Last news in Fakti

29 Септември, 2022 11:35 15 445 27

Разликата в цената при ново и старо строителство ще се увеличава

  • никола стоянов-
  • luximmo finest estates-
  • ново строителство-
  • старо строителство

Стоянов: Бих препоръчал да се купуват имоти ново строителство, поради значително по-изгодните цени за качествени предложения

Разликата в цената при ново и старо строителство ще се увеличава - 1
Снимка: М. Богданова ©

В момента е налице високо ниво на инфлация, която по официални данни е 17.7%, но реално е 30% и повече процента. Инфлацията в строителството, измерена през ръста на цените на материалите, труда и разходите по изграждането на нови строителни проекти, е в пъти повече и при някои материали надвишава 100%.

Ето защо голяма част от хората в четирите най-големи града на България (София, Пловдив, Варна и Бургас) започнаха да инвестират свободните си парични средства в недвижимости. „Това до голяма степен повиши цените на пазара на вторични имоти, тъй като готовите имоти са нещо по-понятно и подходящо за консервативни инвеститори“, казва Никола Стоянов собственик на Luximmo.

Данните на компанията днес сочат, че поскъпването при вече завършените имоти е увеличило разликата в цените с до 30 и дори 40% спрямо идентичните жилища, които са в процес на строителство. „Когато разликата достигне 20-25% в полза на завършените имоти, се активира силно пазарът на ново строителство, тъй като купувачите си преценяват бюджета и избират по-изгодния финансово вариант“, посочва Стоянов.

При положение, че днес разликите (по неофициални данни) са над 30%, а цените на вече завършените имоти в София преминават стабилно границата от 2000 EUR/кв.м, хората ще се обърнат към новите проекти, където все още на пазара има качествени предложения на цени под 2000 EUR/кв.м. „Бих препоръчал да се купуват имоти ново строителство, поради значително по-изгодните цени за качествени предложения, каквито все още се намират около 1500-1700 EUR/кв.м.”, казва той.

На вторичен пазар имотите са с цени от над 2000 EUR, но има и такива на нива от над 3000 EUR /кв.м, като това се определя най-вече от квартала, обзавеждането и екстрите в имота и сградата.

Стоянов посочва и няколко предимства на новото строителство. „На първо място, това са по-добрите технологии и материали, с които се строи. При тях, често може да се избере както етажа, така и гледката, и разпределението. При имотите на вторичен пазар предлагането е ограничено и няма достатъчен избор“, казва още Стоянов.

Жилището в новата сграда пък може да се съобрази с желания от нас интериор и обзавеждане. Експертът казва още, че новото строителство е по-изгодно, но задължително условие е компанията, която стои зад проекта, да бъде с добра репутация, богат опит и голям брой завършени успешно и реализирани сгради в срок.

„Разликите в цените ще се увеличават, т.е. имотите на вторичен пазар ще продължат да поскъпват, заради по-ограниченото предлагане. В същото време цените на новото строителство ще продължат да са атрактивни, тъй като сред новите сгради в процес на строителство съществува сериозна конкуренция между предприемачите на пазара. Това пречи на цените да се вдигат спекулативно, а от тази конкуренция реално печели крайният клиент, който има възможност да закупи качествен имот на разумна цена.”


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зимбабвец

    91 3 Отговор
    Ново строителсто? - гипсокашон!!! и толко близко сграда до сграда, че почвам да страдам от клаустрафобия...

    Коментиран от #13, #18

  • 2 Разликата в цената при ново и старо

    57 9 Отговор
    строителство ще се увеличава В ПОЛЗА НА СТАРОТО ПО ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ !
  • 3 Дааа

    70 2 Отговор
    Само като чуя качество и ново стройтелство и ....
  • 4 броки

    33 32 Отговор
    Има много излишни пари напечатани без покритие. За България цените на НИ няма да паднат както ни се иска, защото пазарът в България е смешен и нереален. Над 80 % от българите са собственици без ипотеки. Няма как да паднат цените при тази ситуация.

    Коментиран от #6, #10, #16

  • 5 Гост

    27 28 Отговор
    Инфлацията е 17,8 но реално е 30% , но някои ентусиасти вярват,че НИ ще паднът наполовина.Сигурен съм,че тези хорица вярват и в Дядо Коледа

    Коментиран от #22

  • 6 Умен

    33 7 Отговор

    До коментар #4 от "броки":

    Излиза, че няма търсене, защото 80% са собственици. Когато няма търсене а има предлагане - цените падат

    Коментиран от #27

  • 7 Може това

    51 2 Отговор
    да е така,но на практика бетона ново строителство се пробива лесно,а о т старото строителство,често се чупи бургията?

    Коментиран от #14

  • 8 Ха ха ха

    41 2 Отговор
    Тези пак ни разказват мокрите си сънища.
  • 9 Аз Кочо

    34 5 Отговор
    Цената може да се вдига колкото си иска важното е че няма да има сделки
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    28 3 Отговор
    Британският жилищен пазар очаква перфектната буря с ръст на лихвите и спад на ценитеНякои банки на Острова спряха да отпускат ипотечни кредити на нови клиенти, а много други повишиха лихвите по новите кредити до недостъпни нива-това е от Великобритания новина от днес
    Това от САЩ -Цените на жилищата в САЩ намаляват за първи път от десет годиниНай-бърз спад отчитат най-недостъпните дестинации отвъд Океана, показва национален индекс
    Федералният резерв сложи бърз край на партито в рамките на усилията си за ограничаване на инфлацията. Лихвите по ипотечните кредити се удвоиха тази година, като изключиха много купувачи от пазара и доведоха до спад на продажбите. Сега цените започват да намаляват.
  • 12 Независим

