Last news in Fakti

27 Юни, 2003 00:00 678 0

Ремонтът на гръцкото посолство най-после е завършен

  • сградата-
  • фирма-
  • около-
  • довършителните-
  • работи-
  • време-
  • фирмата-
  • посолството-
  • работата-
  • няколко-
  • изпълнението-
  • могат-
  • залата-
  • години-
  • гръцки-
  • специалисти-
  • зданието-
  • много-
  • реконструкцията-
  • ремонта-
  • довършителните работи
, Пред зданието вече се вее знамето на република ГърцияПреди няколко години започва ремонтът на сградата на посолството на република Гърция, намиращо се на столичния бул. "Евлоги Георгиев". Тя се намира непосредствено до източното крило на зданието на българската национална телевизия. Сградата, пред която допреди години имаше чакащи хора за визи, е съвсем близо до оживеното кръстовище на Орлов мост и много столичани, пътуващи с градския транспорт, стават неволни свидетели на хода на работата. Част от платното на булеварда бе заета и имаше известни пречки на движението. Маневриращите самосвали и друга строителна техника също от време на време създаваха проблеми в автомобилния трафик. Дори леки коли на специалисти от фирмата, работеща по посолството, на няколко пъти за малко да бъдат отнесени от паяците на КАТ. В началото на ремонта
сградата е буквално изтърбушена
и на моменти се създава впечатлението, че едва ли не тя се строи наново, като са оставени само външните стени да напомнят за миналата й слава. По приблизителна информация нейната разгъната застроена площ е около 1200-1300 кв. м.
Първоначално реконструкцията е започната от фирма ЕТ "Биязов". За съжаление нейният собственик умира и работата за повече от година спира. Фирма "Бе-2" поема сградата за окончателно довършване през октомври миналата година. Тя завършва работата си за около 4 месеца. Обектът е спечелен с конкурс, организиран от гръцкото посолство. Един от козовете, с които "Бе-2" успява да вземе поръчката, е и фактът, че тя е изпълнявала и други обекти на гръцки инвеститори в България - проекта на "Йонийска банка", веригата "Гудис", завода за хранителни изделия на "Чипита". "За да постигнем перфектното качество на довършването от значение и перфектната работа на предишната фирма - подчертава арх. Гергов, собственик на "Бе-2"."
picture:1,20030627_901.jpg, По време на ремонта обектът бе ограден с железни платнаКакто и преди ремонта, сградата ще има административни функции. Довършителните работи се доближават до лукса - по коридорите и в сервизните помещения настилката е от италиански гранит, а в останалите офисни помещения и просторната зала на последния етаж е дъбов паркет, произведен от българската фирма "Коркос" - Сливен. Монтирането му е осъществено от специалисти на "Спейс", която е една от най-известните фирми за търговия с дървени и ламинирани подови настилки. Лакирането на паркета е на няколко пласта, като преди всяко лакиране е правено шлайфане. Преградните стени са от гипсокартон. След реконструкцията зданието е снабдено с всички необходими инсталация за нормално функциониране - електрически, климатични уредби, охранителни и комуникационни системи. Външната дограмата е от РVС. Вътрешната е от цели стъкла, като целта сигурно е
да се постигне илюзия на простор
в иначе неголемите пространства на сградата. Те са монтирани от фирма "Агнес".Изпълнението на довършителните работи на сградата не било някакво творческо предизвикателство, защото работата е в строгите рамки на предназначението на сградата - типично-административна. Разположението й в пространството и площта й не позволяват големи промени.
Гръцките служители, отговарящи за ремонта, не са проявявали големи капризи относно изпълнението на довършителните работи. Те акцентират само на общите параметри - гранит и паркет на пода, латекс за стените. С тях се съгласуват вида и цветовете на материалите и естествено цената им. Фирмата-изпълнител на довършителните работи е имала доста голяма свобода на действие в името на качеството. Едно от малкото изисквания на гърците за вътрешното оформление, на което те са държали още при даване на заданието, е ключовете и контактите на електроинсталацията да са на френската фирма "Льогран". Не бива да се забравя, че средствата за реконструкцията на посолството са от бюджета на Гърция и се държи точна сметка.
Може би най-добре изглежда
залата на последния етаж
където по всяка вероятност ще се провеждат културни мероприятия, организирани от посолството. Тя е около 130 кв. м. Осветлението й е ефектно и едновременно с това много функционално. Състои се от няколкостотин източника на светлина. Проектът за осветлението е на специалисти от "Бе-2", а изпълнението на фирма "Икис". Инсталацията е вградена в металната конструкция, изградена за покрива по време на основната реконструкция на сградата.
Залата е оборудвана да служи за библиотека и в нея да могат да се устройват изложби. Едновременно с това там ще могат да се провеждат конференции и други културни мероприятия.
picture:02.jpg, От двете страни на централния вход има две бели колони в типичен гръцки стил Таванът на залата също е от гладък гипсокартон. Носещите елементи са с цвят на дървен фурнир. Вратите в залата са от MDF, имитиращ цвета на дърво.
Санитарният фаянс и арматурата, монтирани в сградата, са български, произведени в "Идеал стандарт"- Севлиево и доставени от фирма "Санекс". Мраморите и гранитите са доставени от "Булмарма". Фасадната мазилка е на фирмата "Теранова".Входът на сградата естествено е в гръцки стил. От двете страни на вратата има две бели кръгли колони.
Сградата вече е приета
от гръцка комисия. Те са много доволни и ентусиазирани, че всичко е готово, защото ремонтът по обективни причини се е проточил няколко години. Сега вече гръцките дипломати и служителите на мисията в София ще могат спокойно да използват и трите сгради. По всяка вероятност ще се прави и проект за оформяне на пространството на вътрешния двор. Засега там не е правено нищо освен традиционната вертикална планировка около сградата. "Бе-2" има референция за добре свършена работа, която може да отвори на фирмата пътя към гръцкия строителен пазар.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА