Last news in Fakti

19 Декември, 2022 08:00 4 668

Саниране за енергийна ефективност и здравословен дом

Заложете на качеството при избора на материали за саниране, независимо дали ще кандидатствате с проект по програмата за енергийно обновяване на жилищните сгради или просто ще ремонтирате дома си

Саниране за енергийна ефективност и здравословен дом - 1

Много блокове у нас са нашарени с кръпки от поединична изолация на апартаменти, но на места можете срещнете и красиви сгради, които са реновирани изцяло. Собствениците на апартаменти вероятно са успели да получат финансиране на проектите си. Добрата новина от този месец е, че стартира приемът на документи по новата програма за енергийно обновяване на жилищните сгради.

Какво трябва да направите, за да получите 100% финансиране на проекта си за саниране?

Първо – не пропускайте крайния срок. Трябва да подадете документи до 31 май 2023 г. в съответната община за първия етап на програмата. Вторият етап предвижда по-дълъг срок – до края на 2023 г. с финансиране от 80%.

Другото важно условие е проектът да отговаря максимално на посочените изисквания, за да получи повече точки. Сред задължителните условия е сградата да има четири или повече самостоятелни апартамента, на не по-малко от двама собственици и да е построена преди 26 април 1999 г. Документи могат да се подават само за сгради управлявани по реда на Закона за етажната собственост. Предварителната подготовка включва енергийно и техническо обследване, архитектурно заснемане и изработване на технически паспорт на сградата конкретно за целите на процедурата.

Какви части могат да бъдат санирани в един блок, за да се кандидатства за финансиране?

Тъй като програмата цели постигането на минимум намаляване на изразходването на първичната енергия с поне 30%, основните дейности за саниране са свързани с подмяна на старите дограми и топлоизолация на стени, покриви и подове, чрез подходяща изолация. Каменната вата е един от най-добрите материали за изолация, тъй като съчетава в себе си редица предимства – освен високите топлоизолационни качества, които ще осигурят необходимото енергоспестяване, тя се характеризира и с паропроускливост. Отворената структура на влакната в плоскостите ROCKWOOL, позволява на водните пари от дома да бъдат изведени навън през стените. Нашите плоскости каменна вата предоставят отлично дифузно съпротивление на пари – 1 (-). Ако не познавате материята - колкото по-голямо е това число, толкова по-непропусклив е строителният материал. Това създава условия на сградата да „диша“ и намалява риска от образуване на конденз и мухъл, които са сред най-често срещаните причини за нови ремонти. Освен това каменната вата ROCKWOOL не променя своите функционални характеристики през целия експлоатационен живот на сградата. Това означава, че няма скоро да ви се наложи да ремонтирате фасадата, например.

Независимо дали ще използвате възможностите за финансиране на проекта по саниране или просто имате нужда да реновирате дома си, изборът на най-добрите материали ще осигури дълготрайни ползи – отлична енергийна ефективност и намалени сметки за отопление и охлаждане, супер шумоизолация за спокоен дом, здравословна среда без конденз и мухъл. И не на последно място – най-добрата пожароустойчивост сред всички материали за изолация. Заинтригувахме ли ви? Научете повече както за програмата за саниране, така и за предимствата на каменната вата при ремонта на сградата. Вземете лесно оферта от нашите дистрибутори за каменна вата ROCKWOOL.