Last news in Fakti

28 Юли, 2022 14:37 11 020 5

Средните цени на жилищата преминаха психологична граница

  • сащ-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • предлагане-
  • лихви

В САЩ средната стойност вече надхвърля 400 000 USD

Средните цени на жилищата преминаха психологична граница - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ паднаха до двегодишно дъно през май 2022 г., според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), тъй като средните цени надхвърлиха границата от 400 000 USD за първи път в историята, а лихвите по ипотечните кредити скочиха, изтласквайки купувачите от пазара.

Въпреки четвъртия пореден месечен спад на продажбите и по-ниската достъпност, пазарът на имоти остава горещ. Тъй като предлагането все още е слабо, цените може да останат високи, въпреки че продавачите намаляват офертните цени в някои райони, където е имало наддаване.

„Съществуващите продажби на жилища трябва да продължат да се забавят през годината, тъй като лихвите по ипотечните кредити се повишават. Но при отсъствието на дълбок и продължителен икономически спад, продажбите на жилища не би трябвало да спадат, както се случи по време на жилищната криза, позволявайки цените да се покачат“, обяснява Дейвид Бърсън, главен икономист в Nationwide в Кълъмбъс, Охайо.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балон

    30 1 Отговор
    Балонче хвърковато > бум
  • 2 Коментар

    36 1 Отговор
    Средната продажна цена на нови къщи в САЩ за юни месец 2022г е 400 000$, като средната цена за месец април 2022г е 460 000 $. Милена да сметне колко процента спад има за 2 месеца, като от 3 месеца само покачват лихвите. Какво ще стане след още 3 месеца, а ако навлезем в рецесия ? За САЩ поне има публична коректни статистики, достъпни за всеки. За там лъжливите платени брокерски статии не хващат дикиш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Брокерчето

    18 4 Отговор
    Гарантирам ти, сега е идеалният момент да купите жилище. Нищо, че е на 30км от града, нищо, че няма добри транспортни връзки. Вярно, сградата е малко позахабена и стара, но пък с един лек ремонт ще светне и веднага ще й качиш цената. Притесняват те покачените лихви ли? Ама ти ще продължат да се покачват. Казвам ти, сега е идеалният момент за жилище, лихвите ще растат, сега е най-изгодно. Ние ще съдействаме в процеса на теглене на кредит, за нас е много важно да получиш най добрата оферта. Не виждаш ли в Америка къщите вървят по 400,000 долара. В сравнение с това панелка до София за 150,000 евро си е направо кражба. Казвам ти сега е момента!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.