Last news in Fakti

6 Юни, 2013 09:57 11 099 3

Нов начин за продажба на луксозни имоти

  • лукс-
  • къща-
  • продажба

Срокът на продажба на един апартамент или на една къща може да отнеме между три месеца и ... над година и половина. Причините за този широк диапазон от време могат да бъдат цената, състоянието, местоположението на имота и редица други фактори. Ако стойността е близка до пазарната, а имотът е нов или стар, но в добро състояние, до сделка се стига бързо. На пазара обаче има и доста надценени имоти. Най-честата причина собствениците да не искат да коригират офертната им стойност е, че са купени с кредит и често нямат спестени средства, с които да покрият разликата.

Луксозният сегмент също пострада от кризата. На пазара има имоти (най-вече къщи в покрайнините на столицата), които с години не могат да се продадат. Причината тук обаче не е, че имотите са стари, на лошо място или скъпи. Проблемът е, че клиентите имат други изисквания. „Когато купуваш имот за над 500 000 EUR питаш и за най-малкия детайл като например: какви са съседите, има ли опасност прекрасната гледка към планината да бъде закрита от масивна постройка, има ми удобен транспорт за детегледачката, колко често се събира боклука”, споделя Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

Клиентите от високия ценови сегмент са най-вече успели български и чуждестранни предприемачи. Най-често търсят къща с прилежащ парцел над 2 декара. Такива имоти почти няма или ако има те са в края на квартали като Бояна, Симеоново и Драгалевци. Проблемът за клиентите обаче е как се стига дотам и как се охранява подобен имот. За да могат да отговорят в максимална степен на изискванията на купувачите инвестиционната компания „K&K Инженеринг” и агенцията за луксозни имоти Unique Estates започват реализацията на проект Резиденция „Калина”. Тя ще се намира на входа на Бистрица. Върху парцел от 30 декара се предвижда да бъдат изградени между 7 и 9 къщи. Какво е особеното на проекта? Предвижда се до 6 месеца да бъде изградена напълно инфраструкутрата на обекта. През това време ще се продават вече определените парцели, като цената на квадратен метър земя с изградена инфраструктура е 180 EUR без ДДС. През този период ще се търсят клиенти, които обаче ще трябва да се съобразят с вече изготвените от инвестиционната компания правила. „Така например, собственик няма да може да изгради 2-метрова зидана стена около имота си”, обяснява Тодор Кавръков, управител на проекта от страна на инвеститора. След като бъде готова инфраструктурата всеки от новите собственици на парцелите ще могат да изградят къща по свои тип. Ако желаят могат да ползват и услугите на инвестиционната компания, която в рамките на 18 месеца се ангажира да изгради имота. „Очакванията са ми, че повечето от клиентите сами ще искат да строят. Те трудно се доверяват някой да им строи къща. Затова не искат и готовите къщи”, обяснява Илиева.

Подобна смеха на продажба има в редица други държави. „Примерът сме го взели от Франция, Испания, Дубай. Целта е да изградим селище от затворен тип, което да разполага с перфектна инфраструктура от гл.т. на озеленяване, алеи, осветление, охрана, обща сграда, в която да има ресторант и други услуги. В същото време обаче парцелите са големи, а къщите са съобразени и с най-малките изисквания на клиентите. Най-малкият парцел, който се предлага в резиденция „Калина” е около 2600 кв.м, а най-големият -10 000 кв.м. Подобни комплекси има доста, но грешката на инвеститорите е, че правят затворен комплекс с малки редови къщи и малки дворове, а клиентът във високия ценови сегмент не иска да живее в редова къща и да е един и същи като всичките си съседи” обяснява Илиева.

Подобна схема на продажба не би могла да се реализира по Черноморието или във ваканционните комплекси. Причината е, че липсват подобен тип клиенти. Дори чужденците, които купуват у нас са в средния към нисък ценови сегмент. Преди англичаните придобиваха селски къщи за няколко стотин лева, а днес руснаците оглеждат черноморски ваканционни студиа за по 15 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 Vladimir Yosifov

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    +1
  • 3 galaxy

    1 0 Отговор
    Просто това е агитация към потенциалните клиенти да си купят земя в Бистрица и там инвестиционната компания „K&K Инженеринг” и агенцията за луксозни имоти Unique Estates да построят къщи с парите на клиента/понеже хората сами искали да си строят/. Точно там в района на Бистрица е свлачище и аз лично съм разрушавал 2 къщи, които бяха разцепени по средата от двете страни близо един метър. Хората бързаха да ги бутнат, за да могат да продадът парцелите, понеже района иначе е красив. Също е зле да си купиш къща на Северния склон на Витоша- Симеоново, Драгалевци и Бояна. Интересно защо стадото купили имоти там си мисли, че са баровци. Първо северния склон е студен и неприветлив, второ няма канализация, трето зимно време освен главните улици, другите не се чистят от снега и са непроходими, Четвърто много е пренаселено. Пето често спират и водата и тока. И........ Много по слънчево и приятно е в равните части на София, напр. като кв.Враждебна, където има много нови къщи, магистрали за достъп, целогодишно проходими, голями дворове, плодородна земя.