "Засега критерият в наредбата е човекът да е живял повече от 5 години в София, след което има право да подаде молба към общинския съвет за закупуване на общинско жилище", обясни архитектът.

Общинските жилища в София са малко над 9000, а работната група в общинския съвет ще започне работа още в началото на януари.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 0 Отговор
    Имам една чистачка която живее във Филиповци.Наемът за общинската и къща е 10 лв на месец и дължи 1000 лв на общината.Колко години прави това?
  • 2 Българин

    15 1 Отговор
    В много от жилищата не се живее и не се дават на точните хора. Корупцията е ужасна. Район " Младост" направо издевателства над наематетелите. Кучето си лае кервана си върви.

    Коментиран от #5

  • 3 Светльо

    9 2 Отговор
    Защо три години не са продавани жилища и чак сега са измислили причина. Има все още хора от така наречени правоимащи, които са държали парите си в дск с години и не са получили досега общ.жилища. сега защо ще се оскъпяват. В годините които парите им са били в банка изгарят и лихвите, оскъпяват им и жилищата
  • 4 Петър

    14 0 Отговор
    Само на лилавите се дават тези жилища или на някой смелчага ,готов да оцелее сред тях. Пълна дискриминация спрямо социалнослабите българи и инвалидите,а те често са по-бедни от бай М.нгал,защото нито крадат ,нито просят.
  • 5 сила

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    община ИЛИНДЕН,кмет ИВАН ПЕЧКАТА раздадени на подставени лица предимно от малцинствата и после изкупени от въпросния и продадени за СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЕВРО.....действа и на територията на НАДЕЖДА,СВОБОДА ВРЪБНИЦА И ТОЛСТОЙ.....докога ще го търпи прокуратурата
  • 6 Аламинут

    1 1 Отговор
    Общинско,може да се каже и общежитие
    Там обаче за българи да е на едно място
    ,за бай ангал друго,за моллата трето.
    Общежитието е надеждата за живот. Но
    Факултетната кралица,не иска да чуе ,за
    вектор по въпроса.