Last news in Fakti

22 Март, 2022 11:21 2 877 5

Войната в Украйна охлажда този пазар

  • финландия-
  • цени-
  • жилища

До 2% поскъпване на жилищата във Финландия

Войната в Украйна охлажда този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна ще ускори инфлацията и ще забави икономическия растеж на Финландия, като по този начин ще създаде несигурност сред домакинствата и ще подкопае растежа на пазара на имоти, прогнозира шведският доставчик на финансови услуги Hahdelsbanken.

Компанията очаква цените на финландските жилища да се повишат с 2% през 2022 г. и 1% през 2023 г. Предвижда се и ръст на наемите след период на стагнация. „Връщането към нормалния живот, премахването на ограничителните мерки след пандемията, причинена от коронавируса, и временното намаляване на продажбите на имоти ще увеличат търсенето на жилища под наем. Тези фактори също ще допринесат за увеличаване на наемите след края на пандемията от коронавирус“, казва Яне Ронканен, старши икономист в Hahdelsbanken.

От Централната банка прогнозират, че инфлацията във Финландия ще се ускори до 4.5% през 2022 г., но ще се забави до 2.3% през 2023 г. Повишаването на потребителските цени се дължи на фактори като рязко покачване на цените на жилищата, поради високите цени на електроенергията и строителните материали, както и остър недостиг на работна ръка в строителната индустрия. Високата инфлация, от своя страна, подкопава реалната покупателна способност на домакинствата.

В своето проучване на пазара на недвижими имоти финландската агенция за недвижими имоти Huoneistokeskus съобщи, че продажбите на втори жилища във Финландия през февруари са паднали с 5.1% на месечна база и с 8.6% на годишна. Продажбите на стари градски къщи и имения са намалели с близо 15%, докато тези на стари апартаменти са спаднали с 3.5%.

„Данните от началото на 2022-ра предполагат, че активните години за продажби на недвижими имоти са към своя край и пазарът на недвижими имоти се връща към нивата, предшестващи пандемията на коронавирус“, коментира Марина Салениус, главен оперативен директор на Huoneistokeskus.

Един от признаците за нормализиране на пазара е увеличаването на продажбите на малки къщи в някои градски райони, като кварталите на Хелзинки Харю, Калио, Каласатама, Кюлясаари и Сьорняйнен. Продажбите на малки къщи също се увеличиха в Куопио и Лахти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русите завладяват Финландия.

    3 1 Отговор
    Руснаци прекосяват границата с Финландия поради опасения, че в Русия може да бъде обявено военно положение, съобщи Би Би Си.
    Кореспондентът-ветеран на Би Би Си Джон Симпсън съобщава от граничния пункт „Ваалимаа“, намиращ се на около 120 километра от финландската столица Хелзинки, че има колона от руски автобуси и автомобили, минаващи паспортна проверка. Симпсън изтъква, че не може да се каже, че опашката е голяма, но притокът е постоянен. Хората са нетърпеливи да напуснат Русия на фона на постоянните слухове, че правителството на президента Владимир Путин скоро ще наложи военно положение в страната, за да се справи с демонстрациите срещу нахлуването в Украйна, коментира медията.

    При положение, че полетите са забранени, единственият начин да се напусне Русия е с кола или влак и да се прекоси границата.

    В репортажа на Би Би Си Джон Симпсън разговаря с млада рускиня, която казва, че повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да отидат в затвора, ако се опитат да противоречат на Путин.
  • 4 7922

    7 2 Отговор
    Обикновено когато агенции за недвижими имоти прогнозират 2% ръст или така нареченото плато, цените се сриват.
  • 5 Хаха

    0 1 Отговор
    При нас скоро ще ги продават с бонус наемател украинец щото няма да може да ги изгонят.