Last news in Fakti

26 Септември, 2022 13:21 8 526 5

Поевтиняването на имотите се ускорява

  • швеция-
  • жилища-
  • поевтиняване

Швеция успя да овладее 20-годишен непрекъснат ръст при цените на жилища

Поевтиняването на имотите се ускорява - 1
Снимка: Shutterstock

През август 2022 г. апартаментите в Швеция са поевтинели с 4% на месечна база, което е най-бързият спад от началото на пандемията, сочи анализ на Svensk Maklarstatistik. На годишна база спадът е 2%. Частните къщи са поевтинели с 1% спрямо юли, но са поскъпнали с 1% на годишна база.

Месечният спад на цените на апартаментите в столичния район се ускори до 5%, а спадът за три месеца се увеличи до 10%. Цената на частните къщи в района на Стокхолм сега е паднала средно с 6% за три месеца.

Данните показват предизвикателството пред Riksbank по отношение борбата с последиците от усилията си да охлади икономиката и да контролира инфлацията. Длъжностните лица са удвоили скоростта на повишаване на лихвените проценти в момент, когато шведите са изправени пред най-голямото увеличение на потребителските цени от три десетилетия насам.

Докато пазарите на имоти процъфтяха другаде по време на пандемията, дългът на шведските домакинства нарасна по-бързо, отколкото в страните от G7. Гуверньорът на Риксбанк Стефан Ингвес веднъж сравни това затруднение със „седене на върха на вулкан“.

Индикаторът за цените на жилищата SEB в Швеция, ключов индикатор за пазара на имоти, падна до най-ниското си ниво от световната финансова криза, показват данни по-рано тази седмица. Riksbank очаква цените на жилищата в Швеция да паднат с 16% до края на 2023 г., според доклада за паричната политика през юни.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганчо

    25 4 Отговор
    Скоро никой няма да му трябва жилище понеже ще бяга от гъбата....най добре да се инвестира в кемпер мобилна къща...питайте хората от източна украйна могат ли да вземят имотите си с тях.
  • 2 Фалиращо брокерче

    19 1 Отговор
    Вай, вай, вай, вай!
  • 3 А бе

    22 2 Отговор
    иде страшна пързалка на цените,
    Брокерите да си търсят работа, че инак ще седят и ще гледът тъпо по бюрата.
  • 4 Коментар

    17 2 Отговор
    Смазването на инфлацията минава през срив цените на имотите. Вскички нормални държави са се хванали да счупят имотния пазар, вече се виждат сериозни резултати. А БНБ бърка ли си бърка ли в носа
  • 5 КадяСиВенелино

    2 2 Отговор
    Редовно всяка сутрин, седнал на бидето чета к€н€ф- медията Факти и се кефя .