Last news in Fakti

9 Юни, 2022 12:05 2 643 5

Необходима ли е мега агенция по вписванията

  • агкк-
  • ав-
  • обединение-
  • агенции

Законопроектът е част от коалиционното споразумение на управляващите

Необходима ли е мега агенция по вписванията - 1
Снимка: БГНЕС

В средата на май депутати – юристи от управляващата партия внесоха законопроект за създаването на мега агенция по вписванията. Предложението е под една шапка на бъдат Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) , Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) и Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ). В момента Агенцията по вписванията има няколко отделни регистъра - Търговският регистър и регистърът на юридическите лице с нестопанска цел, регистър БУЛСТАТ и Имотния регистър, Регистър на имуществените отношения на съпрузите, а се очакваше и ЦРОЗ да се присъедини в тази структура.

На свое заседание Комисията по регионална политика към парламента отложи създаването на въпросната мегаагенция. Повечето депутати гласуваха „въздържал се“. Най-голяма съпротива се наблюдава от АГКК и АВ. „Надяваме се, че дори да бъде създадена тази мегаагенция, ще бъде без АГКК, която няма регистри. В коалиционното споразумение е записано, че двете агенции стават държавни агенции на подчинение на вицепремиера Константинова. Не пише, че АГКК става част от Агенцията по вписвания“, уточнява за ФАКТИ инж. Валентин Йовев, бивш директор на АГКК. Той припомни, че кадастъра на страната е почти готов. „Остават да се доработят 3-4%, а имотен регистър на практика все още няма. Идеята беше като се направи кадастъра да започне да се прави имотния регистър. Сега вече няма проблеми, но някой му харесва, че това кадастъра е готов и в момента само се експлоатира“, уточнява инж. Йовев.

“Със създаването на новата мега агенция по-скоро ще се затрудни работата на АГКК, отколкото да се ускорят дейностите. Важно е да се знае, че АГКК изпълнява дейности по ЗУЧК, ЗГК, ЗУТ, ЗКИР, ЗСПЗЗ, които дейности нямат общо с никакви регистри и/или т.н. граждански оборот, с изключение на кадастъра и то защото няма имотен регист", пояснява инж. Йовев.

В чл.4 на Законопроекта са изброени целите на АВ, които са свързани единствено и само с обслужване на регистри! „Ние, като специалисти в тази област, сме убедени, че извършваните от АГКК дейности по геодезия, по картография и по кадастър не са само регистри, предоставящи информация на потребители. Кадастралната карта и кадастралните регистри, в момента все още са в процес на създаване за цялата територия на страната, а само едната част представлява кадастралният регистър на недвижимите имоти (нужен само докато не се създаде имотен регистър)“, пише в свое становище до държавните институции Асоциацията на геодезическите фирми.

АГКК изпълнява основни геодезически и картографски дейности като поддържане на: българската геодезическа система, държавната нивелачна мрежа, държавната гравиметрична мрежа, държавните топографски карти, специализираните карти на обектите по ЗУЧК и т.н. Тези дейности са основни и за инвестиционното проектиране, и нямат отношение с процесите по вписвания.

„Акцентирайки върху регистрите се пропуска фактът, че дейностите по създаване на кадастралната карта още не са приключени, като за целта, при настоящото ниво на финансиране, са необходими повече от 15 години! А за дейностите, извършвани от АГКК и финансирани от държавата, е доказано, че многократно възвръщат стойността си“, пише още в становището.

„АГКК следва да се запази като отделна структура - държавна агенция, подчинена на МС и действаща в синхрон с „АВ, като в тази връзка предлагаме в Преходните и заключителни разпоредби на Проекта на Закон за АВ да отпаднат всички текстове, отнасящи се до Агенция по геодезия, картография и кадастър. Нашето предложение по никакъв начин не нарушава „Споразумение за съвместно управление на република България в период 2021 г. – 2025 г.”. Очакванията на цялата геодезическа общност е промяната да бъде в посока запазване на геодезическите дейности като значими за държавата – предвид факта, че преди четири месеца вече бе публикуван проект на ЗИД на ЗКИР за обществено обсъждане, съгласуван от МС и предложен от Вицепремиера по регионално развитие и благоустройството, който ние напълно подкрепяме“, допълват в своето становище геодезистите.

Системите на кадастъра и имотния регистър имат изготвен протокол за обмен на данни, което позволява да работят в пълен синхрон и без да се обединяват двете администрации с различен предмет на дейност.

Асоциацията на геодезическите фирми, като активен участник в процеса по извършване на дейности по геодезия, картография и кадастър, в началото на годината писмено е заявила до МС желанието си за (все още несъстояла се) среща за обсъждане на промените в сектора и готовност за съдействие при разработване на необходимите законодателни промени в областта на геодезията, от която кадастърът е неотделима част.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    16 1 Отговор
    от тия МЕГА истории !
  • 2 Зевс

    18 2 Отговор
    Цялата работа с тази мегаагенция беше да се намери нова службичка на очилатата Калинка, която се издъни на предишните позиции. Сега като Кирето си заминава заедно с калинките за какво ни е необходимо това?
  • 3 ами щом

    13 0 Отговор
    ще има мегазплати и мегабонуси, значи е необходима
  • 4 Мисля си

    8 1 Отговор
    Че подобни теми вече не да адекватни и актуални. Следващо управление ще се занимае.
  • 5 Каквато и агенция да направят

    6 3 Отговор
    вписванията в България до този момент са в голяма степен сгрешени.