Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 09:50 45 169 41

Столична община продава 1500 жилища

  • община-
  • жилища-
  • продажба

Съдът одобри решението на общинарите

Столична община продава 1500 жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Административният съд – София град е прекратил делото по жалба на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова срещу решение на Столичния общински съвет да бъдат продадени близо 1500 общински жилища. Причина за края производството е, че съдът определя като недопустимо искането на Станиславова за спиране на предварителното изпълнение на решението на СОС, тъй като въпросното искане не е подадено в законовия срок, а е внесено впоследствие. Така АССГ отвързва ръцете на районните кметове да започнат процедура по продажбата на гласуваните ведомствени апартаменти, въпреки че срещу решението на общинския съвет имаше много възражения.

В края на май т.г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова управляващите в София обявиха за продажба 1492 общински жилища, припомня в-к "Сега". Докладът бе приет с гласовете на най-голямата група в СОС - коалицията ГЕРБ-СДС, на част от подкрепящата я формация ВМРО-"Атака", както и с вота на БСП. ГЕРБ-СДС заявиха, че така удовлетворяват искания за покупки на жилища, подадени през вече далечната 2018 г. и насам. Както и че тези искания са направени от хора, които по сега действащата наредба имат право да купят общински имот. От БСП добавиха, че наемателите са се грижили за апартаментите и са им правили ремонти, поради което заслужават да бъдат подкрепени в желанието си да ги придобият.

Първи срещу предложението на Фандъкова се обяви кметът на "Красно село", която е в открит конфликт с голямата община. Тя директно заяви, че ще оспори списъка в съда. "Поради обосновани съмнения в безпристрастността на докладчика (Фандъкова) и позитивно гласувалите общински съветници ще бъде поискана проверка за всевъзможна свързаност между всеки един от тях и заинтересованите от взетото решение наематели", съобщи районният кмет. Станиславова коментира, че в нейния район има общо 250 общински жилища и че 34 от тях се предлагат за продажба. В същото време над 60 семейства в "Красно село" чакат за настаняване, като при част от тях казусът е от 2014 г.

Освен Станиславова против взетото решение се изказаха и още районни кметове, като направи впечатление, че нито един от тях не бе от ГЕРБ. Негативно мнение даде например представителят на "Изгрев" Делян Георгиев, който е единственият районен кмет на БСП. "Подготвяната продажба на общински жилища е грешка. В район "Изгрев" 12 семейства с деца чакат ред, за да бъдат настанени в общинско жилище, наш дълг е да им помогнем. Как би се случило това, ако нямаме къде да ги настаним, защото сме разпродали жилищния фонд, който и към момента не достига", попита Георгиев във "Фейсбук".

Темата бе развита и от Трайчо Трайков от "Демократична България", кмет на район "Средец", който се намира в идеалния център на София. "Все така се удивлявам на пълната липса на житейска логика в това да приемеш, че някой е изключително затруднен да плаща пазарен наем, да го настаниш в общинско жилище за 30-70 лв. на месец и след това да се окаже съвсем нормално да извади 100 000 лв., за да си го купи на половин цена. Щом някой разполага с такива средства, не следва ли, че си е стъпил на краката и има възможност да освободи жилището, за да се ползва то от наистина нуждаещи се?", попита Трайков.

Искането на Фандъкова за продажба на общински жилища се появи седмици, след като общината леко вдигна цените за тяхната продажба. През пролетта бе решено базовата стойност за монолитно жилище да стане 1182.52 лв. за кв.м, а за панелно - 843.42 лв. за кв.м. Преди това същата стойност бе 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелка. Дори и след актуализацията обаче цените останаха много под пазарните.

Решението на управляващите в София да продадат близо 1 500 апартамента на пръв поглед изглеждаше трудно за обяснение, тъй като преди това всички в СОС говореха за забрана за разпродаването на общинска собственост. През февруари м.г. на "Московска" 33 бе представен проект за промяна на съответната наредба, по който бяха работили всички партии в СОС. Текстовете предвиждаха бъдещите наематели да нямат право да купуват ползваните от тях жилища. Въпреки че на думи идеята бе подкрепена от всички страни, редакциите и досега не са приети. По време на дебатите за и против продажбата на общински имоти обаче в СОС се чуха подозрения, че за някои от изкараните на тезгяха апартаменти се интерисуват хора, близки до управляващите в София от ГЕРБ и дори служители на Столична община и на районните администрации.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фъндъчито то

    72 19 Отговор
    за Коледа една анемична схемичка и за шкафчето на винету ще има даже.

    Коментиран от #6

  • 2 Столична какво

    15 3 Отговор
    Обида ли нищо не разбрах
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мдаа

    107 20 Отговор
    Мдаа, Иванчева и Петрова в затвора, Данчето и общинската ОПГ въртят далавери за милиони, а Гешев никакъв го няма. Поздравления за кмета на "Красно село", но да внимава - нагледно и показаха какво се случва на тези, които открито се противопоставят на корупционните схеми. Лъжата е истина, свободата е робство. Да живее демокрацията!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зайо Байо

    54 16 Отговор

    До коментар #1 от "фъндъчито то":

    За ЧЕКМЕДЖЕТО на Вожда винаги има ! Така става , като си определил една ТИКВА и МУТРА да ти е личен БОГ !
  • 7 ежко БЕЖКО

    48 15 Отговор
    Познайте къде ще бъде кака Данче на следващите избори ?

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факт

    87 10 Отговор
    А какво ще се случи с настанените в тези жилища социално слаби хора, които няма как да ги закупят и нямат достатъчно доходи, за да изтеглят кредит? На улицата ли ще изхвърлиш, Фандъкова? От алчност дори човешкия си облик изгубихте, погледнете се на какво сте заприличали.

    Коментиран от #11, #39

  • 10 йодирана СОЛ

    60 17 Отговор

    До коментар #4 от "мдаа":

    Точно така е ! Много правилно написано ! Просто БОЙКОВЩИНАТА е пропила навсякъде и ни цапа с лицемерието и наглостта си ......
  • 11 Удавената Риба

    67 12 Отговор

    До коментар #9 от "факт":

    А мислиш ли , че на ФанДъкова й пука за някакви си хора ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Камелия

    28 31 Отговор
    Значи, според Трайков да се изпъдят хоратащ настанени преди години, плаштащи наем и стопанисвали имотите за да се настанят шведи и селтаци, с много чавета, дошли в Софи?? Аман от жълтопаветми променкаджии. По-добре старите наематели да купят и стопанисват имотите, вместо хЪх-ряка да ги унищожи. Станиславова е изверг, зная защото живея в р- Кр. Село...предполагам Трайков е същия изверг.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 Ялова волЯ

    41 14 Отговор
    А ще пишете ли и това , че бойковата мид Бикини , носеща името Борислава Йовчева , също е продала къщата в Барселона , която ББ й е подсигурил , като благодарност за усилията , които е полагала , за да удовлетвори МЪЖКИТЕ му щения и мераци ? Пишете го и това де ! Ще бъде интересно четиво ! Ще ЧУПИТЕ рейтинга , ако преди това не ви ЧУПИ лично Вожда !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Новичок

    35 10 Отговор

    До коментар #7 от "ежко БЕЖКО":

    Където и да бъде е напълнила и тя няколко чекмеджета.Колко ремонти на ремонтите минаха ехеййй...
  • 18 Софянец

    16 24 Отговор
    Софянци си имаме жилища,тези ще се напълнят с провинцялисти китни
  • 19 Врачанин

    21 8 Отговор
    Президентството у нас подкрепя корупцията. Европа е възхитена. Чужди инвеститори тичат към България.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ами да

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Камелия":

    Според "убедителните доводи", които прилагате, нищо не пречи да се стигне до извода, че и вие сте изверг:)
  • 22 зелен петел

    3 3 Отговор
    Да купуват доматен СОС.
  • 23 кика

    34 0 Отговор
    Мога да се обзаложа,че половината от продадените жилища след няколко месеца ще се предлагат отново за продажба със същата цена, но в евро.
  • 24 Гражданин роден в София

    20 6 Отговор
    Не забравяйте, че все още има хора към които държавата има задължение за това, че е държала години наред парите им в банка без лихви за да имат право да си купят жилище. Хиляди извън това от други градове получиха право да си купят защото живеят в София. А този Трайчо кмет на Средец раздаде всички възможни жилища от центъра на безценица а сега се прави на борец за правда.
  • 25 Асен

    22 1 Отговор
    Докато този народ не излезе на сеч, а само дращи по форумите всичко ще си е все същото.
  • 26 Мдаа..

    12 2 Отговор
    Тия общински жилища за без пари са си чиста далавера. Да се настаним под наем в такова става с рушвети а пък после да го купиш за мижави пари още по голям рушвет8787. Ще напълнят гушкиъе някои хора.
  • 27 Ася

    3 9 Отговор
    Общинските жилища са пълна мизерия. Ще ги изкупят бежанци и чужденци най вероятно. Ще имате проблеми.
  • 28 Байко

    8 2 Отговор
    Мафия, просто нямам думи!
  • 29 Аз чакам настаняване от 1983 г.

    17 4 Отговор
    Цял живот под наем. Децата ми пораснаха и се ожениха. Ние още сме под наем. В Общината всичко е мафия!

    Коментиран от #34

  • 30 Маруся от Одеса

    16 4 Отговор
    Нии най добре. Нас настаняват в отели 5 звездочки! Нищо не плаща! Даже кормят бесплатно! Пляж тоже бесплатно!
  • 31 Чувствам как Иванчева

    4 4 Отговор
    ще има при нея други "колежки".
  • 32 Бай Иван

    8 6 Отговор
    Кради Фандъкова, кради ГЕРБ ...
  • 33 Бате Иво

    8 1 Отговор
    Доколкото знам в нашия блок има един апартамент в който никой никога не е живял
    А и даже домоуправителя не знае чия собственост е
    Държавна ли общинска ли
    Та навремето тоя апартамент е струвал 10000 хиляди
    Които спокойно си можел да си ги позволиш с заплатата на обикновен работник
    А сега
    И къде ще отиде разликата
    Като имам предвид инфлация обезценяване и така нататък
  • 34 Порно

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Аз чакам настаняване от 1983 г.":

    Какво чакаш, през това време се построиха и продадоха почти милион жилища, а ти чакаш някой да ти даде? Като нямаш пари ,ходи на село.Ако имаш, кеф ти Париж, кеф ти Лондон. А ти чакаш на нашите данъци, няма да дочакаш, политици и ромеи опоскват всичко.
  • 35 Трагедията в държавата

    5 3 Отговор
    Тази трябва да си върви.
  • 36 От болницата

    6 3 Отговор
    ФАНДЪКОВА, ПОМНИМ! ВСИЧКО ПОМНИМ И ЩЕ ТИ ГО ПРИПОМНИМ!
  • 37 Да пукне дано!

    10 1 Отговор
    В недалечното минало другият крадлив кмет Стефан Софиянски със същите " благородни" аргументи продаде на ПРАВИЛНИТЕ ХОРА общинските магазини в града и си купи самолет
  • 38 Комшията

    5 2 Отговор
    Една се хвалеше че е от село и живяла в малка къщичка.. Хванала си един и му родила дете развел се и отишла да живее в Бургас. Хванала втори родило още 4 и подарили многостаен апартамент в Бургас като многотетна майка.. Минало се време те го продали щели да живеят в София... И така взели пак общинско жилище но двустайно и само се оплаквали... Е ги години по късно все още са под наем децата и се ожениха 10 внуци има ама освен щерка и всички под наем живеят и мизерстват.. Мисълта ми беше че в днешно време за многодетните майки нище не се дава и не се подкрепят като цяло от обществото... Хем искат да има раждаемост хем никой не ги подкрепя в нищо... Те затова от всички раси има в България само българите са една шепа...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Момчил

    1 1 Отговор
    За да са толкова ниски цените е ясно ,че ще се продадат на близки до управлението хора,които после ще ги препродадат,което обаче ще е трудна задача,защото в тях живеят над 90% лилави индивиди. Но може би все нещо над тая цена ще вземат. Корупция. София е толкова зле единствено на ГЕРБ,а иначе можеше да изглежда за 12 години страхотно и заплатите да са европейски,ама все се краде всичко.