Last news in Fakti

4 Януари, 2022 13:12 10 221 32

Голямо търсене на жилищни имоти в страната, предлаганите не достигат

  • имоти-
  • жилища-
  • търсене-
  • предлагане-
  • ипотечни кредити

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тях също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г., смята Георги Шопов, председател на НАСП

Голямо търсене на жилищни имоти в страната, предлаганите не достигат - 1
Снимка: БГНЕС

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността, пише economynews.bg.

Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата

Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    147 8 Отговор
    Поредния фейк на строителната мафия. Хиляди апартаменти и къщи стоят празни и няма мераклии да ги купят, но новите апартаменти нямало да стигнат за желаещите ха-ха. Дали има още лапнишарани да се хващат на тази въдица?
  • 2 YUI

    115 6 Отговор
    Имах си аз НАСП да не говорят истини, не само не достигат ами направо не достигат нови жилища, Манстирски ливади са пълни с новопостроени сгради и целите стоят ПРАЗНИ ... затова драги строители и инвеститори продължавайте да изпирате пари на мафията чрез строителство. Давам 10к евро за квадрат в тая дупка София ... Не искам във Виена апартамент, искам в София, като излезна на балкона да мирише на канал, да няма къде да ходя от коли, да има трафик и най-важното да виждам какво дишам. И да не забравите, МОЛ, блок, МОЛ, блок ... да няма пропуск, че ще се караме ... стройте като за последно!
  • 3 Смотан

    97 5 Отговор
    Стига кьорфишеци!! Колко ви платиха за тази статийка?? Много са непродалените жилищи и то не само в София!!! Строят за да перат пари, а като се спука този балон..
  • 4 qwerty

    42 3 Отговор
    преди Коледа се огледах за нещо в района на Бургас, набелязаж 4-5 апартамента-въртя телефони, а от другата страна пълна незаинтересованост. не се и опитаха са ме зарибят с нещо друго: или са се ояли или ги мързи, но предполагам, че е второто.
  • 5 Големи лъжи

    68 4 Отговор
    голямо предлагане на лъжи и недостиг на хора. Над 30 години геноцид над българите !
  • 6 хихи

    57 4 Отговор
    Набутан инвеститор сделки с имоти сънува
  • 7 Дани

    64 5 Отговор
    Поредната спекула целяща поддъраже на темповете на ръст на цените на жилищата! Недостиг на имоти може да има единствено в София. При продължаващ спад на населението, ниска раждаемост, висок номадски приръст, високо ниво на имиграция, висока инфлация и др фактори, е невъзможно да има недостиг на жилища в цялата държава.
  • 8 Тома

    47 2 Отговор
    Според тези хората чакат ред да си купят 30 кв жилище каквито те строят.Ха ха ха
  • 9 Деян

    17 26 Отговор
    Гроздето е кисело нали
  • 10 Я стига

    47 6 Отговор
    Глупости на търкалета! Лобито на алчните "строители" съсипа София!!! Хората, които купуват, търсят старо строителство или парцели в близките села, а не кутийките с идеални части на тия ненаяли се лобисти.
  • 11 Дааа

    48 6 Отговор
    Не знам какво ми го хвалите това ново стройтелство, и то като всичко ново е боклук.Евтини материали плюс това че всеки стана предприемач макар че не разбира от нищо и продължавате да говорите за ново стройтелство.Да изгледа добре ,но в панелката има толкова арматура и бетон колкото няма в целия манадтирски ливади.Който е пробивал за нещо в панел знае.А сега гипсокартон и това е.
  • 12 БАЛОНА ЩЕ ПУКА

    41 5 Отговор
    2022 БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА !!!
  • 13 Роко Скиавоне

    42 6 Отговор
    По целият свят хората които имат пари живеят извън града в големи имения с паркове и така,в градивете жувеят тези които бачкат за тях,много хира дето се връшат от чужбина предпочитат големи селски къщи с природа и спокойствие,в днешно време не е необходумо да ходя до София ако ми трябва чифт маратонки и къси гащи за лятото.Отварям телефона докато си пия сутрешното кафе под звуците на прелетни птички и мириса на градински цветя и си ги купувам.После идва така нареченият софиянец с една баничарка от София и ми ги донася на вратата,Ако беше некоя столица с история като Прага,Будапеща ,Виена и много други да отидеш и да видиш нещо.Хайде кажете ми какво може да видя в нашата столица,един път дойдоха приятели от чужбина и нямаше какво да им покажа,освен ,че видяха черквата в софия пред която най различни хора отвън се молеха на некви килимчета

