Last news in Fakti

7 Април, 2003 00:00 1 098 0

Архитектът на операта в Сидни получи награда с 30 години закъснение

  • утсон
Датският архитект Йорн Утсон получава тазгодишната награда за архитектура - Pritzker, съобщи АП.,Престижното отличие е присъдено на 85-годишния Утсон за една от най-известните му творби - операта в Сидни, построена преди 30 години. Журито определило скулптурната каскада, която сякаш плува в пристанището на австралийския град, за една от емблематичните сгради на ХХ век, която доказва, че в архитектурата няма невъзможни неща.
Самият архитект, който живее със съпругата си Лиз в Майорка, отказва интервюта и избягва публичността. Работата по проекта започва през 1959 г. и завършва 14 години по-късно, като струва 52 млн. долара - сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. Самият Утсон се оттегля от проекта през 1966 г. след сериозни противоречия с австралийските власти за интериора, някои разходи и срокове. Останалата част от творбите на архитекта не са така впечатляващи като сградата на операта, отбелязва неговият син Ян Утсон. Причината за това е, че постройките са съобразени с околната среда. Някои са по-скромни като проектираните от него два жилищни квартала в Дания, други са по-внушителни като сградата на парламента в Кувейт, която Ирак запали по време на първата война в Залива.
Наградата, която включва чек за 100 000 долара, ще бъде получена от сина на архитекта на церемония в Мадрид на 20 май. Призът е спонсориран от фамилия от Чикаго, собственик на веригата хотели Hyatt.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА