Last news in Fakti

13 Декември, 2022 11:43 2 607 4

Рязко забавяне на най-скъпия имотен пазар в света

  • хонг конг

Хонг Конг намалява гербовия данък, за да предотврати изтичането на мозъци

Рязко забавяне на най-скъпия имотен пазар в света - 1
Снимка: Shutterstock

Хонг Конг обмисля намаляване на данъците върху имотите и премахване на визовите ограничения. Целта на властите е да ограничи изтичането на мозъци след пандемията, което застрашава статута на града като международен финансов център.

Един от ходовете, които се обмислят, е да се улеснят хонконгските компании да наемат неместни работници в 13 приоритетни професии, включително управление на активи, финансови технологии и екологични, социални и управленски финансови услуги. Фирмите вече няма да трябва да преминават през дългия процес на демонстриране, че са положили усилия да наемат местни хора за позиции, преди да ги наемат от континента или отвъд океана, каза източникът.

Правителството може също така да смекчи правилата за 30% гербов налог, който купувачите на имоти извън страната трябва да платят, като част или целият данък се възстановява, след като работниците са били в Хонг Конг за определен брой години. Остава неясно какъв е минималният период и дали всички чуждестранни купувачи ще отговарят на изискванията.

Пазарът на имоти в Хонг Конг - един от най-скъпите в света, рязко се забави поради нарастващите цени и отлива на населението. Цените на вторите жилища са паднали с 8% от началото на годината и се доближават до петгодишно дъно. Goldman Sachs Group Inc. очаква цените на жилищата да паднат с 30% до 2023 г. спрямо нивата от миналата година.

Законодателите в Хонг Конг отдавна призовават правителството да предприеме стъпки за привличане на чуждестранни таланти, включително намаляване на гербовия налог върху недвижимите имоти.

„Премахването на таксата може да стабилизира цените на жилищата в края на текущата година, но е малко вероятно да ги повиши“, каза Сами Поу, генерален мениджър на жилищното развитие в Midland Realty International Ltd.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    На 3:50 щракнете направо!

    Коментиран от #2

  • 2 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Айде пак, качих съвсем различно видео:
    Inside Hong Kongs cage homes; Why do they exist?

    Това с Мъск го качих преди 1-2 дни. Имате проблеми с бисквитките или там не зная с какво.
  • 3 Брабус

    7 1 Отговор
    Само в България няма да има спад...тук ще стават все по-скъпи! Поради "икономическата стабилност"!
  • 4 Влади

    1 3 Отговор
    Какъв спад, с тая инфлация и тия напечатани миллиярди хартийки