Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 15:55 3 354 8

Накъде върви строителството

  • строителство-
  • ес-
  • еврозона-
  • ръст-
  • понижение-
  • сектор

Секторът се свива

Накъде върви строителството - 1
Снимка: Shutterstock

С 1.8% се е понижило производството в строителството в Европейския съюз (ЕС) през декември миналата година спрямо същия месец на 2020-та, сочат данните на Eurostat. За еврозоната спадът е 3.9% за разглеждания период. Средното годишно производство в строителството за цялата изминала година спрямо 2020-та е нараснало с 4.8% в ЕС и с 5.2% в еврозоната.

Свиване се наблюдава и в жилищното строителство. През декември спрямо ноември миналата година то е 3.6%. Гражданското се е свило с 1.3%. В еврозоната жилищното строителство се е понижило с 4.5", а гражданското строителство - с 1.9%.

Сред страните членки най-големият месечен спад в производството в строителството е бил регистриран в Австрия (-8.1%), Германия (-7.3%) и Франция (-7%). Най-голямото увеличение е отчетено в Унгария (+7.2%), Швеция (+4.6%) и Белгия (+3.2%).

На годишна база жилищното строителство в ЕС се е свило с 2.1%, а гражданското - с 0.7%.

Сред страните членки най-големият годишен спад в производството в строителството е бил регистрирани в Германия (-13.6%), Словения (-6.4%) и Австрия (-4.3%). Най-голямото увеличение е отчетено в Унгария (+ 29%), Италия (+19.3%) и Швеция (+9.6%).


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    1 1 Отговор
    По цял свят обикновенно върви на горе, само жужака строи надолу, вече бил на -23 етаж и продължавал да копа с надежда да стигне някой остров в пацифика
  • 2 Texas

    12 0 Отговор
    абе тук в една морска община строителчетата полудяха,строят като луди,ама за кой?те руснаците си отидоха,а американци няма да дойдат,,

    Коментиран от #4

  • 3 Йеронимус БОШ

    3 2 Отговор
    Върви към Барселона и към това всяка по-елитна проститУтка , която се прави на манекенка и миска , да си има къща и бутик ! Питайте Борислава и Бойко , да ви кажат как се прави !
  • 4 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Texas":

    Ердо имал някакви мераци за тях територии.
  • 5 СКОРО КРИЗА В СТРОИТЕЛСТВОТО

    6 4 Отговор
    СТРОИТЕЛСТВОТО ВЪВРВИ КЪМ КРИЗА !
  • 6 Русенец

    2 0 Отговор
    За строителството не знам, но пазарът на стари жилища се изчерпва с къщи за събаряне на цени, като за нов апартамент. Нищо интересно не срещам в нашият регион. Едни и същи обяви от много години, чиито снимки на имота са като от някой постапокалиптичен филм, а цените са като за три такива имота.
  • 7 Министъра

    0 0 Отговор
    Всички държави рязко прецакват гражданите си с нарастналите цени за жилища.
    Няма как парични потоци да потичат към строителството, само защото банките не дават добра лихва.
    Имотите са за живеене, а не за влагане на средства, това не трябва да е продукт, а социален актив.
    В близките 10-20 години ще има доста сътресения в сектора, ако държавите не успеят да го овладеят!
  • 8 э абаротное

    1 0 Отговор
    Пазарът не върви ли към строителство на къщи и бутици ? Питайте тези в Барселона . Питайте даже Борислава Йовчева , тази с бикините ! Тя явно знае най-добре какъв е ТРЕНДА !