Last news in Fakti

3 Май, 2022 09:51 7 151 7

Двоен ръст на цените на имотите от началото на годината

  • анталия-
  • турция-
  • жилища-
  • наем-
  • чужденци-
  • поскъпване

Месечният наем е над половината от заплатата на живеещите в Анталия

Двоен ръст на цените на имотите от началото на годината - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на имотите в Анталия от началото на 2022 г. са се увеличили над два пъти в сравнение с година по-рано. В турския средиземноморски курорт на практика няма останали жилища под наем поради силното търсене от страна на чужденците. „Имаме невиждан бум в цените на пазара на недвижими имоти, главно поради високото им търсене сред чужденците. По темп на нарастване на цените на жилищата изпреварихме Истанбул, който традиционно се смята за най-скъпия град в Турция. Ръстът в търсенето на първични имоти и жилища под наем започна по време на пандемията, след като през 2021 г. надхвърли стандартните пазарни цени с 210-220%. Трудно е да се направи прогноза за края на тази година, ако ситуацията продължи да се развива със сегашните темпове“, каза ръководителят на Търговско-промишлената камара на Анталия (CCIA) Давут Четин.

Според събеседника на агенцията през 2022 г. пикът на цените на наемите в Анталия падна в началото на украинската криза. За наем чужденците плащат 2000 USD на месец, в брой и с 1 година предплата. „Стабилността на пазара на недвижими имоти е подкопана. Проблемът не е в чужденците, които идват тук с пари, а в местните граждани. Наемът от 1000 USD или повече за жителите на Анталия е много висок, за мнозина е повече от половината им заплата“, каза шефът на Търговско-промишлената палата.

Нешет Гюндуз, ръководител на клона на Турския съюз на потребителите, каза, че от началото на годината близо 1800 души са се оплакали в организацията срещу собствениците на къщи в Анталия, които, възползвайки се от ситуацията на пазара, са поискали увеличение на цената на наема или прекратяване на договори. "Необходимо е да се спре продажбата на недвижими имоти на чужди граждани. Сега чужденците определят цената на жилищата и наема. Този въпрос трябва да бъде под контрола на държавата", каза Гюндуз, цитиран от информационния портал T24.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Програмист

    6 3 Отговор
    Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 ама разбира се

    15 1 Отговор
    "Невиждание бум" е за имоти под наем в курорт през летния сезон и то във форсмажорна ситуация.
    И то при съседите, където имотите са по-евтини от софийските.

    Айде стига пропаганди.
    Експертите вече прогнозират дефлационна тенденция за имотите. Това не е тайна. Пропагандата на брокерчета и предприемачи вече издиша.
    В същото време имаме инфлационна тенденция при стоките за първа необходимост.
    Едва ли има по-неподходящ момент от прлоет-лято 22 да си купите кутийка на тройна цена.
  • 3 спечели ме

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Програмист":

    с 0% ваксани и маскирани.
    Коя агенция продава къщурки там?
  • 4 комунистче

    8 2 Отговор
    хайде бе, половината от заплатата, тоест заплатата в Анталия е 2000 долара, колкото в САЩ, така ли, ми аз съм бил там, в този град, и не ми се стори да са чак пък толкова богати

    Коментиран от #5

  • 5 то си има статистики

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "комунистче":

    Заплатите им са по 1000 лв средно, а не долара.
  • 6 фактчек

    14 0 Отговор
    Пускам търсачката и намирам най-рекламираната турска егенция за имоти на английски (по подразбиране режат глави като родните подобни варианти) и какво виждам?
    Апартаменти в Истанбул в луксозни небостъргачи по 80-100к евро.
    Че те 50% по-евтини от софийските???
  • 7 Рекламист,не програмист хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Програмист":

    По-добра реклама на жилище не бях чел скоро,Ей това си е продуктово позициониране 🤣🤣🤣