Last news in Fakti

2 Март, 2022 13:21 10 227 15

Ситуацията в Украйна може да се отрази на пазара на жилища на съседна държава

  • финландия-
  • цени-
  • жилища-
  • украйна

Цените на имотите във Финландия продължават да растат

Ситуацията в Украйна може да се отрази на пазара на жилища на съседна държава - 1

Военната операция в Украйна представлява заплаха за пазара на жилища във Финландия. Само допреди няколко седмици средният ценови ръст при жилищата в страната беше 2.5%. През януари OP Bank заяви, че Финландия се подготвя за своя най-голям икономически бум, какъвто не е имала от края на 80-те години на миналия век. Геополитическата несигурност вече се разпространява върху пазара на жилища.

„Военната операция увеличава несигурността, като понижава прогнозите направени преди няколко седмици. Покупката на жилище е голяма покупка и важно решение в живота на всеки човек. Когато несигурността нараства, хората с лекота отлагат приемането на подобно решение“, казва икономистът от PTT Pellervo Economic Research Вир Холап.

Мин Куусисто от Danske Bank се придържа към глобалната визия, а именно, че несигурността понижава готовността на компаниите да инвестират. „Санкциите и контрасанкциите ограничават търговията с Русия, заетостта в някои сектори се сблъсква с проблеми, цените на енергоносителите растат, а световната икономика се забавя. Поскъпването на имотите ще понижи покупателната способност на финландците“, обяснява експертът.

„Забавянето на ръста на икономиката означава по-умерено повишаване на заплатите, което в някои области означава влошаване перспективите за заетост и разбира се индиректно влияе на пазара на жилища“, допълва главният икономист по ипотечно кредитиране на Hypo Юхан Бразерус. Той обаче отбелязва, че всяка несигурност в момента ще окаже временно влияние на цените на имотите. „Недвижимите имоти са стабилни дори пред отслабването на икономическите перспективи“, допълва той.

През 2021 г. цените на жилищата във Финландия се повишиха средно с 4%. Пазарът на имоти беше „горещ“, банките биха рекордите по брой на отпуснати ипотечни заеми.

Търсенето на големи жилища, които са относително малко на брой, способства за бързото поскъпване. Хората разполагат с повече пари, които са спестили основно от ваканции. Последните не се реализираха заради пандемията причинена от коронавируса.

Независимо от това дали Финландия изпитва временно затруднение на пазара на недвижими имоти, икономисти твърдят, че тенденцията към урбанизация в страната се запазва, а цените на жилищата в големите градове ще продължи да расте.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ага

    24 1 Отговор
    Тея с ипотеките в Украйна дали ще продължат да ги плащат?
  • 2 асан

    27 2 Отговор
    Ами що не казвате доминото ще удари и българския имотен балон.

    Коментиран от #13

  • 3 хмн

    19 0 Отговор
    откога финландия и украйна имат обща граница

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 4 Коментар

    26 0 Отговор
    Пазара на недвижими имоти в съседните страни на Украйна умря. Който продал, продал. Никой идиот няма да купи имот до страна във война и заплаха за разрастване на конфликта. Не съм чул някога, някъде по време на война да процефтява пазара на имоти.

    Коментиран от #9

  • 5 По лошо

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    Русия има гранив с Финландия.
  • 6 Анонимен

    23 2 Отговор
    Само в България ще растат. Най-сигурната страна за инвестиция в момента. С Киро и Ленчето начело кой ще ни се опре? Убеден съм, че Путин протреперва при мисълта за българските 30(???) самолета. Купувайте, цените само ще растат.
  • 7 Откакто Беларус

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    има излаз на море и "брегове". Мани , мани ..
  • 8 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    Мисирки,сър.
  • 9 din

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    ем така е да.
  • 10 Гошо

    19 0 Отговор
    Ако падне снаряд върху апартамента, отпада ли ипотеката или се качва лихвата ?
  • 11 Тото 1 и Тото 2

    4 1 Отговор
    А в Барселона ?
  • 12 Киро

    16 0 Отговор
    Вярно ли е, че масово се развалят договори от купувачите в Бг ? Една позната ми каза, че единствените запитвания, които получават в агенцията е за разваляне на вече подписани договори от купувачи ?
  • 13 Русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "асан":

    Аааа, не, не! В България самун хляб може да стане 5 лв, но търсенето на камара тухли и цигли ще продължи да изпреварва предлагането им. Питай кака си Мими - тя шти обясни.

    Коментиран от #14

  • 14 Няма как да стане

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Русенец":

    Е, иска ви се самуна да е 5 лв., а жилищата да са две за лев!
  • 15 WhiteNoise

    3 0 Отговор
    "Ситуацията в Украйна може да се отрази на пазара на жилища на съседна държава"

    обикновенно е така. кат се нанесат цигани в твоя блок цената и на твоите идеални части се срива :)