    Коментиран от #25

  • 14 БАЛОНА ЩЕ ПУКА

    28 4 Отговор
    2022 БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА !!!
  • 15 сълзи ще има

    44 3 Отговор
    Много сълзи ще има тоя път.Вдигнат ли се лихвите много хора ще фалират
  • 16 фейк на строителната мафия

    28 2 Отговор
    Ще продължат ли инвеститорите да вярват в Дядо Коледа? новопостроени сгради целите стоят ПРАЗНИ ...
  • 17 Поредното мазно броки

    32 3 Отговор
    Някой въобще гледа ли статистика. София намалява със 17000 души за 2020г. вероятно намаляването продължи и 2021г. Строят се по около 20000 жилища на година в София последните години. Малки дребни шарлатани се опитват да надуват още имотния балон. Посоката обаче е ясна, централните бани започват да се борят с инфлацията, което означава ръст на лихвите, спиране на количествените облекчения и увеличаване на изискванията за кредитополучатели. Пукането на балона е неизбежно, въпрос на време е. Спекулантите, ще останат изненадани. Заблудените ИТ-та ще съжеляват, като видят сринатите цени след години и оставащите им десетки години изплащане на ипотеката.
  • 18 Балона се надува, надувайте момчета

    45 3 Отговор
    То и 2008 имаше висока инфлация, официално 12% !!! Само че цените се сринаха началото на 2009г. Разбира се, строители, брокери и банкери се опитват да манипулират пазара.
  • 19 ГЛУПОСТИ

    29 3 Отговор
    Глупости и пак глупости. На кой ги разправяте тея Глупости? Има толкова направени и празностоящи жилища. Сега търсещите, си купуват земя и сами си строят или ремонтират къща на село, но истинско село, близо до голям град. Само глупав сноб се преселва от селото в града да живее. Много хора си продават градските копторчета, за да се заселят на село. Много от българите, завръщащи се от чужденецията го правят същото. Затова цените на имотите по селата, около големите градове рязко поскъпнаха.

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ванко

    28 2 Отговор
    Този Георги Шопов явно е платил на много медии да му пускат манипулативната статия.От километри си лечи,че е сериозен играч от строително-инвестционната мафия
  • 22 Maybe

    21 1 Отговор
    Пича, защо не споменава какви решения взеха централните банки през декември месец и какъв ще е тренда през следващите години. Това, че лихвата е ниска сега и следващите няколко месеца не бърка много много ипотека за 20-35г.
  • 23 Бат

    28 1 Отговор
    Хахаха тоя дето ги пише тези фалшиви статии да провери добре! Никой не купува и още доста време няма да купи!!! На тези цени няма как да стане номерът.
  • 24 СтройКонюшни

    19 0 Отговор
    Абсолютна лъжа има толкова празни сгради,които между другото са грозни и не практични.Алчните фирми предлагат услуги в евро ,защо?
  • 25 СтройКонюшни

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Роко Скиавоне":

    И не само София, в големите градове на България е така блок до блок няма улици между тях ,където има те са тресавища лунен пейзаш
  • 26 ЗлатнийЛев

    20 2 Отговор
    Чудех се за какво се редят на опашки по улиците хората, а то било за жилищни имоти нойбау.
  • 27 Йййй

    10 0 Отговор
    Еми те като са по 30 кв или 40 кой да ги купи. А стрителите трябв да се замислят, че хората гледат не само кутията, а има ли парк, чисто ли, облагородено ли е изобщо. Навсякъде по край новите блокове е руини като от война
  • 28 Хванал последния влак.

    17 1 Отговор
    Добре че си продадох апартамента с промишления ток на цена 0.60 стотинки на киловат.
    Отваряйте си очите, това че има една сграда акт 16, не означава че всичко е на ред.
  • 29 Варна

    8 4 Отговор
    Стойте си по селата и не се мъчете
  • 30 Големи лъжи

    5 0 Отговор
    нон стоп платени статии от брокери
  • 31 МНОГО ХОРА ЩЕ ИЗГОРЯТ С ПАРОТЕ

    3 0 Отговор
    НЕ ДОСТИГАТ КАТО НЕ МОГАТ ДА ДОСТРОЯТ ПРОЕКТИТЕ СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ, ЗАЩОТО СТРОИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ПОСКЪПНАХА МНОГО !!! МНОГО ХОРА ЩЕ ИЗГОРЯТ С ПАРИТЕ СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ ИМ ГИ ВЗЕХА ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ НА ЗЕЛЕНО !!!
  • 32 Върви народе възродени

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГЛУПОСТИ":

    На село си отиват пенсионерите. С деца над 6 години на село е трагедия