Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 20:47 3 904 14

За колко сгради ще стигнат парите за саниране

  • саниране

Едва 1000 сгради ще могат да бъдат обновени, а от реновация се нуждаят 66 000 многофамилни сгради

За колко сгради ще стигнат парите за саниране - 1

Новата програма за реновиране ще има два крайни срока за кандидатстване. Първият е до 15-и февруари 2023 г., а вторият – до 31-ви март 2023 г., като на този етап предвижда предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради. След този срок преминаваме към режим на 80% субсидия и 20% самоучастие от страна на собствениците. Предвижда се минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда или блок-секция да бъде 100 000 лв., а максималният да не надхвърля 6 500 000 лв.

,,Имаме 66 000 многофамилни сгради, които имат нужда от обновяване. До този момент сме обновили 2800 и ще обновим още 1000, като говорим за 5-6% обновени сгради от 2008 г. насам“, коментира Драгомир Цанев. ,,В момента инвестираме много средства и постигаме не много голям резултат. Няма как да се случи друго при стопроцентова безвъзмездна помощ. Ако продължаваме със 100% грант, това означава, че взимаме от много хора и даваме на малко. Означава, че тези, които се възползват, са в чудесна позиция, но означава също, че 95% от хората няма да имат достъп до никакви средства. Ако следваме настоящите правила на програмата, приоритизираме големите сгради, които са предимно в големите градове, а хората в по-малките населени места могат да останат без достъп до финансиране, както и при предишната програма, в която над 3000 заявления не получиха отговор. Затова настояваме да има разпределение на средствата за по-големи и по-малки сгради, но още по-важно е да има паралелен финансов механизъм, който по всяко време да приема кандидатури с по-малък процент държавна помощ.“ ”

„Жилищата в обновени сгради вече са много по-скъпи от тези в необновените“, сподели Иван Велков. „Ще дойде момент, в който жилища в несанирани сгради няма да имат пазарна стойност, и това е още един аргумент да търсим възможности за саниране“,

Експертите се спряха върху необходимостта от предварително обследване за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата, от архитектурно заснемане и технически паспорт. Те уточниха критериите за оценка и класиране на сградите, които кандидатстват, както и кои сгради са с предимство и кои разходи се поемат по програмата.

Проф. Димитър Назърски (БАИС/УАСГ) каза повече за това защо са възникнали проблеми при предишната програма за саниране на жилищните сгради и как могат да бъдат избегнати сега:

“Преди шест години в Българска асоциация за изолации в строителството създадохме “Ръководство за енергийно ефективно обновяване на ограждащите конструкции на сгради”. В много случаи строителните фирми не използваха ръководството, което направихме, а се разчиташе единствено на опита на работниците в тези строителни фирми. Това е една от промените, които искаме да направим, а именно – общините като инвеститори трябва да проявяват по-голяма взискателност към разработените проекти от фирмите, които наемат, за да изпълнят проекта.”

По време на срещата експертите обсъдиха и какви реформи и промени са необходими, за да могат бъдещите програми да се случват по по-ефективен начин, както и че енергийната ефективност е от ключово значение за постигане на целите за въглеродна неутралност до 2050 г. Инициатори на дискусията бяха „Климатека“, Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и групата „Да обновим България”.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    21 0 Отговор
    За "наште" сгради все ще стигнат..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ала бала

    18 3 Отговор
    Безплатен обед нема
  • 4 чекмеджан

    18 1 Отговор
    се усмихва лукаво...

    Коментиран от #14

  • 5 Поп Кръстю

    21 2 Отговор
    Комисионите кой ще получи тоя път. Хвърляте зарове кой ще спечели комисионите . Коя държава във Европа плаща пари за саниране . Защо държавата ще плаща санирането ,живеещите във блока те даго плащат. Тези живеещи дали са платили годишна застраховка на блока . Колко милиарда още дълг ще правите за тия глупости. Като ви спрат кранчето тогава щесе усетите колко сте глупави . Кой измисли това саниране комисионерите те са кърлежи смучат готови пари.
  • 6 Хахаха

    13 0 Отговор
    Ще ни трябват 40 - 50 години, за да санираме всички сгради.

    Коментиран от #7

  • 7 Дааа

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Това не е саниране, а обгръщане на студения бетон със стириопор.

    Коментиран от #8

  • 8 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дааа":

    А какво е саниране тогава според теб?
  • 9 Мнение

    8 2 Отговор
    При пожар този стериопор от санирането става опасен!

    Коментиран от #13

  • 10 пожарникар

    2 6 Отговор
    При пожар къщата ти ще изгори като инфлационни пари, нищо че не е санирана. Завистта на тези които не могат да санират апартаментите си им пречи да видят ползите. Ползата е за цялото общество, удължаване срока на панелките със още 100 години и по добра топлоизолация.

    Коментиран от #12

  • 11 Обичаме марули но не пасем трева

    5 1 Отговор
    Стиропорът е пенополистирол, който не се разпада след 100 години, а доста преди това! Вярно, че е евтин, но ГОРИ и е КАНЦЕРОГЕНЕН! Спомнете си, как неотдавна германците се отърваха от цял блок с мигранти - клечка кибрит! ТАКА ЧЕ, АКО СЕ ПРАВИ САНИРАНЕ, ТО ТРЯБВА ДА Е С МИНЕРАЛНА ВАТА! Това което наблюдаваме днес е работа на Чекмеджан и свързаните с него разбойници - 1 милиард и 400 милиона ги чакат! Едно малко въпросче: какво прави "Отворено общество" на Сорос сред инициаторите на тази врътка? И още двечки: Кои са тези "честни и некорумпирани" инициатори? С кои фирми са свързани?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Крадецът си е крадец

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Абсолютно си прав! Ще направя малка корекция: казва се СТИРОПОР - порест полистирол! Вносителите (Сорос, Борисов и ортаци) не
    ти казват нещо много важно - дават ти БЕЗПЛАТНО ОТРОВА И ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА ТАКА ЧЕ ДА Я ПОГЪЛЕШ ПО БЪРЗО! Защо тези престъпници не санират безплатно с минерална вата ? 1,4 милиарда, все трябва нещо да остане и за народа!
  • 14 ле ле

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "чекмеджан":

    1000 сгради а другите 65000...отишли в чекмеджета..на много честни хора.