Last news in Fakti

11 Април, 2022 18:37 8 674 14

Строят нова жилищна сграда в най-луксозния квартал на София

  • софия-
  • сграда-
  • лукс

Тя ще е на ул. "Оборище"

На мястото на телефонната палата на ул. "Оборище" №26 в София, която в момента се събаря, ще се появи нова луксозна жилищна сграда, съобщава „Дневник“. Тя ще е на 5 етажа с 12 апартамента, а два подземни етажа с асансьор за автомобилите ще са паркинг с 35 места. След като преди два месеца в района бе разрушена къща на ул. „Велико Търново“, този проект също предизвика въпроси на граждани. От Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) са съобщили, че телефонната палата няма индивидуален статут на недвижима ценност, а е част от групова - "Жилищна зона "Докторски паметник". Поради това тя няма "изведен режим на опазване" като архитектурна забележителност.

Преди дни от администрацията на столичния район „Оборище“ съобщиха, че са издали предписание незабавно да бъдат поставени скеле и обезопасителни мрежи в района на разрушаването на сградата на ул. “Оборище” №26-30. „Това е записано в последното указание от 01.04.2022 г., от служителите на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството“ към “Оборище”, връчено на фирмата, която извършва събарянето на бившата телефонна палата. Предписанието е трето поред за последните три седмици, уточняват от районната администрация.

Средната цена на жилищна площ на ул. „Оборище“ в момента е около 3560 евро/кв.м според imot.bg. На този адрес, който е на ъгъла с ул. "Асен Златаров", цената вероятно ще е и по-висока, става ясно от разговора с Таня Бошова от екипа, управляващ реализацията на проекта. Негов автор е арх. Николай Марио и студио Nima design. Повечето апартаменти вече са купени, а строежът е планиран да завърши за две години, обясни Бошова.

Целият терен с площ от 1.23 дка е притежание на "Амарат пропъртис" на Дилян Павлов. Той го купува за 10.64 млн. лева през 2017 г. Продавачът е "Бултравел лизинг Ко", притежавана по това време от офшорна компания от Сейшелските острови - "Ийстуест бизнес асосиейшън". Тя е придобила сградата през 2010 г. от БТК ЕАД за 3.7 млн. лева по-малко - платила е за нея 3.5 млн. евро (6.9 млн. лева), колкото е била данъчната оценка. В сделката е била включена и електронна съобщителна мрежа и апаратура в палатата.

"Тази сграда никога не е била паметник на културата. Това беше една огромна и грозна соцсграда, имало е машинарии на БТК. Целият квартал е ансамбъл, затова каквото и да се прави там, трябва да мине през института за недвижимото културно наследство, но тя не е била индивидуален паметник", коментира Таня Бошова.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    13 6 Отговор
    Анатолия Стайкова. С това ли ще ни занимаваш? Защо не снимаш Бойко и Ради какво строят?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 В тая държава има ли един

    26 5 Отговор
    нормален политик? От 6 милиона материал 2 милиона живеят в София и още идват. После ще ни глобяват за замърсен въздух и виновни няма да има.
  • 6 Зарибяване на балъци

    21 16 Отговор
    Абе кой си купува апартамент в центъра на София господа дизайнери, архитекти, брокери и пр. Тази мода беше при социализма когато наистина беше престижно.
  • 7 разочарован

    18 8 Отговор
    точно така, съсипете всичко, да няма памет от комунизма, какво е било, какво се е строило, как се е живяло, и след още 30 години, някои тарикати пак ще върнат комунизма, но обществото няма да си има идея, какво му се случва, и че му въртят същия номер от преди 100 години, така е с туземните народи, нямат памет, и винаги си остават колонии, какъвто и строй да управлява в момента, на такива, можеш да им въртиш номера до безкрай, каквото и правят в последните 30 години, като компютърна памет, триеш, пишеш, триеш, пишеш
  • 8 Комунист

    20 5 Отговор
    Бандити и крадци отново яко са се развилняли. За тях Закон няма! Ужас.

    Коментиран от #13

  • 9 Без Мимето е по-хубаво.

    8 2 Отговор
    Един ден да я няма Мимето и коефициента на полезна дейност на рубрика имоти рязко се покачва. Браво, дано най накрая Милена да се е преориентирала професионална като брокер където я влече, за журналист не става.
  • 10 Гогорой

    14 1 Отговор
    Да построят та да може още селяндури да се домъкнат тук
  • 11 архитект

    1 2 Отговор
    Реално е да се строи на мястото на такива недоразумения. Въпросът е цените на НС да се върнат към нормалните нива , защото иначе надуват инфлацията.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Трябва

    0 1 Отговор
    Да се започне клането