Last news in Fakti

2 Юни, 2003 00:00 1 507 0

Жителите на Мало Бучино са против строежа на автомагистрала "Люлин"

  • магистрала-
  • хората-
  • софия-
  • люлин-
  • селото-
  • магистралата-
  • трасе-
  • временна-
  • бучино-
  • района-
  • мало бучино
"Ние магистрала искаме, но не по този вариант. Много е просто. Това е проект за столетия. Не както казаха от агенция "Пътища", че щяло да бъде временна магистрала. Как може 100 км магистрала да е временна?", Започна разширяването на пътя от и за ПерникСлед риторичния въпрос разговорът се разгорещява, всеки почва да говори през другия и тръгва премятане на карти. Сценката се разиграва през уикенда в кметството на с. Мало Бучино. Поводът е бъдещата автомагистрала "Люлин", която нажежи страстите.
Най-засегнати са хора, които живеят в близост до трасето. Суходолци и малобучинци отсега чертаят планове да блокират пътя и да не пуснат строителите.
В събота вз кабинета на кметския наместник на Мало Бучино се събраха 50-тина от живеещите в района. В неделя е значително по-рехаво. Само най-страстните ентусиасти са дошли да обсъдят съдбата на района, плановете на държавата и бъдещето на високоскоростното трасе.
"Няма нищо по-постоянно от временното. Никой не може да убеди хората, че магистралата е временна. Не бива заради 111 млн. евро да се унищожи най-хубавият район на София. Не става въпрос само за Мало Бучино, а също за Банкя, за комплекс Овча Купел и Люлин, въобще за цяла София. Оттук се проветрява цялата столица", коментира разпалено кметският наместник Жоржета Милева.
"Това е ветрената страна на София. Всичките изгорели газове от магистралата ще отиват в столицата", допълва я Валентин Владимиров от малобучинския квартал Манилов дол.
"Най-страшното е, че е утвърдено трасе по фалшифициран доклад. Има тъжба в прокуратурата", негодува Милева. Тя е решена докрай да отстоява интересите и правата на хората.
Те негодуват, че не са известили овреме за магистралата, чието прокарване неизбежно ще промени фасона на района. Освен това смятат, че ще им изкупят земята на безценица.
"Тук всяка педя земя е частна. Общинската е много малко. А 7 км. от трасето минава през частни зами", обяснява кметицата. Хората от селото искат да знаят кой се мотае из нивята им, кой боде колци, силно се вълнуват по колко ще им плати държавата.
От пътната агенция чули, че ще им дават от 50 ст. до 1 лев за квадратен метър земя. "Ако ни било малко, да сме оспорвали в съда. Тотална загуба на време", философстват потърпевшите.
Според тях високоскоростната отсечка трябва да мине западно от Люлин планина. "Показаха ни в общия устройствен план трасе зад Люлин и Вискяр. То щяло да стане след 20 г. Не вярваме. След 20 години ние ще трябва да даваме пари на Европейския съюз, а не той на нас. Не бива да се допуска трансевропейска магистрала в белия дроб на София - между два национални курорта- Горна Баня и Банкя. Оттук минават жилките на минералните извори и селото може да се прочуе, ако и тук се изгради една баня", казват малобучинци.
За тия места още от Татово време се бистрят най-различни алтернативи, една от които предвижда 3-4 километров тунел. "Тогава обаче имаше военно поделение с ракети, а от оная страна на Перник- открит рудник. Той вече е изгребан, а и поделението го няма. Възражения по този вариант има отдавна. Първо, защото тунелът е скъпо съоръжение. И второ- при евентуална война, бомбардират ли го, няма откъде да минава пътят", разяснява Иван Георгиев от селото.
Засега хората обсъждат мирно и мирно заявяват позициите си. Решени са, обаче, ако не бъдат чути, да стигнат и до крайности в защотата на правата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА