Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 11:47 1 707 1

Пазар, който остава нестабилен

  • египет-
  • жилища-
  • цени

Египет премахна ограниченията за покупка на жилища

Пазар, който остава нестабилен - 1

Представянето на цените на жилищата в Египет остава нестабилно, като индексът на имотите в цялата страна, коригиран спрямо инфлацията, спадна с 14,09% на годишна база до края на третото тримесечие на 2022 г., след като се повиши с 1,57% на годишна база през предходното тримесечие и надолу 3,68 % преди година. През третото тримесечие реалните цени на жилищата спаднаха с 12,27%.

В номинално изражение цените на жилищата паднаха със скромните 2,92% на годишна база до края на третото тримесечие на 2022 г. на фона на скока на инфлацията. През юли 2022 г. годишната инфлация се ускори до 13,6%, най-високата от май 2019 г. и доста над целевия диапазон на централната банка от 5% до 9%.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси наскоро премахна последните ограничения относно чуждестранната собственост върху земя и недвижими имоти в Египет, за да подкрепи жилищния пазар. Той също така позволи на правителството - най-големият собственик на земя в Египет, да използва земята си за схеми за публично-частно партньорство. Тези подобрения, съчетани с фундаментално силно местно търсене, се очаква да стимулират растежа на жилищния пазар през следващите години.

Средната цена на апартамент в Кайро е 831 USD/кв.м. Апартамент от 120 квадратни метра в центъра на града може да бъде закупен за 124 650 USD и отдаден под наем за 977 USD на месец. Така годишната доходност ще бъде 9,04%.

Египет успешно се справи с неблагоприятното въздействие на пандемията от COVID-19, като реалният му БВП нарасна с 3,6% през 2020 г. и с още 3,3% през 2021 г. Икономиката е нараснала средно с 4,8% през последните пет години, тъй като различни икономически реформи успешно стимулират бизнес инвестициите и частното потребление в страната. Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) тази година египетската икономика ще нарасне с 5,9%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    2 1 Отговор
    От вскички точки на света лъсват двуцифрените проценти спадове на цените на НИ. Докато на много места вече се чудят как да залепят дупките по пропукания имотен балон, в Бг няма да има опити за спасяване на пазара на имоти. Както сега няма политика за спиране на инфлацията, така и балон няма да се пази.