    29 9 Отговор
    Кому е нужна България?
    Вие търсите под бик теле.
    Нито работа нито заплати. Как ще връщайте такива огромни суми на банки? Абе вие нормал ни ли сте?
    Глад и едри въшки ще има в България. Мошеническа и Крадлива страна. Лъжите и грабите народа. Тфу......
  • 13 Независим

    29 14 Отговор

    До коментар #1 от "Зимбабвец":

    Даже и да е тухла, не си струва купуване на недвижимост в България. Ще си наврете таралеж в гащите. Как ще връщайте парите на банки те? Нормален човек, първо сто пъти ще по мисли и тогава ще купува.
    В България няма нормален живот.
    България я съсипаха комунистическите синове и внуци.
  • 14 МирО

    15 17 Отговор

    До коментар #7 от "Може това":

    Според строителни специалисти - бетонът стяга 300 години, та е нормално 60 годишен бетон да е по-твърд от едно годишен. Като цяло и старото и новото строителство си има + и –. Не говорим за панелки (такова не пипам).
    Лично смятъм, че новото е по-добро от старото, но има изключения (като локация, добра изработка на сградата нищо, че е на 30 години - примерно) На старото строителство не харесвам 20 етажните блокове - цяло село под един покрив - скандали, разправии .... При новото - не харесвам тия затворени комплекси, хубави са 5-6 етажните блокчета с до 20 апартамента. Относно покупка - лошото е че сме влезли в криза и с колко, че паднат цените на имотите - 20-30% ще видим, а покрай тая война и енергйната ситуация - може да се сринат и с повече.
  • 15 Скоро ремонтиран ЕДИН ЕПК

    31 4 Отговор
    АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ. ПО ПОЛОВИН МЕТЪР ТРЕГЕРИ ИМА С АРМАТУРА ДО АРМАТУРА С ДЕБЕЛИНА САНТ И ПОЛОВИНА...... КОРАВА И ВЕЧНА РАБОТА..... А ЗНАМ КВО Е СЛАГАТ В СЯШНИТЕ НОВИ ОБЕКТИ.... МЕКОИ ТЪНКО ЖЕЛЯЬО ЗА БЕТОНА ДА НЕ ГОВОРИМ.....
  • 16 Петър

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "броки":

    Къде са тези напечатани пари да си вземем и ние малко. Те раздадоха на американците и на европейците няколко трилиона и тази година им ги взеха. SP500 падна с няколко трилиона, криптовалутите паднаха с един трилион. Колкото бързо ги дават, толкова бързо си ги вземат обратно.
  • 17 броки

    33 16 Отговор
    Панелка, 60-те години, голям български град. Преживяла е земетресението 1977-ма година във Вранча, Румъния. Няма проблеми. Пак казвам - панелка. Всички плюещи върху панелките не могат да ги боядисат само. Цената на панелките само може да се вдига, въпреки хейтърите и лузърите. Просто няма грижа по тях, ако са поддържани и със читави собственици.
  • 18 Коментар до #1

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зимбабвец":

    ползват едно дистанционно за цялата улица
  • 19 И вие

    28 3 Отговор
    Ни давате съвет да купим жилище на зелено което още нее проектирано и някой ще изпапа парите
  • 20 Кво

    26 9 Отговор
    Правят тия бе и на запад няма такива цени тва да нее Маями бийч 2000е квадратен метър какво продават тва да не са Карибите зона Valencia Испания квадрат струва 500еврсзос братя това е спекула
  • 21 оня с коня

    9 3 Отговор
    Не става ясно какво включва определението "Старо строителство" и какви са Параметрите му- Година на строеж,Вид на сградата-паянтова,масивна и Полумасивна/ и т.н.
  • 22 Батко ти

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Случи се преди...сега може да е още по-голям спада
  • 23 Жоро

    15 16 Отговор
    Когато сиренето,месото,кашкавала и хляба паднът наполовина,тогава и жилищата ще паднът наполовина

    Коментиран от #24

  • 24 МирО

    19 4 Отговор

    До коментар #23 от "Жоро":

    Цената на имотите не е толкова конкурентна, както на хранителните продукти.
    При недвижимите имоти има един пинцип: ЦЕНАТА НА ИМОТА Е ТАКАВА, КАКВАТО
    КУПУВАЧ Е ГОТОВ ДА ДАДЕ ЗА НЕГО.
    Пример е есента на 2021 - народът пощуря и купуваше и "непродаваеми" имоти - цените скочиха.
    Сега сме в криза (в криза имотите винаги падат), има до нас война, заформени са енергийни световни проблеми,
    нормално кандидат купувачите да намалеят или изцяло да изчезнат - това води до срив на цените.
    Продавачи може да си изскат тяхната цена и да седят с години на пазара (стига да не са на зор) тяхна работа.
  • 25 Перо

    16 4 Отговор
    И в Америка беше така през 2008 г.и като се спука балона,банките изгърмяха!
  • 26 Сечко

    10 2 Отговор
    Ха ха
    Целта на статията е да четеш и да изпълняваш. Да купуваш ново защото така пише. Така ти продават 45 квадрата все едно са 70 кв, и т.н.
  • 27 Умен 2

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Умен":

    А допускаш ли, че тези които имат апартаменти без ипотеки искат да си закупят втори и трети имот ?
    Може автопаркът ни е да е стар, но за сметка на това всеки има поне по една къща на село (освен апартамента в града).