Last news in Fakti

15 Юни, 2022 11:11 3 649 0

Разпродават държавни земи за жилищно строителство

  • турция-
  • земя-
  • парцели-
  • продажба

Целта на турските власти е да ограничат поскъпването на жилищата и ръста при наемите

Разпродават държавни земи за жилищно строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Турският министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум каза, че правителството планира да продаде държавни земи в големите градове на хора, които искат да строят къщи. Този ход ще бъде направен като част от усилията за ограничаване на нарастващите наеми и цените на жилищата.

Още през август може да започнат продажбите на държавна земя в места като Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Коня и Адана, каза Курум. „Преди близо 2 години се говореше за свръхпредлагане на жилищния пазар. Благодарение на проведените по това време кампании бяха продадени рекорден брой къщи. Този път беше въведен нов финансов пакет, който да помогне на хората да купуват жилища с по-ниска лихва по заеми“, припомни министърът.

Той уточни, че сега държавни земи в покрайнините на градове като квартал Голбаси в Анкара и кварталите Тузла, Чаталджа и Башакшехир в Истанбул ще бъдат пуснати за продажба на достъпни цени, върху които хората могат да строят къщи. „Купувачите могат да построят къщите си или да купят колективно големи парцели и да поверят на компания разработването на жилищен проект“, обясни Курум.

Според министъра минималният размер на парцел ще бъде от 500 до 1000 кв.м, върху който ще се строят едноетажни къщи. А три- и четириетажни сгради могат да бъдат издигнати върху парцели с площ от 8000 до 10 000 кв.м.

Хората ще трябва да представят проектите си на властите, за да получат разрешение за изграждане на тези сгради.

Курум каза още, че неговото министерство се слива с Главната дирекция за национална собственост и Службата за жилищно развитие (TOKİ), за да намали цената на земята, която ще се продава на дългосрочни вноски.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА