Last news in Fakti

1 Декември, 2022 12:46 51 739 19

Настояват за промяна на наредба, касаеща собствениците на жилища

  • саниране-
  • каб-
  • мррб-
  • наредба-
  • промени-
  • енергийна е

КАБ настоява МРРБ да промени новата Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради

Настояват за промяна на наредба, касаеща собствениците на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки срокове новата Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради. В случай, че предложенията за изменение не бъдат възприети от МРРБ, КАБ възнамерява да оспори нормативния акт пред Върховния административен съд. Изискванията на новата разпоредба бяха разгледани на заседание на Комисията по нормативна уредба към КАБ на 28 ноември, в което се включиха представители на КИИП и БАИС. Наредбата, изненадващо за участниците в инвестиционния процес, влезе в сила на 18 ноември, след като бяха предоставени само две седмици за обществени консултации (вместо срок от един месец).

Браншът е единодушен, че наредбата е разработена и приета в необосновано кратък срок без да се потърси мнението на специалистите от професионалните организации. Необходими са спешни промени относно срока за внасяне на изработените инвестиционни проекти по досега действащия ред, за които не е предвиден преходен срок и се налага да се преработват. В писмо до МРРБ от КАБ настояват да бъде предложен алтернативен ред за одобряването на вече стартиралите проекти. Необходимо е да бъдат преосмислени и някои текстове в наредбата, свързани с обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, както и с изискванията за професионална компетентност при изработване на отделните части, категорични са архитектите.

Инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС, представи пред комисията предложение за писмо до МРРБ, в което се настоява за разработване на нов проект на наредбата от междуведомствена работна група с представители на бранша. Целта е в новия нормативен документ да бъдат интегрирани актуалните европейски директиви и стандарти, както и да се отчетат разумните професионални становища на експертите от архитектурно-строителния сектор. “В Европейския парламент вече са внесени за обсъждане нови варианти на Директивата за енергийна ефективност и на Директивата за енергийните характеристики на сградите, които предстои да бъдат обсъдени и приети. Същевременно в България, с огромно закъснение е приета наредба, която само след няколко месеца няма да отговаря на европейските директиви”, пише в писмото. Предстои то да бъде представено пред Координационния съвет с цел търсене на подкрепа от другите браншови организации в сектора.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тези ще искат кинти!

    86 1 Отговор
    Ще реват за още кинти!
  • 2 Хрантутници

    62 2 Отговор
    Архитекти.
  • 3 🪵🪵🪵🪵🪵

    62 9 Отговор
    Не знам архитектите,за какъв
    проект ратуват и къде се бутат.
    Явно е ,че искат пари,може би тези,
    които им обеща банкин,за паспорти
    на сграда.Първо да отидат и да
    кажат на донев,да не пренастройва
    живота на хората,щото побойщата
    са на предела.После,да не се гледа
    браншовата изгода,щото, по болен
    мозък,всеки ще иска.Има ли здрави
    сили у българско.Затова се търси
    социализма- имаше държавна норма.
    Донев е плюнката на Радев.
  • 4 архитект

    60 3 Отговор
    Това се отнася за новото строителство , нали така. Следователно новото строителство ще поскъпне освен със инфлацията , която искат да набутат на оскотелите , така и със тези допълнителни такси . Следователно новото строителство става непродаваемо.

    Коментиран от #7

  • 5 Профи

    21 43 Отговор
    Хора, не знам защо се дразните на архитектите. Това им е работата, да разбират. Я се огледайте колко "куци сгради", скучни или с улуци дето я ви мият краката,я ви тече на главата има около вас. Те НЕ са конструирани от архитекти, а някой е мислил как да мине тъничко. За знания се плаща! Иначе ще си строите къщички от европалета по проект на you tube и ще си лекувате глистите с ....дори не знам какви са препоръките. Докато ви е важно да си мажете екрана на последния модел телефон с пръста, дето сте си бъркали в носа или сте наджуклена форфетина и ви е скъпо да платите за знания, така ще си изкарате живота- в хейт. Архитектите не ги мислете. Честно. Не разчитат на вашите пари!

    Коментиран от #13

  • 6 Тони, вземи интервю от Фандъкова. Тя зна

    32 2 Отговор
    ТОНО, НЕ СИ ПИСАЛА КАКВО ТОЧНО ИСКАТ АРХИТЕКТИТЕ, ЗАЩОТО ВЕРОЯТНО СИ КАЛИНКА НА АЙДУЦИТЕ. АКО ИМАШЕ МОЗЪК, ЩЕШЕ ДА СЕ РАЗРОВИШ В ДИРЕКТИВИТЕ НА ЕС И ДА ВИДИШ, ЧЕ В НАЙ - БЛИЗКО ВРЕМЕ В РАМКИТЕ НА ЕС САНИРАНЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВА САМО С НЕГОРИМА МИНЕРАЛНА ВАТА. КАК МИСЛИШ, КАКВО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ СЪС СТИРОПОРИТЕ ПО БЛОКОВЕТЕ НАЛЕПЕНИ ЗА 4,5 МИЛИАРДА? РЕМОНТ НА РЕМОНТА?
  • 7 Обща теория на относителността

    46 2 Отговор

    До коментар #4 от "архитект":

    Изобщо не се отнася за новото строителство. Отнася се за разпределението на 1,4 милиарда между фирми на батко, братко, татко и техните ортаци!

    Коментиран от #9

  • 8 Реалистът

    34 5 Отговор
    Тепърва ще навлизат европейските закони,очаквам съвсем скоро да изискват ежемесечно плащане за телевизор и радио,без значение дали работят или не.

    Коментиран от #12

  • 9 Дедо

    38 2 Отговор

    До коментар #7 от "Обща теория на относителността":

    А таксичката за паспортчето, на кв. м. ? Да вземат едни парички.. Само схеми се измислят в кончината.

    Коментиран от #15

  • 10 Цариброд

    17 1 Отговор
    До 5 Улиците не били проекта на архитектите,а на кого?Проектирани от лекарите или корабни инженери.Номер 5 и ти си псевдо архитект като есички останали архитекти мошеници.Във Видин има една Антова която пък взима имоти от законите им собственици противоправно и си ги присвоява или дава на заинтересовани лица ако и мине номера..Прокуратурата иМВР се правят на разсеяни въпреки сигналите.
  • 11 Начинанието е за да се захранят

    29 0 Отговор
    някои хора с много пари. Техническият паспорт на сградите и обследването на енергийната ефективност е известно още с приемането на акт 16 за сградата. С издаването на паспорт и обследването сградата няма да промени с нищо самата сграда. Интересно глупавото нормотворчество на правителството само утежнява парично живота на хората.
  • 12 Галя

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Реалистът":

    В началото се ядосах, че ги подсещаш... После се усетих, че такива неща са ни подготвили, дето на нас ни е бедна фантазията. Събрали са се най-болните мозъци на държавата и мисля, че тези простотии само на сън могат да им дойдат, защото хора в почти ясно съзнание не може да са толкова луди.
  • 13 Гест

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Профи":

    Не ми говори за учените ,защото са прекалено много учените (хрантутниците)със соц девиза от време оно ,,учи мама и тати че да не работиш,Всичко поскъпвало и видите ли ,айде сега и другите от министерството на външн.работи ,и те искаме 100%увеличение на заплатите.Никой нищо не произвежда ,после реве цените високи ,затова искам ,и по висока заплата.Хем да е на работа лека ,хем филията хляб да е дебела и мека .То е ясно ,така няма да я доведем до добър край
  • 14 Богданов

    7 0 Отговор
    В нас,нищо не се приема и да бъде спазвано ,както в Англия!!!!! Пълен,резил на всякъде от това,което следиме в Парламента до до ежедневието,което ти поднася изненади,несигурност в утрешният ден,!!!!!
  • 15 Обща теория на относителността

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Дедо, играта с таксичката е само върхът на айсберга. Да тръгнем по кафявата пътечка след дебелосерковците: Заплатен (от нас) технически паспорт, основни конструктивни проблеми на сградите - констатирани от наши фирми, предписание за ремонти САМО от посочени фирми, европейско финансиране, ремонти -ДА, но извършвани само от НАШИ фирми, контрол на ремонтите - от наши фирми, глоби за лошокачествена работа - от наши фирми, последваща поддръжка - от наши фирми....

    Коментиран от #17

  • 16 Дсса

    11 1 Отговор
    Колко време ще важи техническият паспорт на сграда? Колата ми минава на технически преглед всяка година. Вярно, амортизацията на сграда върви с по-ниски темпове, но си върви. Зависи от субективни условия (кой живее в нея и как я поддържа) и от обективни условия (климат, земни трусове, вибрации, околно строителство, околна промишленост). След две години ще искат ново техническо обследване, защото при предишното не са предвидили, че примерно смогът разрушава уплътнителите на дограмата или пък новият строеж наблизо може да е предизвикал напукване на стените (случвало се е много пъти).
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Герчо

    0 1 Отговор
    Аз вече самурай апартамента си сам с алпинисти.Фактури нямам- дайте и на мен от европейските средства,моля!?!
  • 19 Ставри

    0 0 Отговор
    Нали санирането беше кофти нещо и се крадеше,а сега ще се избиете