Last news in Fakti

1 Март, 2022 17:47 13 444 13

Високата инфлация стимулира продажбата на жилища

  • турция-
  • инвестиции-
  • жилища

Турците пестят парите си, купувайки имоти

Високата инфлация стимулира продажбата на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата в Турция показаха зашеметяващо увеличение, подпомогнато и от желанието на богатите да купуват имоти, за да защитят спестяванията си от инфлацията, която достига почти 50% на годишна база.

Търсенето на жилища не се поддаде на рязкото покачване на цените, надвишавайки инфлацията с 10 процентни пункта, което доведе до по-нататъшно покачване на цените. Междувременно предлагането в сегмента намаля на фона на забавянето на новите инвестиции в резултат на огромното увеличение на разходите в строителния сектор.

Под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган турската Централна банка намали основната си лихва с 500 базисни пункта през последните четири месеца на 2021 г., въпреки нарастващата инфлация и рязкото обезценяване на турската лира. Съкращенията повишиха дисконтовия процент на банката до 14% през декември, тъй като годишната потребителска инфлация нарасна до 36%.

Спорната политика провокира "бягство" на населението към твърда валута и злато, тъй като реалната доходност на лирата рязко падна до отрицателни стойности. Именно на този фон мнозина се насочиха към закупуване на недвижими имоти, за да защитят спестяванията си от инфлацията.

В Истанбул, най-големият град в Турция, където цените на жилищата нарастват с 63% годишно, средната цена на квадратен метър на апартамент е със 121% по-висока, отколкото в столицата Анкара и с 34% по-висока спрямо третия по големина град – Измир.

Близо 1,5 милиона апартамента са продадени в Турция през 2020 г., според Турския статистически институт и Турската централна банка. Подобна сума (1,49 милиона) беше продадена през 2021 г., въпреки увеличението на цената от почти 60%.

Увеличението на цените на жилищата от близо 60% през 2021 г. изпревари инфлацията с 24 процентни пункта. Това означава, че тези, които са инвестирали в жилища, са получили не по-малко печалба от тези, които са разчитали на щатския долар. Очаква се търсенето да нарасне само ако инфлацията не покаже признаци на забавяне.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 3 Отговор
    И как ги пестят, като имотите им се обезценяват?

    Коментиран от #8

  • 2 Инфлацията ли

    11 19 Отговор
    СМЪРТ ЗА РУСИЯ !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ей за тоз

    7 3 Отговор
    хотел на снимката или каквото е там давам 100 лева имаме ли сделка
  • 5 Аз Кочо

    19 1 Отговор
    Има 2 разлики между българина о западняка, кимането за да и не и че при инфлацията западняка намалява харчовете а понеже ганьо е по тарикат харчи като за последно за да надхитри инфлацията после реве като магаре

    Коментиран от #10

  • 6 Милена отново се изцепи.

    17 1 Отговор
    Тъпотиииии, защо просто да не си обърнат парите в долари или купят злато. Защо ръсиш простотии Милено, невиждана и нечувана тъпотия.
  • 7 Коментар

    9 1 Отговор
    Тъпотия, тъпотия, тъпотия. Винаги инфлацията е 2-3 пътя по висока от обявената. Това означава, че дори и в турска лири цените изоставят в пъти в сравнено с инфлацията.
  • 8 Дървен философ

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти статията чете ли я ? Пише - цените на жилищата са нараснали с 60% само за една година. Къде в това изречение прочете, че цените били спаднали ?

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Ма ти не следиш ли

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дървен философ":

    Преди няколко дена Милена имаше статия, как цените на имотите в Турция падат. В Истанбул по 800 евро на квадрат средно, но може да се спазариш с 20%. Милена има шизофрения явно, за един и същи пазар пише хем че пада, хем че расте.
  • 10 Баща ти

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Доста си тъп нали?
  • 11 До Баща ти

    1 1 Отговор
    До Баща ти, не съм по тъп от баща ти а от теб съм със сигурност и по красив освен по интелигентен
  • 12 Некой си

    4 1 Отговор
    А при нас като е 100% е и отгоре ний как да си спасяваме мижавите спестявания.
  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дървен философ":

    Абе, Хабибе! Нали лирата се срина лавинообразно, та затуй западняците прескочиха океана, та си накупуваха там имоти на безценица, бре? В лири се качва цената, но курса на хартийката ви стигна нечувани дълбини, което обърнато в долари и евра излезе, че цените ви паднаха като кюлотите на ка дъните. Трябва ли да ти се обяснява, като на най-про сто то за птие?