Last news in Fakti

6 Юни, 2003 00:00 1 400 0

Средновековният замък Химейджи е бил непревзимаем

  • химейджи-
  • замъкът-
  • замъка-
  • япония-
  • японски-
  • замък-
  • около-
  • нападателите-
  • произведения-
  • японските-
  • красивия-
  • години-
  • място-
  • обаче-
  • много-
  • района-
  • продължава
, В основата на конструкцията има каменни зидовеНа пръв поглед е трудно да се разбере, че считаният за непревзимаем средновековен замък Химейджи в Япония е от дърво. Той се белее на най-високото място в едноименния японски град. Живописната и известна почти в цял свят сграда се намира по средата на пътя между Осака и Хирошима.
Основното строителството завършва през 1422 г.
Историята му започва обаче много по-рано. В 1333 г. феодалът Норимура Акамацу построява в района просто дървено укрепление. На практика това е била гранична застава, отделяща неговите владения от тези на съседа му. 13 години по-късно неговият син Саданори започва изграждането на нови сгради около укрепеното място. По-късно известният средновековен военачалник барон Икеда Терумаса се заселва в замъка и го продължава доизграждането му и довършва целият комплекс от укрепления около него. Строителството продължава до 1609 г. Не след дълго са направени още изменения.Около Химейджи са изградени още три кръга отбранителни ровове, пълни с вода. Според документи, запазени в библиотеката на замъка, владетелят му Икеда Терумаса е получавал всяка година от крепостните селяни по 520 хил. коку ориз. С едно коку е можело да се изхранва човек цяла година.
Днешния си вид замъкът придобива през 1618 г. Според легендите в изграждането на най-красивия замък в Япония са участвали милиони хора. Конструкцията му изцяло е от дърво. За силно сеизмичната зона на японските острови това е голямо предимство.
Повечето замъци в Япония са били възстановявани или достроявани и в края на Средновековието. Причината е, че те често са били нападани и разрушавани или подпалвани. Замъкът Химейджи е имал славата на непревзимаем и наистина е бил такъв. В епохата на японските шогуни и самураите никой не е успял да го превземе със сила. Дори легендарните нинджи са били безсилни пред много хитро построените укрепления на замъка. В Химейджи липсват типичните средновековни високи кули и бойници. В замяна на това обаче вътрешните комуникации са неразгадаеми за нападателите. Всеки, проникнал на укрепената територията около замъка, се обърква. Застланите с камък
тесни улички са като лабиринти
Трудно се разбира къде свършват. Буквално всяка педя от тях се е прострелвала от бойниците, изкусно скрити и едва забележими в стените на красивия замък. Дори да успеят да превземат една улица от лабиринта и проникнат през укрепената порта в нейния край, нападателите не успяват да продължат по-нататък. Много често се оказва, че зад портата няма път напред. Друга хитрина, приложена от строителите на двореца, са тунелите, в чиито край нападателите остават заслепени от слънцето и лесно биват обезвредени.
picture:2,20030606_63.jpg, Любимо занимание на туристите е да удрят голямата камбанаСлавата на замъка като непревзимаема крепост води до това, че той на практика никога не е бил нападан. Неговите строители се оказват и най-добрите военни стратези, построявайки замък, който
респектира враговете със своя вид
и разказите, носещи се от уста на уста за него. Хълмът, където е съграден замъкът, е стратегически. Той се издига над околния терен на само с 45 м височина, но от него се виждат всички пътища в района. Химейджи е бил важен административен център на областта и е станал символ на мощта на феодалната класа в средновековна Япония.
Замъкът е считан за най-красивия феодален замък от времето на шогуните в страната на изгряващото слънце. Някои го наричат Белия замък на бялата птица. През 1950 г. замъкът и околните постройки са включени в списъка на ЮНЕСКО на местата с непреходно значение за световното историческо и културно наследство. Непревзимаемият Химейджи е първият японски обект, влязъл в каталога на тази организация на ООН. Замъкът е използван за снимките на някои от филмите на световноизвестния японски кинорежисьор Акира Куросава.
picture:2.jpg, Парковете на замъка са издържани в типичен японски стилВ кървавите години на Средновековието замъкът е имал щастлива съдба и не е бил подлаган на нападения. През 1950 г. обаче една от сградите, намиращи се зад укрепените стени на района - Златния павилион (Кинкакуджи), граден през 14-ти век, е изпепелен от пожар. Реставрацията продължава цели 5 години.
Днес замъкът Химейджи е едно от
най-посещаваните от туристи места
в Япония. Залите, където преди векове са кънтели стъпките на шогуните и самураите, са превърнати в изложбени експозиции на произведения на изкуството и занаятите от онези времена. Най-голямо място е отделено на оръжията, от легендарните самурайските мечове, лъковете и копията до мускетите и пищовите от по-ново време. Всички оръжия са своеобразни произведения на изкуството, изработени с фанатична японска педантичност и култ към красотата.
Химейджи е бил известен със своята непристъпност. Едновременно с това той има и славата на едно от най-красивите кътчета, сътворено от ръцете на средновековните японски строители, занаятчии и художници. Зад стените на замъка могат да се видят запазени хиляди произведения на техния труд, които удивяват със своята оригиналност, колорит и типично източна загадъчност.
Растенията около замъка - дървета, храсти и цветя, са култивирани с векове и са оформени в типичния стил на японските традиции. През пролетта багрите на цъфтящите череши придават неповторима атмосфера на двора. В Япония черешата е едно от най-почитаните дървета. В парковете на Химейджи има и десетки езерца, фонтани и водопади, оформени в причудливи форми. Типично по японски всичко е на мястото си, чисто, подредено и нищо не е излишно.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА