Last news in Fakti

30 Януари, 2022 09:21 4 111 19

Пазарът на жилища продължава да е в подем

  • тайван-
  • тайпе-
  • жилища-
  • цени

Строги рестрикции срещу спекулативната продажба на жилища в Тайван

Пазарът на жилища продължава да е в подем - 1
Снимка: Shutterstock

С 6.95% поскъпнаха жилищата в Тайван през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2020-та. През четвъртото спрямо третото тримесечие увеличението е 1.42. През последните години пазарът на жилища отчита забавяне, след като бяха взети значителни мерки от страна на държавата да намали броя на спекулативните сделки.

За първите девет месеца на миналата година сделките с жилища в шестте най-големи тайвански града нараснаха със 7.3%, до 213 994 покупко-продажби, спрямо същия период на 2020 г.

С цел предотвратяването на спекулативни сделки, правителството внесе поправки в Закона за подоходното облагане от1 юли 2021 г. съгласно новите правила, ако собственик реши да препродаде имот до две години след като го е купил, той ще трябва да плати 45% данък.

Доходността от оставане под наем на жилище в Тайван остава много ниска – 1.57%. Цената на квадратен метър жилищна площ е 7112 USD. Стойността на жилище от 120 кв.м е 853 440 USD. Аналогичен имот може да се отдаде под наем срещу 1117 USD.

Тайпе влиза в ТОП 10 на най-скъпите градове в света за покупка на жилище, а също така и в ТОП 10 на локациите с най-бърз годишен темп на поскъпване.

Последната вълна на коронавируса в Тайван беше по-лека спрямо тази в съседните на нея държави. При това тайванската икономика нарасна с 3.7% на годишна база през третото тримесечие на миналата година, след годишен ръст от 7.76% във второто и 9.2% в първото тримесечие на миналата година. Това се дължи на стабилния експорт и електрически стоки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милена

    10 1 Отговор
    поскъпнаха жилищата......поскъпнаха жилищата......поскъпнаха жилищата......поскъпнаха жилищата......ааа

    Коментиран от #15, #16

  • 2 КРА

    18 3 Отговор
    Явно това е много важна новина за нас българите. Но за протестите в Европа и бунта в Канада срещу медицинския фашизъм нито дума. Това си е "висок" журналистически стандарт.
  • 3 Faith No More

    10 2 Отговор
    И какво от това ? Нали бойковота изгора мис Бикини вече е уредена с къща ?
  • 4 PeepING Tom

    10 2 Отговор
    На бай Ганьо не му пука , защото си има стая с пълни чекмеджета !
  • 5 България с най-ниска минимална заплата

    13 1 Отговор
    поскъпнаха жилищата......България с най-ниска минимална заплата.......поскъпнаха жилищата......България с най-ниска минимална заплата.......поскъпнаха........най-ниска

    Коментиран от #7

  • 6 хубаво

    14 1 Отговор
    Поскъпнали ама в Тайван. Страната с най-силно производство в света спрямо населението си.
    И то поскъпнали с някакви си 5-6 процентчета. Което говори за икономическа стабилност а не за бичи пазар на жилища.
    Родните медии си работят като рекламни агенции на сторителната мафия.
    И така ганьовците купуват бетони в икономически напълно неактивни райони с премия от 1000% спрямо строителната себестойност на обекта.
  • 7 и още има

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "България с най-ниска минимална заплата":

    Най-ниската заплата
    Най-тежката демографска катастрофа
    Най-лошия външнотърговски дефицит
    Най-калпава инфраструктура и стоителство
    Най-силно поскъпващи имоти....

    Тук всички би следвало да ръкопляскат и да се смеят на анекдота, ако разбират поне малко от темата.
  • 8 Милена

    13 1 Отговор
    работи като рекламна агенция на сторителната мафия
  • 9 Нямаше по- важно инфо

    14 1 Отговор
    От цената на жилищата в Тайван, страхотна статия!

    Коментиран от #17

  • 10 Милена поскъпването

    18 1 Отговор
    Милена, можеш ли да преведеш някоя от статиите за двуцифреният спад в проценти на броя сделки в САЩ за месец декември YoY. Или за вече поскъпналите фиксирани ипотечни кредити с нас 1% спрямо лятото, или за очакваните между 4 и 8 пъти повишавания на основния лихвен процент през 2022, а за спирането на количествените облекчения QA през март и намаляването на ликвидността с QT.

    Коментиран от #11

  • 11 Милена

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Милена поскъпването":

    Мога, но трябва да си платиш. Пиши на лично.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Протестиращ

    3 5 Отговор
    Рашков и там ли си е накупил имоти?
  • 14 Аз Кочо

    9 2 Отговор
    Нищо, никъде и никога не поскъпва или не поевтинява вечно. След поскъпването идва поевтинява е после пак поскъпване. Това е пазара и това е живота, нормалната цена винаги е по средата и пазара винаги ще клони към нея.
    Факт е масата купуване пик и продава на дъно.
  • 15 Да да

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милена":

    Може би и плащат да вдига цените и БГ.
    То от нещо трябва да се живее.
  • 16 Да,

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милена":

    и повторено 1 млн. пъти става истина. Да, много добро и качествено обслужване на строителния бранш. Хора, четете и мислете с главите си. Питайте се защо НЕ ни информират за официалната жилищна статистика в България. Като например: Колко незаети жилища има в страната: по градове. КОЛКО от построените през последните 10 години жилища са разпродадени и за КАКЪВ период от време се разпродават. Питам, понеже се чудя КАК се започват нови и нови проекти, БЕЗ да са разпродадени вече реализирани проекти. КОЯ БАНКА отпуска финансирането на инвеститорите? При какви условия? КОИ общини са "продали" най-голям брой общински поземлени имоти с цел ЖИЛИЩНО строителство. Кои общински съвети (по градове) гласуват задружно "ЗА" тези продажби на общинска собственост. Колко от междублоковите пространства в големите градове са изядени от никому ненужни "инвестиции" и КОЛКО реално тревна площ е останала незастроена. Особено важно е това за големите градове, защото те вече приличат на Марсиански пейзаж. Четете и мислете!
  • 17 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нямаше по- важно инфо":

    Няма значение дали в Тайван, Майван или при бай Иван. Важното е думата "поскъпване" в заглавието, да се набива на очи и да моделира мисленето на нашенеца.
  • 18 тотаЛИЗАТОР

    0 0 Отговор
    Борислава Мис Бикини си купи къща вече , кво й пука ?
  • 19 Броки

    6 0 Отговор
    Поскъпва само между брокитата и продавачите.